-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
- Barwniki spożywcze w żelu Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
- Czekolada Czekolada
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
- Bon prezentowy Bon prezentowy
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
- Dekoracje na Walentynki Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Tłusty czwartek Tłusty czwartek
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
- Ozdoby na tort weselny i słodki stół Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Wielkanoc Wielkanoc
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe Podkłady białe
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Blog Blog
- koszyk (0)
Dekorowanie pierników w kilku krokach
Zdobienie pierników świątecznych
Pierniki nieodłącznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, z jego uroczystą atmosferą, ciepłem domowego ogniska, pysznym, tradycyjnym jedzeniem. Przygotowanie aromatycznego piernikowego ciasta, wspólne rodzinne wycinanie choinek, gwiazdek, bombek oraz zdobienie pierniczków lukrami, posypkami na pierniczki, jadalnymi brokatami, to w wielu domach długoletnia tradycja. Coraz częściej samodzielnie upieczone i ozdobione pierniczki sprzedawane są przez dzieci na dobroczynnych kiermaszach. Stanowią doskonały prezent pod choinkę dla Babć i Dziadków, idealnie prezentują się na bożonarodzeniowej choince, choć z uwagi na ich smak i aromat bardzo szybko z niej znikaj :)
Dekorowanie pierników lukrem królewskim, to doskonała okazja do spotkania się ze znajomymi razem z dziećmi. Wspólna zabawa dostarcza niezapomnianych wrażeń i uczy nowych, kreatywnych umiejętności. Kto pozna pracę z lukrem, z tylką cukierniczą , barwnikami spożywczymi, ten z pewnością nie będzie mieć problemów z udekorowaniem tortu przy najbliższej okazji.
Przepis na pierniki świąteczne
Aby dekorować pierniczki najpierw należy przygotować ciasto z aromatycznymi, charakterystycznymi przyprawami. Jest wiele przepisów na pierniczki, często stanowiących rodzinne sekrety, które są przekazywane z pokolenia na pokolenia. Są pierniczki nadziewane czekoladą, marcepanem, z mąką migdałową i razową, a także całkowicie bezglutenowe.
Naszym zdaniem pierniki mają być miękkie, pełne korzennych przypraw, pieczone według staropolskich receptur. Takie ciasto przygotowujemy na bazie mąki pszennej i żytniej z dużą zawartością składników mineralnych (typ 650 lub więcej). Dodajemy miód, jajka, cukier (najlepiej ciemny) lub melasę. Masło warto zastąpić smalcem. Po upieczeniu jego smak nie będzie wyczuwalny, a nada piernikom miękkości.
Niezbędnym składnikiem ciasta na pierniki jest aromatyczna przyprawa korzenna. Na pierwszym miejscu powinna zawierać cynamon, a także goździki, proszkowany imbir, kardamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową. Warto zrobić ją samodzielnie, wtedy smak pierników będzie niezapomniany, idealnie dopasowany pod nasz gust.
Tradycyjne ciasto na pierniki powinno leżakować kilka tygodni w chłodnym miejscu. Wszystkie składniki ciasta równomiernie przejdą smakiem korzennych piernikowych przypraw.
Dokładny przepis na pierniki znajdziesz tutaj.
Kilka dni przed Bożym Narodzeniem zacznij piec. Ciasto na pierniki nie powinno być zbyt cienko rozwałkowane, inaczej będzie twarde. Przygotuj foremki do pierników w kształcie ludzika, renifera, choinki, piernikowego domku lub bombki. Jeśli pierniki mają zawisnąć na choince - wytnij dziurkę na wstążeczkę lub sznurek jeszcze przed pieczeniem.
Pierniki piecz na silikonowej macie lub pergaminie.
Jeśli chcesz, aby pierniczki miały idealnie równy kształt po upieczeniu - szukaj przepisów z małą ilością proszku do pieczenia i sody. Polecamy wtedy przepisy na szwedzkie pierniczki Pepparkakor, które nie rosną podczas pieczenia, są cienkie, chrupkie, o idealnym brzegu. Udekorowane lukrem królewskim, zapakowane w pudełko z okienkiem, będą stanowić miły prezent dla bliskiej osoby.
Dekorowanie pierników
Do ozdabiania wybierz najładniejsze ciasteczka. Aby miały równą powierzchnię najlepiej odwróć je na drugą stronę, na której się piekły.
Jak udekorować pierniki
Zastanów się, jak chcesz dekorować pierniczki. Czy przygotujesz lukier królewski, czy raczej korzystać będziesz z gotowych lukrów w tubie. Czy pierniczki mają być monochromatyczne, np. całe w odcieniach bieli lub złota, czy raczej radosne, w tradycyjnych kolorach Bożego Narodzenia. Czy potrzebować będziesz barwników spożywczych lub mieniących się pyłków, brokatów.
Dekorowanie pierników: akcesoria cukiernicze i posypki
Niezbędnym elementem bożonarodzeniowych wypieków są posypki, które nadają piernikom ostatniego szlifu. Występują w niezliczonych wzorach, kolorach, miksach. Są posypki waflowe i cukrowe. Matowe i z metalicznym połyskiem. Klasyczne perełki, jak i świąteczne wzory w kształcie bombki, liści ostrokrzewu, lukrecjowych lasek. Posypki drobne, w formie maczku i okazałe, o średnicy 1,5 cm. Najlepiej posypki przyklejać do pierniczka za pomocą wilgotnego lukru królewskiego lub przezroczystego kleju spożywczego. W ten sposób renifer będzie miał czerwony okrągły nosek, a pierniczkowy ludzik zyska różnokolorowe guziczki.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam, z jednej strony z ciepłą atmosferą domowego ogniska, a z drugiej z drzewami pokrytymi grubą warstwą białego skrzącego się puchu. Aby taki efekt uzyskać zdobiąc pierniki wystarczy użyć jadalnego białego, srebrnego, złotego brokatu lub pyłku. Dodanie mieniącego się efektu z pewnością zrobi na wszystkich ogromne wrażenie.
