Jak dekorować torty kremem przy pomocy tylek cukierniczych? Poradnik dla początkujących i nie tylko
Dekorowanie tortów kremem przy użyciu tylek cukierniczych pozwala nadać tortom efektowny i niepowtarzalny wygląd. Dzięki odpowiednim technikom i akcesoriom możesz osiągnąć zachwycające rezultaty. Sprawdź, jakie kremy najlepiej nadają się do dekoracji, jak pracować z tylkami oraz które narzędzia wybrać, aby Twoje torty wyglądały profesjonalnie.
Jakie kremy są najlepsze do dekorowania tortów przy użyciu tylek cukierniczych?
Podstawą udanego zdobienia jest odpowiedni krem. Powinien być gładki, stabilny i jednocześnie na tyle miękki, by łatwo przechodził przez tylkę. Do dekoracji tortów najczęściej poleca się krem maślany (zobacz nasz wpis o kremach do tynkowania tortu). Szczególnie polecany jest krem maślany na bezie szwajcarskiej (Swiss Meringue Buttercream) – aksamitny, gładki i wyjątkowo stabilny, idealny do tynkowania i tworzenia rozetek, kwiatów i falbanek.
Jeśli planujesz udekorować tort kolorowymi, kremowymi rozetkami, różyczkami i falbankami, użyj kremu maślanego! Jeśli jednak zdecydujesz się na lżejszy krem typu mascarpone z bitą śmietaną, użyj go do prostszych dekoracji, i pamiętaj, że jest mniej stabilny przy wyższych temperaturach.
Ważne: Krem do pracy powinien mieć temperaturę pokojową. Zbyt zimny będzie trudny do wyciskania, a zbyt ciepły spowoduje, że dekoracje mogą stracić kształty. Krem podczas pracy nagrzewa się od dłoni, warto więc na chwilę schładzać rękaw z kremem.
Jak pracować z tylkami i kremem, aby uzyskać najlepsze efekty?
- Równomierny nacisk – podczas wyciskania kremu staraj się utrzymywać stałą siłę nacisku na rękaw cukierniczy.
- Próby na papierze do pieczenia – zanim zaczniesz dekorować tort, warto poćwiczyć wzory.
- Stabilny tort – najlepiej dekorować torty dobrze schłodzone.
- Patera obrotowa – ułatwia dekorowanie boków i wierzchu tortu.
- Barwienie kremu – barwnik spożywczy najlepiej dodać w końcowym etapie przygotowywania kremu maślanego, kiedy masa jest już gotowa, gładka i dobrze napowietrzona. W praktyce oznacza to, że po ubiciu kremu, możesz podzielić go na porcje i do każdej dodać wybrany kolor barwnika. Następnie delikatnie wmieszaj barwnik łopatką lub krótko zmiksuj na niskich obrotach, aż kolor się wyrówna. Pamiętaj, że odcień kremu może lekko się zmienić (wysycić pigmentem) po kilku godzinach. Więcej o barwnikach spożywczych przeczytasz tutaj.
Jakie kształty można uzyskać dzięki tylkom cukierniczym?
Tylki cukiernicze dają nieograniczone możliwości zdobienia. Oto najpopularniejsze efekty:
- Rozetki, muszelki, kwiatki i gwiazdki – wykonasz je tylkami typu otwarta i zamknięta gwiazdka (np. Wilton 1M, 2D, 6B, 1B, 21, 32, 224).
- Kwiaty i falbanki – róże, piwonie, delikatne falbanki, drapowania, powstaną dzięki tylkom do płatków (np. Wilton 102, 104, 125).
- Perełki, linie, napisy – tylki okrągłe Wilton 3, 5, 1A, 2A.
- Koszyczki i paski – tylki Wilton 2B, 47.
-
Kokardki i falbanki – idealne będą tylki 112 i 115 Decora
-
Fantazyjne zawijasy i falbany – tylka Honore firmy Wilton i Decora, tylka 401 Decora
- Efekt trawy – a także futerka, dywanika, sweterka i mchu uzyskasz końcówkami Wilton 233, 234.
Podstawowy zestaw tylek cukierniczych – co warto mieć na początek?
