-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Pasteryzowane białko Pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki Barwniki
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki Colour Mill Barwniki Colour Mill
- Barwniki Wilton Barwniki Wilton
- Barwniki Modecor Barwniki Modecor
- Barwniki Food Colours Barwniki Food Colours
- Barwniki Rainbow Dust Barwniki Rainbow Dust
- Barwniki FunCakes Barwniki FunCakes
- Barwniki Fractal Colors Barwniki Fractal Colors
- Barwniki Neon Magic Colours Barwniki Neon Magic Colours
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
-
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
- Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji
- Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów
- Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do drukarki spożywczej Barwniki do drukarki spożywczej
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
- Do Bento Cake Do Bento Cake
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Tortownice z wysokim rantem Tortownice z wysokim rantem
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Rant do tortu wysoki Rant do tortu wysoki
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Rant do żelki Rant do żelki
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Patery obrotowe Patery obrotowe
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
- Czekolada Czekolada
- Czekolada dubajska Czekolada dubajska
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypki świąteczne bożonarodzeniowe Posypki świąteczne bożonarodzeniowe
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
- Jadalne oczy Jadalne oczy
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Pasteryzowane białko Pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki Barwniki
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
-
Wielkanoc
Wielkanoc
- Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc
- Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc
- Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc
- Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc
- Wydruki spożywcze na Wielkanoc Wydruki spożywcze na Wielkanoc
- Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
-
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort
- Pudełka na torty, podkłady pod torty Pudełka na torty, podkłady pod torty
- Błyszczące barwniki spożywcze Błyszczące barwniki spożywcze
- Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów
- Wybielacze - białe barwniki spożywcze Wybielacze - białe barwniki spożywcze
- Białe masy cukrowe do tortów i figurek Białe masy cukrowe do tortów i figurek
- Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny
- Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest
- Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki
- Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji
- Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Black Friday! Black Friday!
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki Barwniki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
- Bon prezentowy Bon prezentowy
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
- Prezent na święta Prezent na święta
-
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki
- Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki
- Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki
- Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki
- Wydruki spożywcze na Walentynki Wydruki spożywcze na Walentynki
- Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki
-
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek
- Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia
- Polewy do pączków i donutów Polewy do pączków i donutów
- Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków
- Pudełka na pączki, donuty, faworki Pudełka na pączki, donuty, faworki
- Formy na donuty Formy na donuty
- Papilotki na pączki i eklerki Papilotki na pączki i eklerki
- Termometry cukiernicze do pączków Termometry cukiernicze do pączków
- Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe pod tort Podkłady białe pod tort
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełko na Bento Cake Pudełko na Bento Cake
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowanie z okienkiem pudełko Opakowanie z okienkiem pudełko
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Czekolada Czekolada
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Blog Blog
- koszyk (0)
Kule czekoladowe do gorącego mleka – jak zrobić w domu? Przepis, pomysły i akcesoria
Kule czekoladowe do gorącego mleka – jak zrobić w domu? Przepis, pomysły i akcesoria
Kule czekoladowe, znane także, jako hot chocolate bombs, to jeden z ciekawszych pomysłów na domowe słodycze, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Po zalaniu gorącym mlekiem pękają i uwalniają to co mają w środku, najczęściej kakao, pianki marshmallow, czekoladę lub kolorowe posypki. To świetna zabawa dla dzieci i dorosłych, a jednocześnie efektowny prezent świąteczny lub urodzinowy.
W tym wpisie znajdziesz dwa przepisy na:
– kule czekoladowe z prawdziwej czekolady,
– kule z polewy czekoladowej (non-temp) — idealne dla początkujących.
Dodatkowo dowiesz się, co można włożyć do środka, jak udekorować kule oraz jakich akcesoriów z Tortytorty.pl warto użyć, żeby kule były gładkie, błyszczące i dobrze się sklejały.
Co to są kule czekoladowe?
Czekoladowe kule, to puste w środku, połączone półkule z czekolady, które po ogrzaniu gorącym mlekiem otwierają się i uwalniają swoje nadzienie. To połączenie słodkiej zabawy, prostego przepisu i efektu WOW, który zawsze działa.
Kule czekoladowe są popularne bo wyglądają bardzo efektownie, są dość łatwe do przygotowania, można je dowolnie personalizować i świetnie nadają się na prezent.
