Jak zrobić lukier na pierniki?

Lukier królewski jest niezastąpiony, gdy chcesz udekorować pierniczki bożonarodzeniowe. Jest śnieżnobiały, szybko zastyga, dzięki czemu przechowasz udekorowane pierniki jeden na drugim, w szczelnym pojemniku.
Lukier królewski przygotowuje się na bazie surowych białek oraz cukru pudru. Jeśli obawiasz się ryzyka zakażenia salmonellą warto skorzystać z pasteryzowanego białka w proszku lub gotowych mieszanek do lukru królewskiego

gotowy_lukier_krolewski

Aby przygotować lukier królewski postępuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W przypadku pasteryzowanego białka dodaj cukier puder i wodę (w odpowiednich proporcjach), zaś w przypadku gotowej mieszanki wodę.
Proszek oraz cukier puder należy koniecznie przesiać, aby pozbyć się ew. grudek. Niezbędny jest też mikser.

Na początku nie przekraczaj podanej przez producenta ilości wody. Po zmiksowaniu uzyskasz bardzo gęsty lukier, który na potrzeby dekorowania pierników należy bardzo powoli rozrzedzać niewielkimi ilościami wody. Pożądana konsystencja, to bardzo wolno spływający z łyżki lukier.

lukier królewski miksowanie


konsystencja_lukru_krolewskiego
Jak zabarwić lukier królewski, jak pracować z tylką i rękawem cukierniczym - o tym przeczytasz w następnych wpisach.

dekorowanie_pierniczkow