Jak zrobić wydruk na masie cukrowej i opłatku?

Wydruk na masie cukrowej, czyli wydruk jadalny zasadniczo nie różni się wyglądem od zwykłego wydruku papierowego wykonanego na drukarce atramentowej. Może być kolorowy lub czarno - biały, w formacie A4, większym lub mniejszym. Z zadrukowanej kartki można wycinać wybrane motywy, przyklejać je, a nawet malować!

Wydruk jadalny a zwykły wydruk papierowy - na czym polega różnica?

Zwykły papier zastąpiony jest jadalnym papierem cukrowym lub opłatkowym, pojemniki z tuszem zawierają barwniki spożywcze, a drukarka jest dedykowana wyłącznie wydrukom jadalnym. 
Jeśli te warunki są spełnione, to wydruk możesz śmiało zjeść, udekorować nim tort, babeczki, pierniczki lub makaroniki. 
No i ... wydruki cukrowe często pachną wanilią:)




Rodzaje wydruków jadalnych - czy to ma znaczenie?

Wydruki jadalne przygotowuje się przede wszystkim na papierze cukrowym, opłatkowym, rzadziej na folii chocotransfer oraz dedykowanej bezom.

Wydruk na masie cukrowej (na papierze cukrowym) sprawdzi się, gdy dekorujesz tort pokryty klasycznym kremem maślanym, zastygniętą polewą czekoladową, masą cukrową. Generalnie papier cukrowy nie lubi wilgoci. Gdy będzie miał z nią styczność zacznie się rozpuszczać.
Te same zasady dotyczą wydruków na papierze bezcukrowym (skrobiowym). Ten rodzaj papieru zyskał popularność pod koniec 2022 roku, po wprowadzeniu przepisów dotyczących zakazu stosowania w żywności "wybielacza" - dwutlenku tytanu (E171).
Składnik ten występował w klasycznym papierze cukrowym, a jego brak w składzie spowodował, że papiery cukrowe przestały mieć śnieżnobiały kolor i zaczęły być lekko przezierne. Papier bezcukrowy mimo braku w składzie E171 ma te zalety: jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty. Obecnie producenci papierów cukrowych pracują nad nowymi technologiami, tak aby brak tlenku tytanu nie wpływał na wygląd wydruków.
Papier cukrowy i bezcukrowy jest elastyczny, można go łatwo przyciąć ostrymi nożyczkami lub skalpelem.

Wydruk na opłatku waflowym jest najlepszym wyborem, gdy dekorujesz tort pokryty bitą śmietaną, kremem z dodatkiem serka mascarpone. W przeciwieństwie do wydruków jadalnych na masie cukrowej lubi wilgoć. Należy położyć go na torcie kilka godzin wcześniej, aby miał czas zmięknąć. Na początku może (ale nie musi!) zacząć się marszczyć, by po ok. 20 minutach się wyprostować. Kolory staną się bardziej wyraziste. Tort udekorowany takim wydrukiem dobrze się kroi - opłatek jest odpowiednio miękki.

Chocotransfer, czyli wydruk obrazka na specjalnej folii, pozwoli na odbicie wzoru na czekoladzie. Na zadrukowaną folię wylej cienką warstwę zatemperowanej czekolady, najlepiej w jasnym kolorze. Po zastygnięciu wzór zostanie na niej odbity - tutaj efekt uzyskasz podobny do pracy z kalkomanią.

Wydruk jadalny - gdzie kupić?

Duży wybór gotowych opłatków waflowych znajdziesz w sklepach cukierniczych. Możesz też zamówić swój własny wydruk na masie cukrowej, opłatku lub folii chocotransfer. W sklepie Tortytorty.pl wydruk spożywczy przygotowywany jest w ciągu dwóch godzin. Można go odebrać osobiście w sklepie stacjonarnym w Warszawie lub wybrać opcję wysyłki kurierem lub do paczkomatu.

Pamiętaj! Im lepsza (=wyższa) rozdzielczość grafiki, tym wydruk jadalny będzie ładniejszy. Zalecamy, aby rozdzielczość nie była niższa niż 300 dpi. Rozdzielczość, to ilość pikseli przypadających na cal.

Jak sprawdzić rozdzielczość zdjęcia?

Otwórz grafikę i naciśnij prawy przycisk myszy. Wybierz Właściwości. W zakładce Szczegóły znajdziesz potrzebne informacje.

Jak znaleźć grafikę w wysokiej rozdzielczości?

W wyszukiwarce Google wybierz pole Grafika, następnie Narzędzia, a potem Rozmiar - Duży. Przy okazji pamiętaj, o prawach autorskich.