Przepis na kule czekoladowe z prawdziwej czekolady
To wersja dla osób, które chcą uzyskać najlepszy smak i błyszczące, chrupiące półkule. Wymaga krótkiego temperowania czekolady.
Składniki:
• 200 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała)
• Nadzienie: kakao, mini pianki, liofilizowane owoce, posypki
Akcesoria cukiernicze:
• Forma silikonowa lub poliwęglanowa do półkul
• Termometr cukierniczy
• Szpatułka silikonowa
Przygotowanie:
Najważniejsze w przygotowaniu pięknie wyglądających kul jest zatemperowanie czekolady. O procesie jej temperowania możesz przeczytać w naszym wpisie o czekoladzie.
Temperowanie czekolady: rozpuść około 2/3 ilości czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofali do temperatury ok. 45°C. Następnie dodaj pozostałą część czekolady i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści. Kontynuuj mieszanie, aż temperatura spadnie do:
• 27–28°C ( czekolada biała),
• 29–30°C ( czekolada mleczna),
• 31–32°C ( czekolada gorzka).
Cały czas kontroluj temperaturę przy pomocy termometru cukierniczego.
Następnie wlej niewielką ilość utemperowanej czekolady do formy i rozprowadź warstwę czekolady pędzelkiem lub potrząśnij formą, wstaw do lodówki na 5 do 10 minut.
Jeśli ścianki są za cienkie powtórz czynność, aby ścianki były grubsze.
Delikatnie wyjmij czekoladowe półkule z formy.
Aby połączyć półkule ze sobą, rozgrzej talerzyk. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na patelni. Przyłóż brzeg jednej półkuli, lekko rozpuść i połącz z drugą. nie zapomnij o wypełnieniu półkul nadzieniem przed sklejeniem połówek. Gotowe kule przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Czekolada do kul czekoladowych
Wybierz wysokiej jakości czekoladę w pastylkach (mleczną, gorzką lub białą), aby Twoje kule do gorącego mleka były gładkie, smaczne i łatwe do przygotowania.
Zobacz czekoladęNasz TIP: jeśli chcesz uzyskać kolorowe kule z nieregularnymi wzorami, to zanim wlejesz utemperowaną czekoladę do formy, nanieś na brzegi formy niewielką ilość barwnika spożywczego do czekolady wymieszanego z rozpuszczonym masłem kakaowym. 
Przepis: Kule z polewy czekoladowej (non-temp)
Ta wersja nie wymaga temperowania czekolady – jest idealna dla osób początkujących, które nie mają doświadczenia z temperowaniem czekolady lub przygotowujących kule wspólnie z dziećmi.
Składniki:
• 200 g polewy czekoladowej (non-temp)
• Wybrane nadzienie, np. kakao, mini pianki, liofilizowane owoce, posypki
Przygotowanie:
• Rozpuść polewę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (pamiętaj aby jej nie przegrzać, nie przekraczać temperatury 45 stopni)
• Nałóż cienką warstwę polewy, a jeśli trzeba dołóż drugą.
• Przy pomocy szpatuły usuń nadmiar polewy powyżej powierzchni formy.
• Wstaw do lodówki na kilka minut.
• Delikatnie wyjmij półkule.
• Połącz je, podgrzewając brzegi na ciepłej patelni lub gorącym talerzyku.
Polewa non-temp twardnieje szybciej, a po zastygnięciu daje lekki połysk.
Czekolada non-temp
Czekolada non-temperowana to idealny wybór do przygotowania kul czekoladowych bez temperowania. Łatwa w użyciu, szybko zastyga i świetnie sprawdzi się także podczas pracy z dziećmi.
Zobacz czekoladę non-tempCo włożyć do środka? Pomysły na nadzienie
Możliwości jest mnóstwo! Oto najpopularniejsze dodatki:
• kakao + cukier (podstawa większości kul)
• Mini pianki marshmallow – dodatek, który efektownie wypływa po pęknięciu kuli
• Drobno posiekana czekolada lub dropsy czekoladowe – wzmacniają smak i dodają kremowości.
• Liofilizowane owoce – maliny, truskawki, borówki (dodają koloru i aromatu).
• Kolorowe posypki – zwłaszcza w wersjach dla dzieci.
