Jakie barwniki do czekolady, czyli jak otrzymać kolorową czekoladę

Z czekoladą najczęściej kojarzy nam się głęboki kolor brązowy – ciepły i apetyczny, przywodzący na myśl tabliczkę czekolady. To właśnie ten odcień stał się symbolem słodyczy, przyjemności i komfortu. W zależności od rodzaju czekolady mogą to być różne warianty brązu – od jasno mlecznego, przez ciepły brąz czekolady deserowej, aż po bardzo ciemny, niemal czarny, jak w przypadku ciemnej czekolady. Współcześnie czekolada może przybierać też inne naturalne barwy – różową, jak czekolada Callebaut Ruby, karmelową, jak czekolada Gold.

Dzięki użyciu specjalnych barwników przygotujemy czekoladę KOLOROWĄ. Dziś kolor czekolady to nie tylko cecha naturalna, ale także kreatywne narzędzie cukierników i miłośników tworzenia słodkich wypieków.

Czym są barwniki do czekolady? 

Barwniki do czekolady, to specjalnie opracowane receptury, które umożliwiają nadanie czekoladzie atrakcyjnych kolorów bez zmiany jej konsystencji, czy smaku. W przeciwieństwie do standardowych barwników spożywczych, barwniki do czekolady muszą być rozpuszczalne w tłuszczach, ponieważ czekolada zawiera dużą ilość masła kakaowego. 

Rodzaje barwników do czekolady

Do najpopularniejszych należą barwniki o konsystencji żelu i płynu, na bazie olejów lub masła kakaowego oraz barwniki pudrowe. Umiejętnie stosowane barwniki pozwalają przekształcić klasyczną czekoladę w wyjątkowe dzieła cukiernicze.

Czekoladowy drip

Zastosowanie barwników do czekolady

Barwniki do czekolady stosuje się barwienia czekoladowych kremów, polew lub dripów. Używa się ich do tworzenia kolorowych wzorów, dzięki czemu gotowe pralinki, tabliczki czekolady i inne czekoladowe kształty mają efektowne, kolorowe i błyszczące wykończenie. Aby uzyskać taki efekt, należy przed wylaniem czekolady do właściwej formy np. takiej z polikarbonianu, nanieść odrobinę barwnika np. przy użyciu pędzelka na ścianki formy. Ten sposób dekorowania świetnie sprawdzi się przy czekoladzie dubajskiej. O tym, jak zrobić czekoladę dubajską przeczytasz na naszym blogu.


Barwniki nadają się także do malowania pędzelkiem po już gotowej czekoladzie lub natryskiwania jej aerografem, co pozwala na uzyskanie efektów marmuru i cieniowania. Nie zapominajmy, że barwniki do czekolady świetnie sprawdzają się w barwieniu mas tłustych, takich jak ganache, krem maślany, czy masło kakaowe. Dzięki nim, możliwe jest tworzenie kolorowych dekoracji cukierniczych, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Barwienie czekolady

Jak prawidłowo zabarwić czekoladę? 

Przed dodaniem barwnika, czekoladę należy rozpuścić. Jeśli używamy czekolady w pastylkach np. belgijską czekoladę Callebaut - jest ona już postaci gotowej do roztapiania. Jeśli natomiast używamy tabliczki czekolady należy ją połamać na mniejsze, łatwe do roztopienia kawałki.

Czekoladę możemy rozpuścić w kąpieli wodnej lub skorzystać z mikrofali. Decydując się na roztapianie w kąpieli wodnej, pamiętajmy aby naczynie z czekoladą nie dotykało gotującej się wody. Czekoladę mieszamy delikatnie za pomocą silikonowej szpatuły do momentu jej rozpuszczenia. Jeśli decydujemy się na użycie kuchenki mikrofalowej, podgrzewamy czekoladę nie dłużej niż 20 sekund, następnie mieszamy czekoladę i powtórnie umieszczamy w mikrofali na 20 sekund. Czynność powtarzamy do momentu rozpuszczenia połowy ilości czekolady. Reszta czekolady rozpuści się pod wpływem mieszania, zapewniając jej równomierną temperaturę.

Dla uzyskania błyszczącej powierzchni czekolady ważne jest aby czekolada miała odpowiednią temperaturę, czyli została zatemperowana. Temperaturę możesz sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego. O procesie temperowania czekolady przeczytasz na naszym wpisie na blogu o czekoladzie.

Jeśli decydujemy się użyć do barwienia czekolady barwników olejowych w żelu np. firmy Colour Mill lub Food Colours, należy dodawać barwnik po kropelce, mieszając za każdy razem w celu oceny, czy uzyskaliśmy oczekiwany odcień. Jeśli wybierzemy barwniki do czekolady w proszku np. Food Colours lub Fractal, pamiętajmy aby rozprowadzać je przy pomocy szpatułki w małej ilości masła kakaowego lub oleju a następnie dodać do rozpuszczonej czekolady. Jeśli korzystamy z barwnika w płynie, pamiętajmy aby temperatura tego barwnika była zbliżona do temperatury czekolady, aby nie było szoku termicznego, ponieważ barwników w płynie dodaje się zdecydowanie więcej do czekolady niż tych w żelu. Gdy już uzyskamy pożądany kolor, możemy wlać roztopioną czekoladę do wybranych foremek.

