-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki Colour Mill Barwniki Colour Mill
- Barwniki Wilton Barwniki Wilton
- Barwniki Modecor Barwniki Modecor
- Barwniki Food Colours Barwniki Food Colours
- Barwniki Rainbow Dust Barwniki Rainbow Dust
- Barwniki FunCakes Barwniki FunCakes
- Barwniki Fractal Colors Barwniki Fractal Colors
- Barwniki Neon Magic Colours Barwniki Neon Magic Colours
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
-
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
- Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji
- Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów
- Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do drukarki spożywczej Barwniki do drukarki spożywczej
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
- Do Bento Cake Do Bento Cake
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
- Czekolada Czekolada
- Czekolada dubajska Czekolada dubajska
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
-
Wielkanoc
Wielkanoc
- Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc
- Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc
- Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc
- Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc
- Wydruki spożywcze na Wielkanoc Wydruki spożywcze na Wielkanoc
- Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
- Ozdoby na tort weselny i słodki stół Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Bon prezentowy Bon prezentowy
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Pasteryzowane białko Pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki Barwniki
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki Barwniki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
-
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki
- Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki
- Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki
- Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki
- Wydruki spożywcze na Walentynki Wydruki spożywcze na Walentynki
- Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki
-
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek
- Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia
- Polewy do pączków i donutów Polewy do pączków i donutów
- Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków
- Pudełka na pączki, donuty, faworki Pudełka na pączki, donuty, faworki
- Formy na donuty Formy na donuty
- Papilotki na pączki i eklerki Papilotki na pączki i eklerki
- Termometry cukiernicze do pączków Termometry cukiernicze do pączków
- Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Komunia
Komunia
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe pod tort Podkłady białe pod tort
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełko na Bento Cake Pudełko na Bento Cake
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Czekolada Czekolada
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
- Blog Blog
- koszyk (0)
.png)
Jak używać rękawa cukierniczego? Praktyczny poradnik dekorowania tortów i ciast
Chcesz, by Twoje torty i ciasta wyglądały jak z najlepszej cukierni? Kluczem do spektakularnych dekoracji jest opanowanie umiejętności pracy z rękawem cukierniczym. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, to w rzeczywistości jest to narzędzie, które z powodzeniem wykorzystasz nawet jako początkujący cukiernik. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować rękaw, dobrać odpowiednie końcówki oraz stworzyć efektowne wzory i zdobienia. Niezależnie od tego, czy marzysz o idealnych rozetkach z kremu, czy precyzyjnych napisach z lukru – ten artykuł pomoże Ci wejść na wyższy poziom dekorowania wypieków.
TERAZ
Rękawy cukiernicze — precyzja i wygoda w dekorowaniu
Dekoruj jak profesjonalista! Nasze rękawy cukiernicze ułatwią Ci pracę i pomogą uzyskać idealny efekt na tortach i deserach.
Jak używać rękawa cukierniczego?
W cukiernictwie – czy to domowym, czy profesjonalnym – są takie akcesoria, bez których trudno wyobrazić sobie dekorowanie tortów, ciasteczek, czy np. przygotowanie makaroników. Podstawowe narzędzia w nowoczesnym cukiernicze, to min.
1. szpatuła do kremu,
4 .tylka/końcówka dekoratorska używana razem z rękawem cukierniczym.
To właśnie dzięki rękawowi (workowi) cukierniczemu możemy wyczarować fantazyjne wzory z kremu na tortach i babeczkach, precyzyjnie nadziać ptysie i eklerki, równo dozować kremy i musy. Choć może wygląda niepozornie, potrafi naprawdę wiele! W tym wpisie przyjrzymy się bliżej rękawom cukierniczym – jakie są ich rodzaje, do czego je wykorzystać, jaki sprawdzi się najlepiej w Twojej kuchni. A przede wszystkim dowiemy się, jak z nim pracować.
Co to jest rękaw cukierniczy?
Rękaw cukierniczy, to elastyczny worek w kształcie stożka, który służy do precyzyjnego wyciskania różnego rodzaju mas: kremów, bitej śmietany, parzonego ciasta i innych nadzień. Z jednej strony zakończony jest wąskim otworem, do którego można włożyć końcówkę dekoracyjną tzw. tylkę. Z drugiej strony znajduje się szeroki wlot, przez który napełnia się worek wybraną masą.