Rzadziej stosowane, wersja „dla dorosłych”:
• przyprawy korzenne, wanilia, cynamon, kardamon
• Kawa instant lub kakao smakowe – dla dorosłych lub jako wariant smakowy.
• szczypta chili
• szczypta soli
• instant espresso
Pamiętaj, nie wkładaj: kremów, likierów, generalnie produktów mokrych – kula będzie się rozpuszczać.
Jak dekorować kule czekoladowe?
Dekorowanie, to najprzyjemniejsza część pracy. Powierzchnie czekoladowych kul możemy ozdobić wzorami świątecznymi lub okolicznościowymi. Najbardziej popularne pomysły to:
• czekoladowe strużki i zawijasy wykonane z rozpuszczonej czekolady, przy pomocy rękawa cukierniczego
• posypki cukrowe przyklejone na czekoladowe strużki
• złoty lub srebrny brokat spożywczy
• liofilizowane owoce przyklejone kroplą czekolady
Prosta dekoracja potrafi zmienić kulę w elegancki i bardzo efektowny prezent.

Jak rozpuszczać czekoladowe kule?
To najważniejszy moment – efekt WOW!
• Włóż kulę do kubka.
• Zalej gorącym mlekiem (ok. 70–80°C).
• Poczekaj, aż pęknie.
• Zamieszaj i ciesz się gorącym, gęstym napojem czekoladowym.
Jeśli chcesz napój bardziej kremowy, dodaj mniej mleka.
W jakich formach zrobić kule czekoladowe?
Aby kule były równe i łatwe do wyjęcia, potrzebujesz dobrej formy.
Najczęściej używane formy:
• Formy silikonowe – najłatwiejsze w obsłudze, idealne dla początkujących.
• Formy poliwęglanowe – profesjonalne, dają idealnie gładki, błyszczący efekt.
Rozmiary:
Najpopularniejsze kule mają średnicę ok. 7 cm.
Formy na czekoladowe kule
Profesjonalne formy do półkul pozwolą Ci przygotować idealnie równe i gładkie czekoladowe kule do gorącego mleka. Niezbędne do hot chocolate bombs – zarówno z czekolady, jak i polewy non-temp.
Zobacz formy do półkulPrzydatne akcesoria z Tortytorty.pl
Właściwe akcesoria znacznie ułatwiają przygotowanie równych, gładkich i trwałych kul czekoladowych. W sklepie Tortytorty.pl znajdziesz produkty, które świetnie sprawdzą się podczas robienia czekoladowych bombek.
Polecane akcesoria:
• formy silikonowe i poliwęglanowe do półkul
• czekolada do temperowania: gorzka, mleczna, biała
• polewy non-temperowane
• termometr cukierniczy
• mini pianki marshmallow
• posypki i liofilizowane owoce
• barwniki tłuszczowe i brokaty spożywcze do dekoracyjne
• woreczki i tylki do dekoracji
• szpatułki silikonowe, pędzelki
Najczęstsze pytania o kule czekoladowe (FAQ)
Dlaczego moje kule pękają, kruszą się?
Półkula mogła być za cienka. Nakładaj co najmniej dwie warstwy czekolady.
Czy można zrobić kule bez formy?
Niestety nie – forma jest niezbędna, aby powstały równe półkule.
Czym różni się czekolada od polewy non-temp?
Prawdziwa czekolada wymaga temperowania, ale daje lepszy smak i połysk. Polewa non-temp tak jak czekolada zawiera kakao, tylko zamiast tłuszczu kakaowego zawiera inne tłuszcze roślinne, co sprawia, że nie wymaga procesu temperowania i jest przez to wygodniejsza dla początkujących,
Jak długo można przechowywać kule?
W szczelnym pojemniku nawet 2–3 tygodnie.
Podsumowanie
Kule czekoladowe, to efektowny, prosty i bardzo przyjemny sposób na domowy gorący napój. Możesz przygotować je z prawdziwej czekolady lub z polewy non-temp, a nadzienie i dekoracje dopasować do okazji. To świetna zabawa, pomysł na prezent i modny element nowoczesnego cukiernictwa.
Wszystkie niezbędne produkty od czekolady i polew, po formy i dodatki – znajdziesz w sklepie Tortytorty.pl.