Jeśli zaczynasz swoją przygodę z dekorowaniem tortów, warto zainwestować w podstawowy zestaw tylek cukierniczych. W naszym sklepie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz:
- Tylka otwarta gwiazdka (Wilton 1M)
- Tylka zamknięta gwiazdka (Wilton 2D)
- Tylka okrągła (3 i 5)
- Tylka płatek (Wilton 104)
- Tylka liść (Wilton 352)
- Adaptery do szybkiej wymiany tylek
- Rękawy cukiernicze jednorazowe lub wielorazowe
Taki zestaw pozwoli Ci na stworzenie większości klasycznych dekoracji.
Praca z tylkami rosyjskimi – jakie kremy i techniki stosować?
Dużą popularnością cieszą się tylki rosyjskie, które pozwalają jednym ruchem stworzyć efektowne kwiaty 3D np. róże, tulipany. Aby osiągnąć najlepszy rezultat: wybierz gęsty krem maślany (utrzyma kształt kwiatów). Trzymaj rękaw pionowo, wyciskaj powoli i podnoś rękę, aby kwiat "stał" na torcie. Dla uzyskania efektu kolorowych kwiatów, użyj kremu w dwóch kolorach. Na folii spożywczej rozsmaruj jeden kolor kremu, przez środek poprowadź drugi, zawiń folię spożywczą, a uzyskany wałek umieść w rękawie cukierniczym z tylką.
W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór tylek rosyjskich oraz barwników żelowych, które pozwolą uzyskać piękne, intensywne kremowe kwiaty.
Najnowszy trend – Lambeth cake. Co to jest i jak zacząć?
Lambeth cake, to technika dekorowania tortów, która powróciła do łask wraz z modą na styl vintage. Styl ten charakteryzuje się bogatymi zdobieniami w formie wielowarstwowych falbanek, rozetek i girland, które tworzą efekt barokowego przepychu. Bardzo często taki tort wykonany jest jednym kolorem kremu, bywają też torty, w których tynk na torcie kontrastuje z kolorami kremowych falbanek, lub kremowe falbanki występują w różnych odcieniach tego samego koloru.
Jeśli chcesz udekorować swój tort w stylu Lambeth, przydadzą Ci się następujące akcesoria:
- Tylki typu otwarta gwiazdka do wykonania rozetek - 1M Wilton/ 6B Wilton
- Tylki okrągłe do perełek i sznurów – 3 Wilton/ 5 Wilton
- Tylki do falbanek – 104 Wilton/ 125 Wilton
- Tylki do listków/ falbanek – 352 Wilton
- Rękawy cukiernicze i adaptery (adapter duży do tylek Wilton 1M, 6B, 125, 352 i standardowy do tylek, 3,5, 104)
- Barwniki żelowe w pastelowych odcieniach
- Szpatułki proste i kątowe do wygładzania kremu
- Wstążki satynowe do wykonania kokardek na torcie
Najczęściej ozdobne falbanki i girlandy na tortach Lambeth cake, wykonuje się kremem w tym samym kolorze. Wówczas bardzo pomocne będzie użycie adapterów do tylek. Dzięki nim możesz szybko i wygodnie zmieniać tylki w trakcie dekorowania – bez konieczności opróżniania rękawa cukierniczego z kremu. Adaptery zapewniają także lepszą stabilność tylek w rękawie, co przekłada się na większą precyzję zdobień i komfort pracy. To drobiazg, który robi dużą różnicę. Sprawdź naszą kategorię z akcesoriami cukierniczymi do dekorowania kremem, aby znaleźć wszystkie potrzebne narzędzia do stworzenia tortu w stylu Lambeth. Wstążki i gotowe kokardki do tortu w stylu Lambeth znajdziesz tutaj.
Niezbędne akcesoria do dekorowania tortów kremem – co wybrać?
- Rękawy cukiernicze (jednorazowe i wielorazowe)
- Adaptery do tylek
- Patera obrotowa
- Szpatułki proste i kątowe
- Barwniki do mas tłustych. Szeroką gamę kolorów do barwienia kremu maślanego oferuje firma Colour Mill.
Dekorowanie tortów kremem przy pomocy tylek cukierniczych, to technika, która pozwala tworzyć zachwycające wypieki bez konieczności posiadania dużego doświadczenia. Dzięki odpowiednim kremom, narzędziom i odrobinie praktyki każdy może stworzyć efektowny tort – od prostych rozetek po imponujące zdobienia w stylu Lambeth. Zajrzyj do naszego sklepu Tortytorty.pl i wybierz idealny zestaw tylek oraz akcesoria, które pomogą Ci odkryć radość dekorowania tortów.