Lukier królewski w proszku Fun Cakes 450 g

Lukier królewski w proszku Fun Cakes 450 g

Lukier królewski w proszku Fun Cakes 450 g

Numer katalogowy: F10140
Waga: 450 g
21,99 zł
Ilość:

LUKIER KRÓLEWSKI w proszku. Wystarczy dodać wodę i zmiksować. Lukier jest śnieżnobiały, lśniący, bardzo łatwy w przygotowaniu. Pięknie prezentuje się zwłaszcza na świątecznych pierniczkach. Szybko zastyga. Rewelacyjnie się barwi - barwnikami spożywczymi.
Lukier zawiera pasteryzowane kurze białka.
Gotowe wyschnięte dekoracje mogą być przechowywane bez ograniczeń w zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie:

Dodaj 55 ml wody do 450 g przesianej mieszanki. Mieszaj lukier przez ok. 7-10 minut na niskiej prędkości do uzyskania sztywnego, białego lukru.
Wskazówka: Dodaj 1 łyżeczkę wody na 200 g lukru do uzyskania średniej konsystencji lub 2 łyżeczki wody do uzyskania rzadkiej

Pierniczki i ciasteczka

Lukier świetnie nadaje się do ozdabiania pierniczków i ciasteczek.

  1. Przygotuj lukier o dwóch konsystencjach: gęstszy wg przepisu, drugi rzadszy (dodaj odrobinę więcej wody).
  2. Jeśli masz ochotę zabarw lukier przy użyciu Barwników żelowych.
  3. Przy użyciu tylek (końcówek dekoratorskich) #2 lub #3 nanieś kontury - lukier gęstszy.
  4. Poczekaj, aż lukier podeschnie.
  5. Wypełnij środek ciastka lukrem o rzadszej konsystencji.

Klej:

Lukier służy także do trwałego łączenia elementów dekoracji (np. piernikowego domku lub kolorowych posypek.

Kwiaty, dekoracje:

Lukier jest idealny do zrobienia kwiatów i innych dekoracji na tort, które możesz stworzyć z dużym wyprzedzeniem. Do przygotowania kwiatów skorzystaj z tylki (końcówki dekoratorskiej) #224. Ozdoby odkładaj na papier do pieczenia ciast. Po wyschnięciu (ok. 24h) przełóż je do szczelnego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce. Z uwagi na swoje właściwości lukier nie jest polecany do pokrywania dużych powierzchni ciasta.
Efekty dekorowania ciasteczek lukrem możesz obejrzeć na naszym blogu.

SKŁADNIKI: cukier, syrop glukozowy w proszku, kurze białko w proszku z wolnego wybiegu, kwas cytrynowy. Może zawierać śladowe ilości GLUTENU, MLEKA, SOI i ŁUBINU.


czytaj więcej

Lukier królewski (royal icing) w proszku, czyli produkt o wielu zastosowaniach

Lukier królewski w proszku firmy Fun Cakes to produkt o szerokim zastosowaniu cukierniczym. Jego ogromną zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Wystarczy dokładnie wymieszać go z wodą za pomocą miksera. W ten sposób zyskasz lśniącą, śnieżnobiałą polewę. Oferowany lukier królewski możesz przyrządzić w dwojaki sposób, zyskując gęstszą lub rzadszą masę.

Zmieszaj opakowanie proszku (450 g) z 55 ml wody, a następnie miksuj całość przez 7–10 minut. Dla uzyskania średniej konsystencji lukru królewskiego dodaj jeszcze 1 łyżeczkę wody na 200 g lukru, natomiast dla osiągnięcia rzadszej masy – 2 łyżeczki. Gotowy lukier będzie gładki i aksamitny. Będziesz mogła z łatwością rozprowadzać go na powierzchni wypieków.

Lukier królewski do dekorowania – klasyczna, elegancja ozdoba

Kruche ciasteczka czy pierniczki bożonarodzeniowe wyglądają bardzo atrakcyjnie udekorowane śnieżnobiałym lukrem królewskim. Gęstszym lukrem stworzysz równe linie, rzadszym wypełnisz większe powierzchnie pierniczków lub ciasteczek. Klasyczny, śnieżnobiały lukier prezentuje się bardzo gustownie i ponadczasowo. Możesz uatrakcyjnić jego wygląd, ubarwiając go barwnikami spożywczymi, które nie zmienią konsystencji lukru.

Lukier królewski do ciasteczek to znakomity wybór! Możesz za jednym razem przygotować większą liczbę słodyczy, a następnie przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku przez długi czas. Royal icing bo pod taką nazwą również można spotkać ten produkt, długo zachowuje świeżość i najwyższą esencję swojego smaku. Nic dziwnego, że dzięki niemu można zajadać się pierniczkami bożonarodzeniowymi nawet przez cały okres karnawału! 

Lukier królewski jako klej i masa do dekoracji

Wykorzystaj lukier królewski do dekorowania tortu lub ciast. Zrób gęstszą wersję lukru i umieść go w rękawie cukierniczym. Następnie za pomocą wybranych końcówek dekoratorskich, wyciskaj piękne ozdoby. Będą świetnie wyglądać zarówno na tortach wykonanych w stylu minimalistycznym, jak i na tych bogato zdobionych.

Dekoracje wyciskaj bezpośrednio na tort lub odkładaj na papier do pieczenia i odczekaj ok. 24h aż zaschną. Lukier królewski sprawdza się świetnie, jako klej spożywczy. Za jego pomocą przymocujesz posypki, m.in. cukrowe oczy do powierzchni ciastek. Połączysz nim także elementy dekoracji, np. złożysz piernikowy domek czy inną przestrzenną bryłę z kawałków ciasta.