- Halloween Halloween
-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki Colour Mill Barwniki Colour Mill
- Barwniki Wilton Barwniki Wilton
- Barwniki Modecor Barwniki Modecor
- Barwniki Food Colours Barwniki Food Colours
- Barwniki Rainbow Dust Barwniki Rainbow Dust
- Barwniki FunCakes Barwniki FunCakes
- Barwniki Fractal Colors Barwniki Fractal Colors
- Barwniki Neon Magic Colours Barwniki Neon Magic Colours
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
-
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
- Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji
- Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów
- Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do drukarki spożywczej Barwniki do drukarki spożywczej
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
- Do Bento Cake Do Bento Cake
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Tortownice z wysokim rantem Tortownice z wysokim rantem
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Rant do tortu wysoki Rant do tortu wysoki
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Patery obrotowe Patery obrotowe
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
- Czekolada Czekolada
- Czekolada dubajska Czekolada dubajska
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki Barwniki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
-
Wielkanoc
Wielkanoc
- Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc
- Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc
- Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc
- Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc
- Wydruki spożywcze na Wielkanoc Wydruki spożywcze na Wielkanoc
- Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
-
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort
- Pudełka na torty, podkłady pod torty Pudełka na torty, podkłady pod torty
- Błyszczące barwniki spożywcze Błyszczące barwniki spożywcze
- Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów
- Wybielacze - białe barwniki spożywcze Wybielacze - białe barwniki spożywcze
- Białe masy cukrowe do tortów i figurek Białe masy cukrowe do tortów i figurek
- Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny
- Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest
- Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki
- Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji
- Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Bon prezentowy Bon prezentowy
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Pasteryzowane białko Pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki Barwniki
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
-
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki
- Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki
- Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki
- Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki
- Wydruki spożywcze na Walentynki Wydruki spożywcze na Walentynki
- Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki
-
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek
- Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia
- Polewy do pączków i donutów Polewy do pączków i donutów
- Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków
- Pudełka na pączki, donuty, faworki Pudełka na pączki, donuty, faworki
- Formy na donuty Formy na donuty
- Papilotki na pączki i eklerki Papilotki na pączki i eklerki
- Termometry cukiernicze do pączków Termometry cukiernicze do pączków
- Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe pod tort Podkłady białe pod tort
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełko na Bento Cake Pudełko na Bento Cake
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowanie z okienkiem pudełko Opakowanie z okienkiem pudełko
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Czekolada Czekolada
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Blog Blog
- koszyk (0)
.png)
Jak zrobić tabliczkę czekolady?
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym szczególnie chętnie sięgamy po domowe smakołyki i własnoręczne prezenty. Jednym z najpiękniejszych upominków, który możesz przygotować, jest tabliczka czekolady – pachnąca, błyszcząca i udekorowana świątecznymi dodatkami. To nie tylko słodki prezent dla bliskich, ale też świetny sposób na wprowadzenie magicznego klimatu do domu. Wystarczy odrobina chęci, kilka składników i znajomość prostych trików, by stworzyć czekoladę, która zachwyci smakiem i wyglądem.
Tabliczka czekolady, czyli pomysł na prezent świąteczny zrobiony własnoręcznie
Boże Narodzenie, to czas podarunków, a jednym z najpiękniejszych prezentów są te przygotowane własnoręcznie. Domowa tabliczka czekolady, to świetny pomysł na świąteczny upominek – wyjątkowo smaczny i taki od serca. Wystarczy dobra czekolada, odpowiednia forma do czekolady i odrobina kreatywności w dekorowaniu.
W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić tabliczkę czekolady, jak sprawić by była błyszcząca i chrupka, czym udekorować, oraz jakie produkty ze sklepu Tortytorty.pl pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego prezentu na święta Bożego Narodzenia.
Jaką czekoladę wybrać do tabliczki?
Do przygotowania tabliczki możesz użyć:
- czekolady gorzkiej – charakteryzuje ją intensywny smak, idealnie łączy się z owocami,
- czekolady mlecznej – o klasycznym smaku, uwielbiana przez dzieci,
- czekolady białej – świetna do barwienia i tworzenia kolorowych wzorów i dekoracji świątecznych,
- czekolady gold – o karmelowym smaku, z nutami śmietanki i toffi i pięknej bursztynowej barwie
- czekolady ruby – z naturalnym rubinowym kolorem i owocowym smakiem.
Pięknie wygląda też tabliczka czekolady, w której łączą się dwa lub trzy rodzaje czekolad.
Do przygotowania tabliczki najlepiej wybierać czekoladę dobrej jakości, z zawartością kakao minimum 60% (dla gorzkiej) lub przynajmniej 30% (dla mlecznej).
