Zapraszamy do naszego stacjonarnego sklepu w Warszawie! Przyjdź, zobacz i kup na miejscu w pobliżu stacji metra Natolin. NOWY ADRES SKLEPU STACJONARNEGO: AL. KEN 46 TUŻ PRZY STACJI METRA NATOLIN !!! UWAGA: W WAKACJE SKLEP STACJONARNYDZIE W SOBOTY ZAMKNIĘTY!!!

LUKIER KRÓLEWSKI

Składniki

3 łyżki (27 gr) Proszku bezowego
450 gr cukru pudru
6 łyżek (90 ml) ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie naczynia i części robota muszą być odtłuszczone.
  2. Włóż składniki do miski.
  3. Miksuj do momentu, aż masa będzie sztywna (wielofunkcyjny robot: 7-10 min. wolniejsze obroty; robot ręczny: 10-12 min. wysokie obroty).
  4. Lukier po pociągnięciu w górę łyżką powinien zachować swój kształt.

Z podanych składników uzyskasz ok. 700 ml śnieżnobiałego lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możesz przechowywać do dwóch tygodni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. W kontakcie z powietrzem wysycha na twardą masę.


Zastosowanie

PIERNICZKI I CIASTECZKA

Lukier świetnie nadaje się do ozdabiania pierniczków i ciasteczek.

  1. Przygotuj lukier o dwóch konsystencjach: gęstszy (do jego przygotowania użyj o jedną łyżkę wody mniej niż w przepisie), drugi – wg przepisu.
  2. Jeśli masz ochotę zabarw lukier przy użyciu Barwników żelowych.
  3. Włóż lukier do woreczka (rękawa cukierniczego).
  4. Przy użyciu tylek (końcówek dekoratorskich) #2 lub #3 nanieś kontury.
  5. Poczekaj, aż lukier podeschnie.
  6. Wypełnij środek ciastka lukrem przygotowanym wg standardowego przepisu.

KLEJ:

Lukier służy także do trwałego łączenia elementów dekoracji (np. piernikowego domku lub kolorowych posypek).

KWIATY, DEKORACJE:

  1. Lukier jest idealny do zrobienia kwiatów i innych dekoracji na tort, które możesz stworzyć z dużym wyprzedzeniem.
  2. W tym celu lukier powinien mięć gęstszą konsystencję – do przygotowania użyj o 1 łyżkę mniej wody niż w podstawowym przepisie.
  3. Do przygotowania kwiatów skorzystaj z tylki (końcówki dekoratorskiej) #224.
  4. Ozdoby odkładaj na papier do pieczenia ciast. Po wyschnięciu (ok. 24h) przełóż je do szczelnego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce.
  5. Z uwagi na swoje właściwości lukier nie jest polecany do pokrywania dużych powierzchni ciasta.

Copyright © TortyTorty.pl 2012 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone

Oprogramowanie e-commerce i-systems.pl