Pierniki na Boże Narodzenie, to jedne z najbardziej tradycyjnych wypieków, które od razu wprowadzają do domu świąteczną atmosferę. Ich korzenny zapach, wilgotna konsystencja i piękne dekoracje sprawiają, że są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Szczególne miejsce zajmuje tu piernik staropolski, czyli ciasto przygotowywane na długo przed świętami, które dojrzewa i nabiera wyjątkowego aromatu.
Ale Boże Narodzenie, to nie tylko piernik staropolski – to także kolorowe pierniczki dla dzieci, aromatyczne ciasta piernikowe, czy efektowne piernikowe domki. Każdy z tych wypieków ma swój urok i idealnie nadaje się do wspólnego pieczenia oraz dekorowania z bliskimi.
Piernik staropolski – tradycyjny przepis na Boże Narodzenie
Piernik staropolski ma wielowiekową tradycję – pierwsze przepisy na dojrzewające ciasto miodowe pojawiały się już w XVII wieku w polskich księgach kucharskich. W XIX wieku opisywała go m.in. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w „365 obiadach za pięć złotych”, podkreślając konieczność długiego leżakowania ciasta. Piernik staropolski to wyjątkowe ciasto dojrzewające, które przygotowuje się kilka tygodni przed świętami. Dzięki leżakowaniu w chłodnym miejscu nabiera niezwykłego aromatu i miękkości, a upieczony tuż przed Wigilią zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.
Składniki na ciasto dojrzewające:
- 250 g miodu naturalnego,
- 100 g cukru,
- 125 g masła lub smalcu,
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- 2 jajka rozmiar M lub jedno bardzo duże,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
Przełożenie
- Kostka marcepanu 250 g,
- 300 g powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki,
Polewa czekoladowa
- 150g śmietanki kremówki 36%,
- 100g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej.
Przygotowanie ciasta na piernik:
W garnku podgrzej miód, cukier i masło, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę z przyprawą korzenną i solą. Dodaj przestudzoną masę miodową, jajka i sodę z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto przełóż do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (np. do piwnicy lub lodówki). Powinno dojrzewać minimum 2–3 tygodnie, a najlepiej 4–6.
Pieczenie blatów piernika:
Blaty najlepiej upiec na tydzień, 5 dni przed świętami. Dojrzałe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj każdą z nich na grubość 0,5 – 1cm, miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na prostokąt wielkości formy (np. forma 33 x22,5 lub 38 x 28 cm marki Wilton) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdy blat w temperaturze 170°C góra - dół przez ok. 20–25 minut.
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta możesz upiec z niego pierniczki.
Składanie pierników:
Każdy z wystudzonych dwóch blatów podziel na trzy równe części, które złożone utworzą dwa pierniki o wielkości 11 x 22 cm ( lub 12,5x 28 cm w zależności od wielkości blachy). Masę marcepanową podziel na pół i rozwałkuj na dwa placki wielkości ok 11 x 22 cm. Następnie przełóż dolny i środkowy blat pierników rozwałkowanym marcepanem, a środkowy i górny powidłami. Możesz również przełożyć wszystkie blaty powidłami. Całość dociśnij, owiń folią spożywczą i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę w gorącej śmietance. Przed podaniem - udekoruj piernik polewą czekoladową i świątecznymi dekoracjami: orzechami, migdałami, bakaliami i świątecznymi posypkami np. posypką ostrokrzew z Tortytorty.pl.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz piernik, który nie tylko pięknie pachnie, ale też wspaniale smakuje – to prawdziwa kwintesencja świątecznych wypieków.
Prosty piernik na Boże Narodzenie – szybki przepis na święta
Nie zdążyłaś przygotować piernika staropolskiego? Nic straconego! Ten prosty piernik na święta przygotujesz nawet na dzień przed Wigilią, a jego smak i aromat z pewnością zachwyci całą rodzinę. To miękkie, wilgotne i pachnące korzennymi przyprawami ciasto, które doskonale sprawdzi się, jako szybki wypiek na Boże Narodzenie.
Składniki:
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
150 g miodu,
100 g masła,
2 jajka,
150 ml mleka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao.
Polewa czekoladowa
100 g śmietanki kremówki 36%
100 g czekolady deserowej np. Callebaut 811 lub mlecznej 823
Przygotowanie:
W garnku rozpuść miód, masło i cukier, a następnie odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę, kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj. Dodaj jajka, mleko z rozpuszczoną sodą oraz masę miodową. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 45–50 minut, do suchego patyczka. Wystudzony piernik przekrój wzdłuż (tak jak biszkopt na blaty) na dwie lub trzy części. Możesz to zrobić używając noża strunowego lub noża ząbkowanego. Przełóż powidłami śliwkowym lub dżemem z czarnej porzeczki lub moreli i mocno dociśnij. Na koniec polej czekoladową polewą, rozpuszczając pastylki czekolady w gorącej śmietance i dobrze mieszając szpatułką silikonową. Na końcu udekoruj piernik świątecznym akcentem - jedną z naszych świątecznych posypek.
