Złoto jadalne

  • 60 110

AKTYWNE FILTRY:

2 produktów

Nie każdy wie, że złoto można jeść. Dodawanie go do przygotowywanych potraw było znane już w starożytności. Co więcej, o jego dobroczynnych właściwościach pisał sam Arystoteles. Współcześnie jadalne złoto to wyjątkowo oryginalny produkt, niezastąpiony w kuchni (przede wszystkim do przystrajania dań lub wypieków), który możesz kupić w sklepie Tortytorty.pl.

Cukiernicy eksperymentowali z nim już od dawna, lecz dopiero za sprawą instagramowej popularności oraz rosnącego zainteresowania rozmaitymi programami kulinarnymi emitowanymi w TV stało się szeroko znane. Okraszone jadalnym złotem torty zawładnęły sercami zarówno profesjonalnych cukierników, jak i amatorów domowych wypieków, a także samych smakoszy. Słodkości ozdobione jadalnym złotem nie tylko doskonale smakują, ale również przykuwają spojrzenia. Dzięki takiej luksusowej ozdobie wyglądają niezwykle elegancko i stylowo.

czytaj więcej

Jadalne złoto w ofercieTortytorty.pl

Upiększając torty przy użyciu złota nadającego się do spożycia, uzyskasz spektakularny efekt. Złoto w arkuszach dedykowane przystrajaniu tortów dostępne jest od ręki w naszym sklepie. Płatków złota można używać w całości lub podzielić je na mniejsze kawałki. Złote arkusze występują w różnych wymiarach, na przykład 50x50 mm oraz 86x86 mm. Decydując się na tak ekskluzywną ozdobę kompozycji cukierniczych, ale też kulinarnych, osiągniesz rezultat rodem z najlepszych cukierni i restauracji. Wykwintna dekoracja z jadalnego złota sprawi, że Twoje wypieki zachwycą każdego.

Czy złoto jadalne jest bezpieczne?

Złota zasada mówi, że wszystko, co umieszczamy na talerzu, powinno w stu procentach nadawać się do zjedzenia. Torty czy inne desery udekorowane złotem są w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia. Co ciekawe, złoto przeznaczone do konsumpcji nie szkodzi, a nawet pozytywnie oddziałuje na organizm. Okazuje się, że ten szlachetny kruszec w najczystszej postaci może pomóc na zaburzenia krążenia, miażdżycę bądź reumatyzm.

Jak używać jadalnego złota?

Jadalne złoto jest niezwykle efektowne, ale i bardzo delikatne. Cienkie arkusze złota do jedzenia wytwarza się w wieloetapowym i długotrwałym procesie kucia. Najczęściej są one naelektryzowane, dzięki czemu z łatwością przyczepiają się do dekorowanej powierzchni. Przyozdabiając złotem torty lub inne desery, należy odpowiednio postępować. O czym warto pamiętać? Oto kilka przydatnych informacji:

  • Nie dotykaj złota palcami,
  • Podczas dekorowania posiłkuj się czubkiem noża albo specjalnym pędzlem, np. „chwytaczem”,
  • Nie dotykaj pędzlem produktów, które się kleją,
  • Złoto z reguły przyczepia się samo, można je także przytwierdzić za pomocą oleju, masła czy spożywczego kleju,
  • Nie zdejmuj od razu ochronnej bibułki – poczekaj chwilę, a następnie usuń ją, posługując się pęsetą,
  • W pomieszczeniu, w którym ozdabiasz torty, nie powinno być przeciągu (złoto jest bardzo lekkie i może „odfrunąć”).

Jak smakuje złoto do jedzenia?

Złoto, które można jeść, fenomenalnie wygląda, lecz na tym kończą się zmysłowe wrażenia z nim związane. Nie ma ono ani smaku, ani zapachu. Dzięki temu nie wpływa na walory smakowe ozdabianego tortu bądź innych przysmaków. Przystrajanie za pomocą jadalnego złota podnosi za to wartość wizualną słodkości, wpływa też na ich prestiż – ozłocone wypieki tortowe są synonimem luksusu. Choć w renomowanych lokalach na całym świecie porcja deseru przygotowanego z użyciem tego szlachetnym składnikiem kosztuje krocie, to – korzystając z oferty naszego sklepu – ekskluzywne dzieło cukiernicze możesz przygotować we własnej kuchni.

Uważaj na podróbki

Zawsze, gdy mamy do czynienia z wysokowartościowym produktem, rośnie ryzyko, że na rynku pojawią się jego tańsze odpowiedniki, a nieraz i podróbki. Tak samo jest w przypadku złota jadalnego. Jeśli zależy Ci, aby w swoich cukierniczych eksperymentach korzystać jedynie ze sprawdzonych i oryginalnych wyrobów, zweryfikuj informacje o złocie, które zamawiasz, albo korzystaj ze sklepów takich jak Tortytorty.pl, w których kupisz oryginalny kruszec. W ten sposób zyskasz pewność, że zamówione złoto do dekoracji tortów będzie najwyższej próby, a w składzie nie pojawią się domieszki innych metali.

Jak upiększyć tort za pomocą jadalnego złota?

Sztuka cukiernicza to obszar, w którym jest wiele miejsca dla kreatywności i artystycznej ekspresji – zarówno gdy chodzi o smak słodkości, jak i o ich prezencję. Używając do dekoracji tortów złota jadalnego, stworzysz prawdziwe dzieła sztuki. W jakich kompozycjach sprawdzi się taka ozdoba? Idealna odpowiedź nie istnieje. Ze złota korzystać można, tworząc minimalistyczne, a także bogato zdobione torty. Pięknie prezentuje się efekt „ombre”, często spotykany zabieg to również złocenie jednego piętra tortu.

Złoto komponuje się doskonale z takimi kolorami jak: biel, pastelowy róż, zieleń, czerń czy bordo. Nierzadko zestawia się je z kwiatowymi ornamentami, co daje zachwycający rezultat. Ozdobiony jadalnym złotem tort sprawdzi się przy każdej okazji – na urodziny, jubileusz, wesele, chrzciny bądź pierwszą komunię.