Czekolada kojarzy się z głębokim odcieniem brązu bądź po prostu bielą. Możliwe jest jednak nadanie jej dowolnego odcienia. Barwniki spożywcze do czekolady sprawią, że stanie się bajecznie kolorowa, efektownie zdobiąc pyszne słodkości. Z naszymi produktami w proszku i w płynie okazuje się to niezwykle proste.

Barwniki spożywcze do czekolady do wszechstronnego zastosowania

Barwniki do czekolady rozpuszczają się w tłuszczach. Można dodawać je do czekolady, mas czekoladowych, a także masła kakaowego czy kremów powstających na bazie tłuszczu i śmietany. Co więcej, sprawdzają się w barwieniu karmelków, masy cukrowej czy marcepanu. Nie zmieniają on smaku ani konsystencji produktów, a przy są w pełni bezpieczne. Wyróżnia je niezwykła wydajność, dzięki której idealnie sprawdzą w cukierniach czy po prostu domach, w których często przygotowuje się desery oraz ciasta. Podkreślamy, że szczególną ostrożność należy zachować przy barwnikach w proszku, które najlepiej nabierać na końcówkę noża.

czytaj więcej

Barwniki do czekolada w wielu kolorach

Nasze naturalne barwniki do czekolady występują w bogatej gamie kolorów. Ciekawie prezentuje się elegancka czerń. Warto również sięgnąć po intensywniejsze kolory jak pomarańczowy, czerwony, niebieski czy żółty. Ponadto godny uwagi jest biały barwnik, który nadaje czekoladzie doskonały, czysty odcień (biała czekolada jest zwykle żółtawa). Warto używać różnych kolorów barwników, aby tworzyć piękne kompozycje wzorów na deserach czy ciastach.

Najlepsze efekty działania barwników osiąga się, pracując z białą czekoladą, która szybko przejmuje inne barwy. Należy jednak wziąć pod uwagę jej większą wrażliwość na temperaturę. W przypadku klasycznej czekolady trzeba pamiętać, że rezultat użycia barwników opiera się na połączeniu danego koloru z brązowym odcieniem miazgi kakaowej, co wyklucza możliwość uzyskania jasnych, czystych kolorów.

Wybierz naturalne barwniki do czekolady, które odmienią każde ciasto

Barwniki spożywcze do czekolady mogą posłużyć do stworzenia całej polewy, na przykład na tort lub pojedynczych ozdób. Interesująco wyglądają bardzo modne obecnie ozdoby w stylu drip cake, czyli krople czekolady spływające po ściankach ciasta. Kolorowa czekolada sprawdzi się też w tworzeniu ozdób w różnych kształtach na folii, foremek czekoladowych, wiórków, a także patyczków. Ozdoby z czekolady wspaniale komponują się z dekoracjami innego typu, takimi jak koraliki czy posypki, które również znajdują się w naszej ofercie. Dodatkowo naturalne barwniki do czekolady pozwalają na tworzenie barwnych ozdób roślinnych jak liście czy kwiaty. Mogą ozdobić także muffiny, a nawet desery lodowe. W cukierniach wykorzystuje się je do tworzenia kolorowych pralin czy w ogóle czekoladek.

Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi ozdobami i akcesoriami cukierniczymi z naszego sklepu internetowego. Wszystkie produkty pochodzącą od cenionych producentów. W razie pojawienia się jakichkolwiek wątpliwości związanych z produktami z oferty zachęcamy do bezpośredniego kontaktu.