Oprócz tradycyjnych metalowych lub plastikowych foremek do pierników w kształcie choinki lub gwiazdki, możesz też wyczarować ciasta trójwymiarowe, świąteczne dekoracje, np. zgrabny piernikowy domek lub choinkę. W tym celu warto wybrać specjalne zestawy foremek, dzięki którym ściany, dach i komin będą do siebie pasowały, a Ty w szybki sposób przygotujesz kilka domków, które można udekorować, każdy w innym stylu. Choinkę 3D uzyskasz, gdy skorzystasz z zestawu wykrawaczek w kształcie gwiazdek o różnym rozmiarach. Kładąc upieczone pierniczki jedne na drugim stworzysz choinkę, którą ozdobisz lukrem królewskim, posypkami, a nawet masą cukrową.
Pomysły na dekoracje pierników
Lukier na pierniki
Najłatwiejszym sposobem dekorowania pierników jest użycie gotowych lukrów w tubie. Jeśli jednak planujesz ozdobić większą ilość ciasteczek, a także gdy chcesz, aby Twoje pierniki miały niespotykane kolory - przygotuj lukier królewski, jako bazę do dalszej pracy.
Lukier królewski składa się z białka oraz cukru pudru. Aby zminimalizować ryzyko salmonelli warto wybrać pasteryzowane białko w płynie lub w proszku. Jeśli chcesz mieć pewność, że lukier wyjdzie perfekcyjny skorzystaj z gotowych mieszanek. Wszystkie te produkty znajdziesz tutaj.
Pamiętaj, że lukier królewski powinien być ucierany, a nie ubijany na szybkich obrotach robota. Najlepiej ustawić mikser na drugi od dołu bieg i pozwolić na jego pracę przez ok. 10 minut. Jeśli lukier na pierniki jest zbyt gęsty, powoli dodawaj wodę, w naprawdę małych ilościach i obserwuj konsystencję. Najlepsza gęstość lukru do dekorowania równymi liniami, kropeczkami to taka, aby po zrobieniu łyżką wgłębienia w lukrze, jego ślad znikł po upływie ok. 5 sekund. Możesz też zanurzyć łyżkę w lukrze królewskim, podnieść ją i sprawdzić, czy lukier spływa bardzo powoli, cieniutkim strumieniem. Jeśli tak, to dekoracyjne linie na pierniczkach będą trzymały swój kształt, nie będą rozlewać się na boki.
Przeczytaj koniecznie nasz wpis o tym, jak zrobić lukier na pierniki, krok po kroku.
Dekorowanie pierników lukrem królewskim (Royal Icing)
Jest wiele technik ozdabiania pierników lukrem. Najczęściej na gładką powierzchnię ciasteczka wyciskamy z rękawa cukierniczego śnieżnobiały lukier królewski. Mogą to być proste lub zakręcone linie, tworzące uśmiech i oczy piernikowego ludzika, łańcuch na choince lub niepowtarzalne wzory na śniegowej gwiazdce lub bombce. Jeśli chcemy pokryć cały pierniczek równą warstwą lukru, warto przygotować dwie jego konsystencje. Gęstszym lukrem (tzw. pięciosekundowym) naniesiemy obwódki, rzadszym wypełnimy całą powierzchnię. Na wilgotny lukier możemy położyć posypki cukrowe lub też zastosować technikę „wet to wet”, czyli nanieść lukier w innym kolorze i za pomocą wykałaczki delikatnie zmieszać oba lukry w fantazyjne wzory lub linie. Ozdobione pierniczki lukrem należy pozostawić do wyschnięcia na kilka godzin. Można je bardzo delikatnie podsuszyć w piekarniku. Tak przygotowane pierniczki można zapakować w płaskie pudełeczka z okienkiem lub włożyć do ozdobnego słoja lub puszki. Lukier królewski pięknie barwi się barwnikami spożywczymi. Najłatwiej pracuje się z tymi w żelu. Wystarczy dodać do lukru kilka kropel, aby uzyskać interesujący kolor.
Często zadajecie nam pytanie, jak zabarwić lukier królewski, aby uzyskać intensywny czerwony kolor, charakterystyczny dla świąt Bożego Narodzenia. Zdaniem eksperta Anety Miśków (Cookies by Miskow) warto użyć barwnika w proszku firmy Food Colours w kolorze czerwonym o numerze 024.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jak zabarwić lukier, jak pracować z tylką oraz rękawem cukierniczym przeczytaj nasz artykuł, który znajdziesz tutaj.
Dekorowanie ciasteczek masą cukrową
Pierniki można ozdabiać gotowymi dekoracjami cukrowymi. Mogą mieć kształt piernikowego ludzika, głowy renifera, Dziadka do orzechów. Wystarczy odrobina kleju spożywczego lub lukru królewskiego, aby dekoracja się utrzymała na ciasteczku.
Ozdobę możesz też samodzielnie wykonać z masy cukrowej, która jest bardzo plastyczna. Pod wpływem ciepła dłoni staje się miękka, jak plastelina.
Aby przygotować płatek śniegu widoczny na zdjęciu - rozwałkuj masę cukrową i wytnij kształt stempelkiem z tłoczkiem. Stempelek warto delikatnie obsypać cukrem pudrem, aby masa cukrowa nie przykleiła się do wykrawaczki.
I piernikowy prezent gotowy:)
Zdjęcia wykonane przez Cookies by Miskow. Dziękujemy za współpracę :)