Aby wydruk jadalny pięknie się prezentował, oprócz dobrej rozdzielczości zdjęcia, niezmiernie ważne są następujące elementy:
  • rodzaj drukarki spożywczej,
  • umiejętność jej konserwacji,
  • jakość barwników spożywczych oraz papieru jadalnego,
  • doświadczenie osoby wykonującej wydruki.

Jak przykleić wydruk cukrowy na tort?

Wydruk na masie cukrowej przykleisz za pomocą cieniutkiej warstwy kleju spożywczego z dodatkiem CMC.
Opłatek waflowy możesz położyć bezpośrednio na wilgotny krem.

***

To tyle podstawowych informacji o wydrukach spożywczych. Teraz czas na kilka porad wykorzystania wydruków na masie cukrowej bardzo uzdolnionej Magdy Koszyk, którą możecie znać z profilu Madziówka na Instagramie. Aktualnie skupiającej się na działalności dydaktycznej, prowadzącej szkolenia dekoratorskie dla pasjonatów dekoracji cukierniczych, współwłaścicielki kultowej warszawskiej pracowni Niebieskie Migdały.

Zazwyczaj wydruki jadalne kładziemy na wierzch tortu, boki dekorujemy kremem lub owocami, czasem wbijamy topper oraz świeczki. Magda proponuje, aby do procesu ozdabiania podejść nieszablonowo. Niech wydruk będzie zwieńczeniem pomysłu na tort.

Poniżej na zdjęciu widać tort, który przedstawia wieżę z płyt winylowych. Dzięki zastosowaniu papieru cukrowego z łatwością można było odtworzyć okładkę ulubionej płyty Solenizanta.

wydruk cukrowy na tort

Dzięki wydrukowi cukrowemu przygotujesz nawet bardzo skomplikowane firmowe logo. Tutaj restauracja La Sirena obchodziła swoje trzecie urodziny. Tort nawiązywał do wystroju wnętrz lokalu, a wyjątkowe logo umieszczone w niecodzienny sposób świetnie dopełniło kompozycję.

wydruk na masie cukrowej na tort

A poniżej tort dla Pani interesującej się make-upem. Wydruk jadalny umożliwił szybkie odwzorowanie kroju czcionki.

wydruk jadalny na torcie

Zdarza się, że zależy ci na użyciu w projekcie konkretnej czcionki. Gdy nie posiadasz odpowiedniej wykrawaczki do liter - z pomocą przychodzi wydruk cukrowy. Projektując grafikę, możesz użyć dowolnego fontu, a co ważniejsze dopasujesz wielkość napisu do wielkości tortu.

wydruk jadalny na torcie
Wydruk cukrowy pieczołowicie powycinany ostrym skalpelem może stać się genialną i zabawną dekorację tortu sam w sobie. 

tort ozdobiony wydrukiem

Połączenie ilustracji z wydruku, z elementami żywych roślin i cukrowych liści były absolutnym hitem sprzedażowym w mojej pracowni - mówi Magda. Dodatkowo te same dekoracje można było dopasować na elementach słodkiego bufetu, takich jak cake sicles oraz muffinkach.
Jeśli chcesz, aby wydruk jadalny wystawał poza obrys tortu, to naklej go na cienko rozwałkowaną masę cukrową do figurek Saracino.

motyw roślinny na torcie

Wydruk jadalny może stać się dekoracją makaroników, czy kruchych ciasteczek lub pierniczków. Obniży to znacząco pracochłonność, a co za tym idzie cenę tego typu zdobień.

wydruki na makaroniki

Kolejne awangardowe i spektakularne wykorzystanie wydruków spożywczych - kompozycja wydruków zastępująca figurki na torcie. Aż strach pomyśleć, ile czasu, a co za tym idzie, pieniędzy kosztowałby tort z tyloma cukrowymi figurkami...

topper z masy cukrowej na tort
Wycięte elementy z wydruku spożywczego możesz wykorzystać także w figurkach z masy cukrowej. Delikatny wzór retro ozdobił uszka i podeszwy stóp.

dekorowanie tortu

Rady Magdy:
  • Pracę z wydrukiem na masie cukrowej należy zacząć po bardzo dokładnym osuszeniu dłoni;
  • Wydruk należy chronić przed bezpośrednim kontaktem z wilgocią. Nieopatrzna kropla na wydruku rozpuści lub rozmaże nadruk, dlatego nawet klej cmc w żelu należy nakładać bardzo ostrożnie, cieniutką warstwą;
  • Do wycinania elementów z wydruku cukrowego używaj skalpela - upewnij się, że ostrze jest czyste i nie jest nadmiernie stępione. W przeciwnym razie skalpel poszarpie Twój wydruk,
  • Po wydruku można w umiejętny sposób malować barwnikami.

Zdjęcia wykonane przez Magdę Koszyk. Dziękujemy za współpracę :)
Link do Magdy znajdziesz tutaj:
madziowka.pl
instagram.com/madziowka