Kule czekoladowe do gorącego mleka – jak zrobić w domu? Przepis, pomysły i akcesoria

Kule czekoladowe do gorącego mleka – jak zrobić w domu? Przepis, pomysły i akcesoria

Kule czekoladowe, znane także, jako hot chocolate bombs, to jeden z ciekawszych pomysłów na domowe słodycze, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Po zalaniu gorącym mlekiem pękają i uwalniają to co mają w środku, najczęściej kakao, pianki marshmallow, czekoladę lub kolorowe posypki. To świetna zabawa dla dzieci i dorosłych, a jednocześnie efektowny prezent świąteczny lub urodzinowy.

W tym wpisie znajdziesz dwa przepisy na:

– kule czekoladowe z prawdziwej czekolady,

– kule z polewy czekoladowej (non-temp) — idealne dla początkujących.
Dodatkowo dowiesz się, co można włożyć do środka, jak udekorować kule oraz jakich akcesoriów z Tortytorty.pl warto użyć, żeby kule były gładkie, błyszczące i dobrze się sklejały.

Co to są kule czekoladowe?

Czekoladowe kule, to puste w środku, połączone półkule z czekolady, które po ogrzaniu gorącym mlekiem otwierają się i uwalniają swoje nadzienie. To połączenie słodkiej zabawy, prostego przepisu i efektu WOW, który zawsze działa.
Kule czekoladowe są popularne bo wyglądają bardzo efektownie, są dość łatwe do przygotowania, można je dowolnie personalizować i świetnie nadają się na prezent.

Kule czekoladowe

Przepis na kule czekoladowe z prawdziwej czekolady

To wersja dla osób, które chcą uzyskać najlepszy smak i błyszczące, chrupiące półkule. Wymaga krótkiego temperowania czekolady.

Składniki:

• 200 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
• Nadzienie: kakao, mini pianki, liofilizowane owoce, posypki

Akcesoria cukiernicze:

• Forma silikonowa lub poliwęglanowa do półkul
Termometr cukierniczy
• Szpatułka silikonowa

Przygotowanie:

Najważniejsze w przygotowaniu pięknie wyglądających kul jest zatemperowanie czekolady. O procesie jej temperowania możesz przeczytać w naszym wpisie o czekoladzie.

Temperowanie czekolady: rozpuść około 2/3 ilości czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofali do temperatury ok. 45°C. Następnie dodaj pozostałą część czekolady i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści. Kontynuuj mieszanie, aż temperatura spadnie do:

• 27–28°C ( czekolada biała),

• 29–30°C ( czekolada mleczna),

• 31–32°C ( czekolada gorzka).
Cały czas kontroluj temperaturę przy pomocy termometru cukierniczego.

Następnie wlej niewielką ilość utemperowanej czekolady do formy i rozprowadź warstwę czekolady pędzelkiem lub potrząśnij formą, wstaw do lodówki na 5 do 10 minut.
Jeśli ścianki są za cienkie powtórz czynność, aby ścianki były grubsze.
Delikatnie wyjmij czekoladowe półkule z formy.
Aby połączyć półkule ze sobą, rozgrzej talerzyk. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na patelni. Przyłóż brzeg jednej półkuli, lekko rozpuść i połącz z drugą. nie zapomnij o wypełnieniu półkul nadzieniem przed sklejeniem połówek. Gotowe kule przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

ZAMÓW TERAZ

Czekolada do kul czekoladowych

Wybierz wysokiej jakości czekoladę w pastylkach (mleczną, gorzką lub białą), aby Twoje kule do gorącego mleka były gładkie, smaczne i łatwe do przygotowania.

Zobacz czekoladę

Nasz TIP: jeśli chcesz uzyskać kolorowe kule z nieregularnymi wzorami, to zanim wlejesz utemperowaną czekoladę do formy, nanieś na brzegi formy niewielką ilość barwnika spożywczego do czekolady wymieszanego z rozpuszczonym masłem kakaowym

Czekoladowe kule ze wzorami

Przepis: Kule z polewy czekoladowej (non-temp)

Ta wersja nie wymaga temperowania czekolady – jest idealna dla osób początkujących, które nie mają doświadczenia z temperowaniem czekolady lub przygotowujących kule wspólnie z dziećmi.

Składniki:

• 200 g polewy czekoladowej (non-temp)
• Wybrane nadzienie, np. kakao, mini pianki, liofilizowane owoce, posypki

Przygotowanie:

• Rozpuść polewę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (pamiętaj aby jej nie przegrzać, nie przekraczać temperatury 45 stopni)
• Nałóż cienką warstwę polewy, a jeśli trzeba dołóż drugą.
• Przy pomocy szpatuły usuń nadmiar polewy powyżej powierzchni formy.
• Wstaw do lodówki na kilka minut.
• Delikatnie wyjmij półkule.
• Połącz je, podgrzewając brzegi na ciepłej patelni lub gorącym talerzyku.
Polewa non-temp twardnieje szybciej, a po zastygnięciu daje lekki połysk.