Jak inaczej nazywamy rękaw cukierniczy?
Możemy się spotkać z inną nazwą rękawa cukierniczego: worek cukierniczy, worek do dekorowania, worek do wyciskania, a regionalnie i potocznie - tytka cukiernicza.
Rodzaje rękawów cukierniczych
Rękawy cukiernicze możemy podzielić według kilku kryteriów, w zależności od ich wielkości, materiału z którego zostały wykonane oraz zastosowania.
Rozmiary rękawów cukierniczych
Ze względu na wielkość rękawy cukiernicze dzielimy na:
Duże (45 cm i więcej) – używane przez pracownie cukiernicze do przygotowania i dekoracji większej ilości wypieków, np. do makaroników, do przygotowania monoporcji i tortów musowych.
Materiały, z których tworzone są rękawy cukiernicze
Ze względu na materiał, z którego zostały wykonane dzielimy je na:
foliowe/plastikowe – cienkie, przezroczyste lub mleczne, wygodne, higieniczne, do jednorazowego użytku;
poliuretanowe lub polietylenowe – lekkie, często stosowane profesjonalnie, elastyczne i wytrzymałe, przeznaczone do jednorazowego użytku. Często posiadają gładką powierzchnię wewnętrzną, ułatwiającą wyciskanie produktu i antypoślizgową zewnętrzną „no slip”, zapewniającą doskonały chwyt i łatwość użytkowania.
Rękawy jednorazowe występują najczęściej w postaci zwiniętej rolki do odrywania rękawa ze zgrzewu. Nie posiadają otworu na umieszczenie tylki dekoratorskiej - przy pomocy nożyczek samodzielnie ucinamy rożek dopasowując otwór do wielkości końcówki.
silikonowe – elastyczne, wielokrotnego użytku, łatwe w czyszczeniu, dobre do gęstych mas;
Do czego używamy rękawów cukierniczych?
Najczęściej używamy rękawów cukierniczych do dekorowania kremem ciast, tortów, ciasteczek lub babeczek. Tworzymy wzory w kształcie rozetek, falbanek, kwiatuszków, napisów. Worki cukiernicze są niezastąpione przy pracy z lukrem królewskim, z czekoladowym dripem, przy tworzeniu makaroników, eklerek. Za pomocą rękawa i odpowiednio dobranej tylki nadziejemy pączki, ptysie, rurki cannoli, nałożymy precyzyjną warstwę kremu lub musu.
Korzystając z rękawa cukierniczego zaopatrzonego w odpowiednie końcówki, możemy wyczarować precyzyjne dekoracje z lukru królewskiego np. trójwymiarowe kwiaty, wykonać bardzo dokładny, czekoladowy napis na torcie, stworzyć oryginalne dekoracje z kremu np. koszyczek, trawę, listki.
Rękawy cukiernicze mają też zastosowanie w kuchni wytrawnej! Używamy ich między innymi do wyciskania purée np. z ziemniaków lub dyni w celu eleganckiego podania dań, nakładania past kanapkowych na tartinki, czy w tartach warzywnych.
Rękaw cukierniczy, to nie tylko narzędzie do dekoracji — to precyzyjny aplikator, który daje ogromną kontrolę i estetykę w pracy zarówno amatora, jak i profesjonalnego cukiernika.
Jak używać rękawa cukierniczego?
W zależności do czego będziemy używali rękawa cukierniczego, wybieramy odpowiedni rozmiar i, jeśli jest taka potrzeba, dobieramy odpowiednią tylkę/końcówkę cukierniczą. Jeśli podczas pracy z tylką i rękawem będziemy zmieniali kształt tylki, warto dodatkowo zaopatrzyć się w adapter do tylek.
Przygotowanie rękawa cukierniczego do pracy
Jeśli będziemy pracowali z samym rękawem, ucinamy końcówkę nożyczkami, aby uzyskać odpowiedniej wielkości otwór. Jeśli będziemy wykorzystywali tylkę, odcinamy końcówkę, ale robimy to bardzo ostrożnie. Otwór ma być na tyle duży, by końcówka wystawała i na tyle mały, aby nie wypadała. Następnie wkładamy tylkę do środka rękawa od strony wylotu i przesuwamy do samego końca (tego wąskiego), powinna wystawać z rękawa tylko czubkiem (około 1/3 jej wielkości).