Pro tip: jeśli chcesz, aby Twoja domowa tabliczka czekolady była naprawdę wyjątkowa, sięgnij po czekoladę w formie kuwertury. Łatwiej się ją temperuje, pięknie błyszczy i nadaje deserowi profesjonalny wygląd.
Czekolady do deserów i wypieków
Wysokiej jakości czekolady w pastylkach idealne do kremów, polew, ganache i pralin. Wybierz swoją ulubioną – białą, mleczną, gorzką lub ruby – i nadaj wypiekom wyjątkowy smak oraz perfekcyjną konsystencję.
Zobacz ofertę czekoladJak zatemperować czekoladę? Prosty sposób w warunkach domowych
Temperowanie, to kluczowy krok w przygotowaniu domowej tabliczki czekolady. Dzięki temu Twoja czekolada będzie wyglądać, jak z profesjonalnej manufaktury. Zatemperowana czekolada posiada piękny połysk, idealną chrupkość – charakterystyczne „trzaskanie” przy łamaniu, gładką powierzchnię – świetnie nadaje się do barwienia i dekorowania, lepiej znosi przechowywanie i temperaturę pokojową, łatwo wychodzi z formy, zwłaszcza polikarbonowej.
Przed wylaniem czekolady do formy należy rozpuścić pastylki według poniższych wskazówek:
- Rozpuść 2/3 porcji czekolady w kąpieli wodnej. Pamiętaj aby miska, w której rozpuszczasz czekoladę nie dotykała wody.
- Dodaj pozostałą 1/3 czekolady i mieszaj przy pomocy szpatułki silikonowej do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wylej rozpuszczoną czekoladę do przygotowanej formy.
Więcej na temat temperowania czekolady znajdziesz w naszym wpisie: Czekolada w cukiernictwie.
Dekorowanie domowej tabliczki czekolady barwnikiem spożywczym
Teraz jest też czas, aby udekorować tabliczkę czekolady z wykorzystaniem barwników spożywczych. Zanim napełnisz formę rozpuszczoną czekoladą, możesz nanieść na dno formy drobinki złotego barwnika pudrowego, złotej farbki spożywczej lub pomalować pędzelkiem po dnie kolorowymi barwnikami spożywczymi do czekolady. Możesz również zabarwić białą czekoladę na dowolny kolor i napełnić nią formę lub tylko zrobić kolorowy kleks na dnie formy, a następnie wypełnić formę wybraną czekoladą. Więcej o barwieniu czekolady przeczytasz na naszym blogu tutaj.
Barwniki do czekolady
Profesjonalne barwniki stworzone specjalnie do barwienia czekolady i mas tłustych. Dzięki nim nadasz pralinkom, dekoracjom i polewom intensywne, trwałe kolory bez ryzyka utraty konsystencji i smaku.
Sprawdź barwniki do czekoladyJakie dodatki do tabliczki czekolady wybrać?
Tworząc własną, domową tabliczkę czekolady, warto sięgnąć po dodatki, które nie tylko podkreślą jej smak, ale także nadadzą jej wyjątkowego charakteru i wyglądu. Dzięki odpowiednim składnikom każda domowa czekolada stanie się małym dziełem sztuki cukierniczej.
- Owoce liofilizowane – truskawki, maliny, jeżyny czy wiśnie świetnie komponują się z gorzką i mleczną czekoladą, dodając jej naturalnej słodyczy i lekko kwaskowatego akcentu. Można dodać całe owoce liofilizowane lub w postaci grysu, drobnych owocowych cząsteczek. Owoce liofilizowane najlepiej dodawać na samym końcu, gdy rozpuszczona i wylana do formy czekolada jest jeszcze płynna, ale zaczyna lekko tężeć. Dzięki temu owoce będą dobrze widoczne na powierzchni tabliczki.
- Orzechy i bakalie – chrupiące pistacje, migdały lub orzechy laskowe wzbogacą tabliczkę o nutę luksusu i przyjemną strukturę. Możesz je wsypać bezpośrednio do formy przed zalaniem jej czekoladą lub posypać nimi wierzch wylanej masy. Warto je wcześniej podprażyć, by podkreślić smak i dodać chrupkości tabliczce czekolady.
- Nadzienia i kremy czekoladowe – sprawią, że tabliczka będzie jeszcze bardziej kusząca i pełna intensywnego smaku. Dodaje się je w trakcie wylewania masy do formy. A jak to zrobić aby tabliczka zachowała estetyczny wygląd, a krem pozostał w środku?
