Owoce liofilizowane
AKTYWNE FILTRY:
Owoce liofilizowane są chętnie wybierane przez wielu cukierników. Mogą posłużyć, jako piękna, a przede wszystkim zdrowa dekoracja dla wielu słodkich wypieków. Nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku - są w 100% naturalne, a ich tajemniczo brzmiąca nazwa, nawiązuje wyłącznie do procesu, poprzez który są przygotowywane.
Na czym polega proces liofilizacji?
Liofilizacja polega na suszeniu sublimacyjnym. Jest to jeden z procesów konserwacji żywności, uznawany przez licznych ekspertów za jeden z najskuteczniejszych. Podczas liofilizacji owoców, dochodzi do usunięcia z nich wody, poprzez sublimację lodu. W praktyce oznacza to, że lód od razu przechodzi w parę wodną, czyli zupełnie pomijany jest jego stan ciekły. Aby sublimacja mogła odbyć się z dostateczną skutecznością, konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków. Proces przeprowadza się w bardzo niskiej temperaturze i przy znacznie obniżonym ciśnieniu. Dzięki temu owoce lub inne zamrożone produkty poddawane liofilizacji zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze.
Owoce liofilizowane - czy są zdrowe?
Wiele osób zastanawia się, czy owoce liofilizowane, takie jak malina liofilizowana, czy truskawka liofilizowana, są zdrowe. Jak najbardziej! Żywność poddana procesowi suszenia sublimacyjnego odznacza się bardzo wysoką jakością. Owoce zachowują wszystkie swoje walory smakowe i zapachowe, a także pełną wartość odżywczą i biologiczną. Bardzo dużym atutem owoców liofilizowanych jest również to, że ich termin spożycia jest znacznie dłuższy w porównaniu ze świeżymi owocami. Kupując takie produkty jak wiśnia liofilizowana czy jeżyna liofilizowana, będzie można sięgnąć po nie nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt tygodni po terminie zakupu.
Owoce liofilizowane jako dodatek do słodkich wypieków
Owoce liofilizowane, przykładowo czarna porzeczka liofilizowana, mogą być zarówno samodzielną przekąskę, jak i zdrowym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Takimi produktami z łatwością można przyozdobić ciasta, ciasteczka i babeczki. Ich żywy, wyrazisty kolor, piękny zapach i wyjątkowy, naturalny smak przyciągną jeszcze większą liczbę miłośników słodkości. Owoce liofilizowane najczęściej dostępne są w formie grysu, czyli drobnej posypki, którą można rozsypać po glazurze ciasta lub dodać do kremu. W ofercie naszego sklepu można znaleźć również sproszkowane owoce liofilizowane, które idealnie sprawdzą się jako naturalny barwnik do ciast, kremów i lukrów, a także owoce w formie plastrów.