Zestaw do lukru królewskiego: albumina 125g + cukier puder ekstra drobny 900g

Zestaw do lukru królewskiego: albumina 125g + cukier puder ekstra drobny 900g

Zestaw do lukru królewskiego: albumina 125g + cukier puder ekstra drobny 900g

Numer katalogowy: luk+egg
Waga: 1025g
45,99 zł
Ilość:
Dostawa U Ciebie we wtorek

Zestaw do przygotowania idealnego lukru królewskiego: wysokiej jakości pasteryzowane białko w proszku oraz ekstra drobny cukier puder, który gwarantuje gładką, jedwabistą konsystencję. Doskonały do zdobienia ciasteczek, pierników i tortów. Zestaw został skomponowany tak, aby uzyskać stabilny, błyszczący lukier, idealny do dekoracji precyzyjnych i pracy z tylkami.

Białko w proszku wysokiej ubijalności pozwala na przygotowanie kremów i lukrów bez użycia surowych białek. Zawiera pasteryzowane kurze białka. Sproszkowana postać pozwala zastosować zawsze tą samą ilość białka za każdym razem.
Lukry przygotowane na bazie białka w proszku pięknie prezentują się zwłaszcza na świątecznych pierniczkach. Szybko zastygają. Proszek można wykorzystać do przygotowania bezy oraz stabilizowania bitej śmietany.

Składniki: pasteryzowane białko jaja w proszku.

Białko w proszku jest bardzo wydajne. Po otwarciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu.

_______________________

Rafinowany cukier puder o jakości cukierniczej: idealny do przygotowywania lukru królewskiego lub kremu maślanego. Posypując blat roboczy odrobiną cukru pudru FunCakes, można łatwo rozwałkować marcepan lub masę cukrową. Używaj do przygotowania słodkiej polewy do babek, naleśników, gofrów i innych pysznych deserów. Zawartość: 900 gramów.

Składniki: cukier (95%), syrop glukozowy (w proszku). Może zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, mleka, łubinu.

Przechowywanie: w chłodnym i suchym miejscu.

Przepis na Lukier królewski (Royal Icing), doskonały do ozdabiania pierniczków:

  • 10 g proszku z białek
  • 300 - 500 gramów cukru pudru
  • 60 g ciepłej wody
  • kropla soku z cytryny

Wszystkie naczynia i części robota muszą być odtłuszczone. Włóż składniki do miski. Miksuj do momentu, aż masa będzie sztywna (wielofunkcyjny robot: 7-10 min. wolniejsze obroty; robot ręczny: 10-12 min. wysokie obroty). Lukier po pociągnięciu w górę łyżką powinien zachować swój kształt. 

10 g białka jaj w proszku + 60 ml wody = 2 białka jaja.

Pierniczki i ciasteczka

Lukier świetnie nadaje się do ozdabiania pierniczków i ciasteczek.

  1. Przygotuj lukier o dwóch konsystencjach: gęstszy - do jego przygotowania użyj o jedną łyżkę wody (15 ml) mniej niż w przepisie, drugi - wg przepisu.
  2. Jeśli masz ochotę zabarw lukier przy użyciu Barwników żelowych.
  3. Przy użyciu tylek (końcówek dekoratorskich) #2 lub #3 nanieś kontury.
  4. Poczekaj, aż lukier podeschnie.
  5. Wypełnij środek ciastka lukrem przygotowanym wg standardowego przepisu.

Klej:

Lukier służy także do trwałego łączenia elementów dekoracji (np. piernikowego domku lub kolorowych posypek).

Kwiaty, dekoracje:

Lukier jest idealny do zrobienia kwiatów i innych dekoracji na tort, które możesz stworzyć z dużym wyprzedzeniem. W tym celu lukier powinien mięć gęstszą konsystencję - do przygotowania użyj o 1 łyżkę mniej wody niż w podstawowym przepisie. Do przygotowania kwiatów skorzystaj z tylki (końcówki dekoratorskiej) #224. Ozdoby odkładaj na papier do pieczenia ciast. Po wyschnięciu (ok. 24h) przełóż je do szczelnego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce. Z uwagi na swoje właściwości lukier nie jest polecany do pokrywania dużych powierzchni ciasta.




czytaj więcej

Białko w proszku do lukru królewskiego Royal icing – do czego służy?

Białko w proszku do lukru królewskiego przeznaczone jest dla amatorów i profesjonalnych cukierników, którzy chcą udekorować pierniczki, ciasteczka, ciasta, torty, babeczki i inne wypieki. Za pomocą tego produktu przygotujesz nie tylko lukier królewski, lecz także beziki, kremy i inne wyroby, do których przyrządzenia niezbędne jest białko. Korzystając z białka w proszku, zminimalizujesz ryzyko zarażenia się salmonellą, która może występować w świeżych jajach. Co więcej, białko w proszku ma znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia. Nie wymaga ponadto specjalnych rozwiązań w zakresie transportu i przechowywania w warunkach chłodniczych.

Białko w proszku do lukru – wygodne rozwiązanie

Albumina w proszku umożliwia dokładne dozowanie produktu. Możesz precyzyjnie odmierzyć potrzebną ilość, co jest trudnym zadaniem w przypadku zwykłych jaj kurzych. Białko w proszku do lukru odznacza się również znakomitą rozpuszczalnością, a także pienistością. Albumina w proszku to produkt, który powstaje w procesie odwodnienia odseparowanego jaja białka. Jest bardzo wydajna i niezastąpiona szczególnie w profesjonalnych pracowniach cukierniczych.

Albumina cukiernicza – zastosowanie

Białko w proszku wykorzystywane jest najczęściej do przygotowania lukru królewskiego znanego również pod nazwą zwyczajową i handlową: Royal icing.  Lukier idealnie sprawdza się do dekorowania pierniczków i drobnych ciasteczek na święta Bożego Narodzenia, urodziny czy inne okazje. Lukier możesz przygotować w konsystencji rzadszej lub gęstszej, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać cienkie, precyzyjne linie lub czy planujesz pokryć większe powierzchnie ciasteczka lub pierniczka.

Uzyskany dzięki białku w proszku lukier możesz dodatkowo zabarwić barwnikami żelowymi. Lukru królewskiego używa się także, jako kleju do przytwierdzania posypek czy elementów dekoracji, np. domku piernikowego. Z lukru królewskiego tworzy się również ozdoby, np. kwiaty. Co więcej, albumina cukiernicza wykorzystywana jest do przygotowania pianek, ciepłych lodów, bez i bezików czy stabilizowania bitej śmietany.

1. Jak używać białka w proszku i cukru pudru do przygotowania lukru królewskiego?

Aby przygotować lukier królewski, wymieszaj białko w proszku z odmierzoną ilością wody według instrukcji zawartej powyżej, a następnie stopniowo dodawaj ekstra drobny cukier puder, miksując do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. W razie potrzeby możesz regulować gęstość, dodając odrobinę wody lub cukru.

2. Czy zestaw nadaje się dla początkujących?

Tak! Zestaw jest idealny zarówno dla profesjonalistów, jak i osób początkujących. Dzięki białku w proszku przygotowanie lukru jest łatwiejsze i bardziej przewidywalne niż przy użyciu świeżego białka, a ekstra drobny cukier puder zapewnia wyjątkowo gładki efekt.

3. Do czego mogę użyć przygotowanego lukru królewskiego?

Lukier królewski świetnie sprawdza się do dekorowania ciasteczek, pierników, tortów oraz tworzenia precyzyjnych wzorów, napisów i elementów 3D. Możesz używać go do outliningu, wypełniania, brush embroidery czy tworzenia koronek cukrowych.