ZAMÓW TERAZ

Czekolada non-temp

Czekolada non-temperowana to idealny wybór do przygotowania kul czekoladowych bez temperowania. Łatwa w użyciu, szybko zastyga i świetnie sprawdzi się także podczas pracy z dziećmi.

Zobacz czekoladę non-temp

Co włożyć do środka? Pomysły na nadzienie

Możliwości jest mnóstwo! Oto najpopularniejsze dodatki:

• kakao + cukier (podstawa większości kul)
• Mini pianki marshmallow – dodatek, który efektownie wypływa po pęknięciu kuli
• Drobno posiekana czekolada lub dropsy czekoladowe – wzmacniają smak i dodają kremowości.
Liofilizowane owoce – maliny, truskawki, borówki (dodają koloru i aromatu).
Kolorowe posypki – zwłaszcza w wersjach dla dzieci.

Pianki marshamallow

Rzadziej stosowane, wersja „dla dorosłych”:
• przyprawy korzenne, wanilia, cynamon, kardamon
• Kawa instant lub kakao smakowe – dla dorosłych lub jako wariant smakowy.
• szczypta chili
• szczypta soli
• instant espresso
Pamiętaj, nie wkładaj: kremów, likierów, generalnie produktów mokrych – kula będzie się rozpuszczać.

Jak dekorować kule czekoladowe?

Dekorowanie, to najprzyjemniejsza część pracy. Powierzchnie czekoladowych kul możemy ozdobić wzorami świątecznymi lub okolicznościowymi. Najbardziej popularne pomysły to:

• czekoladowe strużki i zawijasy wykonane z rozpuszczonej czekolady, przy pomocy rękawa cukierniczego
• posypki cukrowe przyklejone na czekoladowe strużki
• złoty lub srebrny brokat spożywczy
• liofilizowane owoce przyklejone kroplą czekolady
Prosta dekoracja potrafi zmienić kulę w elegancki i bardzo efektowny prezent.

Złote czekoladowe kule

Jak rozpuszczać czekoladowe kule?

To najważniejszy moment – efekt WOW!
• Włóż kulę do kubka.
• Zalej gorącym mlekiem (ok. 70–80°C).
• Poczekaj, aż pęknie.
• Zamieszaj i ciesz się gorącym, gęstym napojem czekoladowym.
Jeśli chcesz napój bardziej kremowy, dodaj mniej mleka.

czekoladowe kule do mleka

W jakich formach zrobić kule czekoladowe?

Aby kule były równe i łatwe do wyjęcia, potrzebujesz dobrej formy.
Najczęściej używane formy:
• Formy silikonowe – najłatwiejsze w obsłudze, idealne dla początkujących.

• Formy poliwęglanowe – profesjonalne, dają idealnie gładki, błyszczący efekt.
Rozmiary:
Najpopularniejsze kule mają średnicę ok. 7 cm.

ZAMÓW TERAZ

Formy na czekoladowe kule

Profesjonalne formy do półkul pozwolą Ci przygotować idealnie równe i gładkie czekoladowe kule do gorącego mleka. Niezbędne do hot chocolate bombs – zarówno z czekolady, jak i polewy non-temp.

Zobacz formy do półkul

Przydatne akcesoria z Tortytorty.pl

Właściwe akcesoria znacznie ułatwiają przygotowanie równych, gładkich i trwałych kul czekoladowych. W sklepie Tortytorty.pl znajdziesz produkty, które świetnie sprawdzą się podczas robienia czekoladowych bombek.
Polecane akcesoria:
• formy silikonowe i poliwęglanowe do półkul
• czekolada do temperowania: gorzka, mleczna, biała
• polewy non-temperowane
• termometr cukierniczy
• mini pianki marshmallow
• posypki i liofilizowane owoce
• barwniki tłuszczowe i brokaty spożywcze do dekoracyjne
woreczki i tylki do dekoracji
• szpatułki silikonowe, pędzelki

Najczęstsze pytania o kule czekoladowe (FAQ)

Dlaczego moje kule pękają, kruszą się?
Półkula mogła być za cienka. Nakładaj co najmniej dwie warstwy czekolady.

Czy można zrobić kule bez formy?
Niestety nie – forma jest niezbędna, aby powstały równe półkule.

Czym różni się czekolada od polewy non-temp?

Prawdziwa czekolada wymaga temperowania, ale daje lepszy smak i połysk. Polewa non-temp tak jak czekolada zawiera kakao, tylko zamiast tłuszczu kakaowego zawiera inne tłuszcze roślinne, co sprawia, że nie wymaga procesu temperowania i jest przez to wygodniejsza dla początkujących,

Jak długo można przechowywać kule?

W szczelnym pojemniku nawet 2–3 tygodnie.

Podsumowanie

Kule czekoladowe, to efektowny, prosty i bardzo przyjemny sposób na domowy gorący napój. Możesz przygotować je z prawdziwej czekolady lub z polewy non-temp, a nadzienie i dekoracje dopasować do okazji. To świetna zabawa, pomysł na prezent i modny element nowoczesnego cukiernictwa.
Wszystkie niezbędne produkty od czekolady i polew, po formy i dodatki – znajdziesz w sklepie Tortytorty.pl.