NASZ TIP: Jeśli używamy adaptera (couplera), najpierw wkładamy jego główną część do rękawa i przesuwamy do samego końca (tego wąskiego), powinna delikatnie wystawać. Następnie od zewnętrznej strony rękawa nakładamy tylkę na adapter. Dokręcamy nakrętkę (jest w komplecie z adapterem) i gotowe.
Do czego służy adapter?
Adapter (coupler) umożliwia łatwą zmianę tylki podczas pracy, bez konieczności opróżniania z kremu rękawa. Gdybyśmy nie korzystali z adaptera, to każda zmiana końcówki dekoratorskiej wiązałaby się z przekładaniem kremu do nowego rękawa, z nową tylką. Tylka bowiem znajduje się wewnątrz rękawa i aby ją zmienić, należy z rękawa cukierniczego wyjąć krem. Gdy używamy adaptera, tylka jest mocowana od zewnątrz rękawa, za pomocą nakrętki.
Przygotowanie rękawa do napełnienia
Wywijamy górną (szeroką) część otworu rękawa na zewnątrz - jak kołnierz – na ok. 10 cm, dzięki temu nie pobrudzimy krawędzi rękawa i rąk podczas pracy. Następnie umieszczamy rękaw np. w szklance, kubku lub naczyniu, wąskim otworem do dołu.
Napełnianie rękawa nadzieniem
Przy pomocy szpatułki np. szpatułki silikonowej lub łyżki, delikatnie przekładamy krem do środka rękawa. Nie napełniamy go do pełna, maksymalnie 2/3 objętości. Dzięki temu łatwiej będzie wyciskać masę z rękawa cukierniczego.
Zamknięcie rękawa i przygotowanie do pracy
Po napełnieniu worka cukierniczego kremem - odwijamy kołnierz i zabezpieczamy górną część rękawa np. przy pomocy specjalnej gumki, zwykłej gumki recepturki lub po prostu zawiązujemy górę rękawa w supeł, aby krem nie wypływał od góry. Trzymamy rękaw obiema rękami, dominującą ręką naciskamy na rękaw, drugą kierujemy i prowadzimy końcówkę. I gotowe!
Wielokolorowe kremy dzięki barwnikom spożywczym
TERAZ
Dodaj koloru swoim wypiekom!
Barwniki spożywcze w proszku, żelu i sprayu – idealne do masy cukrowej, kremów, lukru i dekoracji! Sprawdź naszą paletę kolorów.
Jeśli chcemy udekorować nasze wypieki wielokolorowym kremem, barwimy przygotowany krem barwnikami spożywczymi. Każdą zabarwioną porcję kremu przenosimy na folię spożywczą i zwijamy w rulon. Następnie podłużne rulony przenosimy do rękawa cukierniczego, układając je równolegle wzdłuż długiej jego krawędzi. Worek cukierniczy zabezpieczamy od góry i możemy dekorować. Możemy również skorzystać z gotowego zestawu do dekorowania trójkolorowy kremem, dostępnego w naszym sklepie.
Dekorowanie wypieków: postaw na rękaw cukierniczy, tylki i adapter!
Jeśli planujemy zacząć swoją przygodę z dekorowaniem wypieków, warto zaopatrzyć się w porządny rękaw cukierniczy, to podstawowe narzędzie, które ułatwia precyzyjne nakładanie kremów, nadzień i tworzenie dekoracji. Pamiętajmy jednak, że sam rękaw to nie wszystko! Koniecznie dobierzmy do niego tylki (końcówki dekoracyjne) – najlepiej kilka o różnych kształtach, by móc eksperymentować z efektami. Przydatne będą też gumki , które zabezpieczą rękaw od góry, a także szpatuła, dzięki której łatwo i czysto nałożymy masę do rękawa. Jeśli planujemy kolorowe dekoracje, nie obejdzie się bez barwników spożywczych, a cały zestaw warto uzupełnić o adapter (coupler), który umożliwia szybką wymianę tylki bez konieczności opróżniania rękawa. Dobrze dobrane akcesoria sprawią, że praca z rękawem cukierniczym będzie czysta, przyjemna i przede wszystkim satysfakcjonująca.