Wylej do formy na czekoladę cienką warstwę czekolady i odczekaj chwilę, aż czekolada lekko zgęstnieje, ale nadal będzie lepka. Następnie wyłóż cienką warstwę kremu/nadzienia (ważne, by nie był zbyt rzadki, bo wymiesza się z czekoladą) i od razu przykryj kolejną warstwą czekolady całość. Dzięki temu wszystko ładnie się złączy, a krem pozostanie wewnątrz tabliczki. Pamiętaj, aby krem czy ganache czekoladowy wcześniej schłodzić, aby miał bardziej stabilną konsystencję i nie rozpłynął się podczas zalewania czekoladą. Zobacz nasz wpis o przygotowaniu czekolady dubajskiej. - Ozdoby świąteczne – cukrowe gwiazdki, śnieżynki, choinki, perełki czy jadalny brokat zamienią zwykłą tabliczkę czekolady w efektowny prezent. Najlepiej posypać cukrowymi ozdobami wierzch tabliczki, zaraz po jej uformowaniu. Czekolada powinna być jeszcze miękka, aby dekoracje dobrze się przykleiły.
Jak ozdobić tabliczkę czekolady na Boże Narodzenie?
Święta Bożego Narodzenia, to doskonały moment, aby przygotować własną, świąteczną tabliczkę czekolady. Taki słodki upominek nie tylko pięknie wygląda, ale także może być w pełni spersonalizowany – wystarczy dodać odpowiednie dekoracje, by zamienić zwykłą czekoladę w wyjątkowy, bożonarodzeniowy prezent.
Barwniki do czekolady
Jeśli chcesz, aby Twoja tabliczka czekolady na święta naprawdę wyróżniała się na tle innych, sięgnij po barwniki w proszku, żelu lub w sprayu, przeznaczone specjalnie do czekolady. Błyszczące, złote i srebrne brokaty nadadzą eleganckiego, luksusowego wyglądu. Wystarczy delikatnie oprószyć nimi powierzchnię tabliczki, aby uzyskać efekt blasku. Barwniki olejowe do czekolady w kolorze zielonym i czerwonym wpiszą się w tradycyjny klimat Bożego Narodzenia. Możesz zabarwić nimi białą czekoladę lub pomalować dno formy.
Dekoracje cukrowe
Renifery, choinki, mikołaje, gwiazdki, śnieżynki czy bałwanki z cukru, to szybki i prosty sposób na nadanie tabliczce świątecznego charakteru. Idealną cukrową dekoracją na święta są oczywiście posypki na pierniczki. Po jaką warto sięgnąć? Niebanalna jest posypka ostrokrzew, a jej zielone listki z czerwonymi kuleczkami od razu przywołają klimat Bożego Narodzenia. Wystarczy ułożyć je na jeszcze lekko miękkiej czekoladzie, aby dobrze się przykleiły. Dzięki takim dodatkom tabliczka czekolady staje się nie tylko pysznym deserem, ale także piękną ozdobą stołu wigilijnego.
Posypki i perełki świąteczne
Połyskujące perełki, czekoladowe złote i srebrne kule, cukrowe maczki w kolorach świąt czy jadalny brokat pozwolą uzyskać zachwycający efekt dosłownie w kilka chwil. To także świetny sposób, aby przygotować tabliczkę czekolady, jako prezent świąteczny, wystarczy zapakować ją w eleganckie pudełeczko lub przezroczystą folię i przewiązać wstążką.
Jaką formę wybrać do przygotowania tabliczki czekolady?
Aby samodzielnie zrobić równą i estetyczną tabliczkę czekolady, potrzebna jest odpowiednia forma. W sklepie Tortytorty.pl znajdziesz trzy rodzaje form: polikarbonowe, silikonowe i plastikowe – każda z nich ma swoje zalety i najlepiej sprawdzą się w nieco innych sytuacjach.
Formy polikarbonowe
To profesjonalne formy często używane w pracowniach cukierniczych. Poliwęglan (polikarbon) jest bardzo trwały, sztywny i gładki, dzięki czemu czekolada po zastygnięciu ma idealny połysk i równą powierzchnię. Formy te są wielokrotnego użytku i łatwe do czyszczenia. Wymagają jednak precyzji – najlepiej pracuje się z nimi przy prawidłowo temperowanej czekoladzie. Jeśli zależy Ci na perfekcyjnej tabliczce, to będzie najlepszy wybór.
Formy silikonowe
Elastyczne, miękkie i niezwykle wygodne w użytkowaniu. Dzięki swojej sprężystości umożliwiają łatwe wyjmowanie tabliczki czekolady, bez ryzyka jej uszkodzenia. Są lubiane przez osoby początkujące, sprawdzają się przy przygotowaniu tabliczek z większą ilością dodatków (np. orzechów, owoców liofilizowanych). Trzeba jednak pamiętać, że tabliczki z form silikonowych nie zawsze mają tak błyszczącą powierzchnię, jak te z form polikarbonowych. Korzystając z tej formy warto (chociaż nie jest to konieczne) zatemperować czekoladę.