Dlaczego warto upiec szybki piernik na święta?
Ten szybki piernik na Boże Narodzenie nie wymaga długiego leżakowania, a mimo to jest wilgotny, miękki i aromatyczny. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz cieszyć się smakiem tradycyjnego wypieku, ale masz mało czasu na przygotowania.
Babka piernikowa z polewą czekoladową – piękny kształt świątecznego piernika
Piernik w formie babki, to doskonały pomysł na świąteczny wypiek – nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też łatwo się go kroi i podaje. Dzięki formie babki, ciasto równomiernie się piecze, zachowuje wilgotność i zyskuje efektowny kształt bez konieczności dodatkowego dekorowania.
Składniki:
300 g mąki pszennej (typ do 450),
200 g maślanki,
120 g cukru,
150 g masła,
3 duże jajka,
150 g (6 łyżek) miodu płynnego,
1 łyżka kakao,
4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (jeśli nie przepadasz, za intensywnym korzennym aromatem, dodaj mniej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli.
Polewa czekoladowa:
100 g śmietanki kremówki 36%.
100 g czekolady deserowej np. Callebaut 811.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj miód i rozpuszczone, ostudzone masło (miód jest gęsty, możesz wymieszać wcześniej w rozpuszczonym ciepłym maśle) i miksuj do połączenia składników. Dodaj sypkie składniki i maślankę i miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej przygotowane ciasto do formy. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika, opcja pieczenia góra-dół, piecz w temperaturze 170 stopni przez 45-50 minut. Babkę wyjmij z formy zaraz po upieczeniu i wystudź, najlepiej na kratce do studzenia.
W sklepie Tortytorty.pl znajdziesz szeroki wybór form do babek, w których upieczesz idealny piernik na święta. Klasyczne formy babki z kominem i te bardziej oryginalne modele, jak Alice o nowoczesnym, dynamicznym kształcie, Gaia z niezwykle oryginalnym, geometrycznym wzorem czy Carol, która pięknie eksponuje polewę czekoladową. Dzięki takim formom Twoja babka piernikowa będzie wyglądać jak z cukierni – a dodatkowo stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Akcesoria i składniki z Tortytorty.pl, które ułatwią przygotowanie piernika świątecznego
Przygotowanie piernika na Boże Narodzenie, to nie tylko przepis, ale też odpowiednie akcesoria i dodatki, które sprawiają, że pieczenie staje się prostsze, przyjemniejsze i bardziej efektowne. Sprawdź ofertę w Tortytorty.pl i wybierz akcesoria, które pomogą Ci upiec i udekorować idealny piernik na Boże Narodzenie. Znajdziesz tu formy do pieczenia, czekolady, dekoracje cukrowe i wszystkie narzędzia, dzięki którym Twoje świąteczne wypieki będą nie tylko pyszne, ale i piękne!
- Formy do pieczenia – klasyczne keksówki do piernika, prostokątne formy do blatów piernikowych oraz eleganckie, klasyczne i nowoczesne formy do babek, które nadadzą wypiekowi wyjątkowy kształt.
- Czekolady do pieczenia i dekoracji – wysokiej jakości czekolada w pastylkach lub tabliczkach, idealna na polewę do piernika czy do przygotowania nadzienia.
- Narzędzia do pieczenia – silikonowa szpatuła do dokładnego mieszania ciasta, nóż ząbkowany do równego przekrojenia blatów piernika, a także kratka do studzenia, która pozwala wystudzić ciasto bez ryzyka zawilgocenia spodu.
- Dekoracje cukrowe – świąteczne posypki, perełki, gwiazdki, jadalny złoty pyłek czy brokat, dzięki którym Twój piernik zyska świąteczny, elegancki wygląd.
Dzięki tym produktom pieczenie piernika będzie czystą przyjemnością, a efekt końcowy zachwyci wszystkich domowników i gości.
Piernik staropolski, czyli piękna tradycja
Piernik staropolski, to nie tylko wypiek, ale piękna tradycja, która wprowadza do domu zapach świąt. Dzięki temu przepisowi i pomysłom na inne świąteczne pierniki możesz stworzyć wyjątkowe wypieki, które zachwycą całą rodzinę.