Barwniki Colour Mill
Pamiętajmy, aby nie umieszczać za szybko form z czekoladą w lodówce. Należy zaczekać, aż czekolada osiągnie temperaturę pokojową i dopiero wtedy należy umieścić ją w lodówce.

Barwienie czekolady: kilka porad sklepu cukierniczego TortyTorty.pl! 

Jeszcze jedna uwaga do pracy z barwieniem czekolady i ogólnie do pracy z czekoladą: wszystkie narzędzia, sprzęt i nasze dłonie powinny być dokładnie osuszone! Czekolada nie znosi wilgoci, a jeśli w trakcie przygotowania będzie miała kontakt z wodą - straci swój połysk i stanie się matowa. Również dlatego należy unikać barwienia czekolady barwnikami wodnorozpuszczalnymi, pod ich wpływem czekolada stwardnieje i będą widoczne grudki.

Przed dokonaniem wyboru koloru ważne jest, aby wiedzieć, że jedyną czekoladą, jaką można barwić, jest biała czekolada. Czekolada mleczna lub gorzka nie odda oczekiwanego przez Ciebie koloru. Jedynym wyjątkiem jest uzyskanie czarnego koloru czekolady. Aby otrzymać naprawdę czarny kolor, wystarczy dodać niewielką ilość czarnego barwnika spożywczego do czekolady gorzkiej (ciemnej).

Przy barwieniu ganache, pamiętajmy o dodaniu barwnika do czekolady w momencie, kiedy ganache jest już dobrze wymieszany, ale jeszcze nie stężał. Używając barwników w żelu dodajemy go po kropelce, dokładnie i delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Z barwnikami w proszku najlepiej postępować, tak samo jak przy mieszaniu ich z czekoladą. Ganache można również barwić podczas jego ubijania. Jeśli natomiast chcemy zabarwić krem maślany, dodajemy barwnik na końcu, kropla po kropelce i dokładnie mieszamy. W celu lepszego rozprowadzenia barwnika w kremie maślanym lub ganache (szczególnie barwnika w proszku), można użyć blendera. Zapewni to jednolity kolor, lepsze rozprowadzenie, a tym samym uzyskanie głębszego koloru.

Bardzo cenionymi barwnikami do czekolady i mas tłustych są barwniki Colour Mill z serii Oil Blends. Gama oferowanych prawie szcześćdziesięciu kolorów jest wyjątkowa na rynku, zachwyca różnorodnością kolorów i odcieni. Wysoka jakość tych barwników wynika z maksymalnego rozdrobnienia barwiących pigmentów, co powoduje tak łatwe mieszanie się z masami tłustymi. Mnogość barw pozwala stosować ten sam kolor w kolejnych dekoracjach bez konieczności mieszania barwników. Dodatkowo Colour Mill posiada wzmacniacz koloru - Booster, który pozwala na jeszcze większą intensyfikację barwników rozpuszczalnych w tłuszczach.

Jak zabarwić czekoladę

Barwniki Colour Mill zabarwią nie tylko czekoladę, świetnie sprawdzą się do nadania koloru kremom maślanym, ganache, ciastom czy masie cukrowej i innym produktom na bazie tłuszczu.

Barwniki do czekolady: sprawdź ofertę TortyTorty.pl! 

W sklepie Tortytorty.pl znajdziesz wszystkie kolory barwników do czekolady i mas tłustych Colour Mill. W przystępnej cenie oferujemy również barwniki żelowe olejowe w różnych kolorach firmy Food Colours a także barwniki w proszku do barwienia czekolady i mas tłustych firm Food Colours i Fractal. Posiadamy prawie czterdzieści przeróżnych odcieni barwników w proszku firmy Fractal, więc każdy znajdzie pożądany kolor do swoich czekoladowych kreacji.

Barwniki do czekolady FoodColours

Dlaczego warto wykorzystywać w kuchni barwniki do czekolady? 

Umiejętność barwienia czekolady pozwala na ogromną kreatywność w tworzeniu słodkich projektów. To nie tylko sposób na poprawienie wyglądu wypieków, ale także na dodanie im wyjątkowego charakteru. Warto pamiętać, że wybór odpowiedniego barwnika, tego rozpuszczalnego w tłuszczach jest kluczowy, by uzyskać pożądany efekt. Zastosowanie barwników w czekoladzie, to świetny sposób na dodanie odrobiny radości i koloru do każdej słodkiej chwili, tworząc wyjątkowe, kolorowe i smaczne dekoracje.