Formy plastikowe
To najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Lekkie i łatwe w użyciu, idealne dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z robieniem domowej czekolady lub chcą przygotować tabliczki okazjonalnie. Plastikowe formy pozwalają na tworzenie ciekawych kształtów i wzorów, nie wymagają temperowania czekolady.
Pamiętaj, nie wkładaj formy z czekoladą do zamrażarki, czekolada wówczas matowieje, traci połyski i mogą pojawić się na niej białe naloty (wykwity tłuszczowe lub cukrowe). Najlepiej zostawić formę w temperaturze pokojowej (18–20°C), aż czekolada sama zastygnie.
Formy do czekolady, to nie tylko klasyczne tabliczki, to również oryginalne struktury czy motywy na jej powierzchni np. choinki czy serca.
Produkty z Tortytorty.pl, które pomogą Ci zrobić tabliczkę czekolady
Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w naszym sklepie:
- Wysokiej jakości czekolada w pastylkach (biała, mleczna, deserowa, ruby i gold)
- barwniki do czekolady, np. firmy Colour Mill
- owoce liofilizowane, bakalie
- posypki cukrowe i czekoladowe
- formy silikonowe, polikarbonowe i plastikowe
- akcesoria cukiernicze – termometr cukierniczy, szpatuły silikonowe, silikonowe maty.
- Pudełko na tabliczkę czekolady i dekoracyjne wstążeczki
Jak zapakować tabliczkę czekolady na prezent świąteczny?
Przygotowaną tabliczkę czekolady najlepiej zapakować w pudełeczko z okienkiem, dopasowane wielkością do rozmiarów tabliczki. Do pudełeczka dołączany jest woreczek foliowy, w który pakujemy tabliczkę. Na koniec naszą czekoladę możemy przewiązać satynową wstążeczką i dołączyć bilecik. Z tak przygotowaną i zapakowaną tabliczką czekolady możesz stworzyć własny zestaw prezentowy.
W tym roku przygotuj swoim bliskim wyjątkowy prezent – świąteczną tabliczkę czekolady na Boże Narodzenie!
FAQ – domowa tabliczka czekolady na Boże Narodzenie
Święta Bożego Narodzenia to doskonały moment, by własnoręcznie przygotować słodkie upominki dla bliskich, a domowa tabliczka czekolady z oryginalnymi dodatkami z pewnością zachwyci każdego obdarowanego. Jeśli marzysz o tym, by Twoje wypieki prezentowały się naprawdę wyjątkowo, sięgnij po profesjonalne foremki, świąteczne posypki i dekoracje cukiernicze dostępne w sklepie TortyTorty.pl – wszystko, czego potrzebujesz do tworzenia i ozdabiania słodkości znajdziesz w jednym miejscu. Zainspiruj się pomysłami z naszego FAQ oraz wypróbuj produkty TortyTorty.pl, by przygotować niepowtarzalne bożonarodzeniowe tabliczki czekolady i cieszyć się magią domowego cukiernictwa.
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania domowej tabliczki czekolady?
Do przygotowania świątecznej tabliczki czekolady potrzebna będzie dobrej jakości czekolada (gorzka, mleczna lub biała), ulubione orzechy, suszone owoce oraz przyprawy korzenne jak cynamon czy imbir. Przydadzą się także foremki silikonowe oraz ozdobne posypki lub mini pierniczki do dekoracji.
Formy silikonowe Jak zatemperować czekoladę, żeby była błyszcząca i chrupka?
Temperowanie czekolady polega na rozpuszczeniu jej do ok. 45°C, a następnie schłodzeniu do 28-30°C (ciemna czekolada) i ponownym podgrzaniu do 31-32°C. Pomaga to uzyskać idealną strukturę – tabliczka będzie błyszcząca i będzie się łamała z charakterystycznym trzaskiem.
Czym udekorować tabliczkę czekolady na Boże Narodzenie?
Najczęściej używa się świątecznych mieszanek posypek, kandyzowanych skórek pomarańczy, orzechów, żurawiny albo małych pierniczków. Dekoracje najlepiej nakładać na jeszcze płynną powierzchnię czekolady tuż po wylaniu jej do foremki, by dobrze się przywarły.
Jak długo powinna chłodzić się domowa czekolada i jak ją przechowywać?
Po przygotowaniu tabliczkę najlepiej schładzać w lodówce przez minimum 1-2 godziny, aż całkowicie stężeje. Gotową czekoladę warto przechowywać w szczelnym pojemniku, z dala od światła i wilgoci, by zachowała świeżość i chrupkość.
Czy domową czekoladę można zrobić bez gotowych foremek?
Wystarczy płaska foremka lub mała blaszka wyłożona papierem do pieczenia – masa dobrze zastyga i łatwo ją wyjąć. Forma silikonowa daje jednak najładniejszy, równy kształt i ułatwia wyciąganie gotowej tabliczki bez uszkodzeń.