Śnieżnobiały lukier królewski – idealna dekoracja dla Twoich wypieków

Lukrowe przyozdabianie wypieków to absolutna klasyka, z której każdy miłośnik cukiernictwa pragnie od czasu do czasu skorzystać. Za pomocą lukru można ozdobić tradycyjne, świąteczne pierniczki, ale także różnego rodzaju ciasta, babeczki i torty. Smaczna dekoracja wyróżnia się wyjątkowo prostym przygotowaniem. Produkt jest bardzo plastyczny, dlatego może mieć szerokie zastosowanie w dekorowaniu, szybko zastyga i ładnie się prezentuje. W ofercie naszego sklepu posiadamy różnego rodzaju sproszkowany lukier królewski oraz pasteryzowane białko w formie płynnej. Produkty są dostępne w opakowaniach o różnych objętościach. Gwarantują uzyskanie idealnej konsystencji oraz śnieżnobiałej barwy gotowego lukru.

Aby przygotować tradycyjny lukier na bazie sproszkowanego białka, wystarczy wymieszać sproszkowane białko z cukrem pudrem, ciepłą wodą i odrobiną soku z cytryny. Oferowany przez nas lukier królewski charakteryzuje się wysoką wydajnością. Zaledwie 10 g suchego produktu odpowiada białku z 2 jaj kurzych. Proszek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu.

czytaj więcej

Szerokie zastosowanie lukru królewskiego

Lukier królewski charakteryzuje wysoka ubijalność, dlatego za jego pomocą można przygotować nie tylko lukry, ale również wszelakie kremy – bez konieczności stosowania surowego białka. Lukier królewski można używać także do przygotowania idealnie wyrośniętej bezy. Produkt przydaje się również do stabilizowania bitej śmietany, aby uzyskać sztywną, doskonale napowietrzoną masę. To spore ułatwienie podczas codziennych prac cukierniczych, ponieważ świeże białka jaj kurzych mogą różnić się między sobą objętością i jakością, a sproszkowany lukier królewski ma zawsze identyczne stężenie. Pozwala zatem na stosowanie identycznej ilości białka do tych samych wypieków.

Naturalnie po przygotowaniu lukier królewski wyróżnia się śnieżnobiałą barwą o lśniącej strukturze. Produkt nie szarzeje po rozrobieniu w wodzie. W łatwy sposób można jednak nadać mu również dowolny kolor za pomocą barwników spożywczych dostępnych w naszej ofercie. Dozując objętość wody, uzyskamy pożądaną konsystencję lukru, na przykład rzadszą do pisania i haftowania lub gęstszą do wykonywania sztywnych ozdób na torty. Dodatkowy efekt estetyczny podczas haftu lukrem można osiągnąć, aplikując lukier za pomocą końcówek dekoratorskich.

Pasteryzowane białko także w formie płynnej

W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy zarówno lukier królewski w formie sypkiej, jak i pasteryzowane białko w formie płynnej. Pojedyncza butelka płynnego białka o wadze 1 kg odpowiada zawartości aż 32 białek ze świeżych jaj kurzych. Produkt może stanowić dobrą alternatywę dla tych cukierników, którzy preferują posługiwanie się w kuchni świeżymi, naturalnymi składnikami, jednak cenią sobie dodatkową wygodę ich użytkowania. Na bazie pasteryzowanego białka przygotować można nie tylko lukier, ale również bezy, omlety oraz różnego rodzaju kremy i ciasta.

Nie trzeba obawiać się o świeżość płynnego białka z jaj kurzych, także po otwarciu opakowania. Produkt został poddany procesowi pasteryzacji, dlatego posiada długi termin przydatności do spożycia. Wynosi on nawet do 6 miesięcy. Po otwarciu opakowania białko pasteryzowane jest zdatne do spożycia w ciągu kolejnych 7 dni, jeżeli jest przechowywane w lodówce. Z kolei płynne białko pasteryzowane trzymane częściowo w temperaturze pokojowej należy zużyć w ciągu 48 godzin. Niezmiennie produkt powinno się przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Za pomocą pasteryzowanego białka można wykonywać liczne, cukiernicze elementy dekoracyjne, takie jak ozdobne kwiatki i różyczki na tort. Oprócz dekorowania wypieków lukier królewski może mieć jednak także funkcję użytkową. Za jego pomocą można połączyć różne elementy ciast lub stworzyć przylepną bazę pod kolorowe posypki. Prosty skład naszych produktów gwarantuje bezpieczeństwo ich spożycia.

Przepis na idealny lukier królewski

Aby wykonać klasyczny royal icing, potrzebna jest niewielka liczba składników. Na 10 g sproszkowanego białka (odpowiadającego objętości białka z 2 jaj kurzych) stosujemy 60 g ciepłej wody, 300-500 g cukru pudru i kroplę soku z cytryny. Przed przystąpieniem do wyrabiania lukru królewskiego należy zadbać o to, by stosowane naczynia oraz przybory kuchenne zostały dokładnie odtłuszczone. Najlepiej łączyć składniki za pomocą miksera – miksujemy do momentu uzyskania lukru o sztywnej konsystencji (około 10-12 minut na wolnych obrotach). Idealny lukier królewski zachowuje swój kształt po pociągnięciu łyżką w górę. Taki produkt nadaje się do używania jeszcze przez kolejne 4 godziny.

Aby wyrobić lukier na sztywne dekoracje tortowe, na przykład do formowania różyczek, należy użyć o 1 łyżkę wody mniej niż w oryginalnym przepisie. Do uzyskania estetycznego kształtu ozdób warto stosować specjalne końcówki dekoratorskie. Gotowe dekoracje cukiernicze odkładamy na papier do pieczenia, na którym powinny one schnąć około 24 godziny.