Jaki barwnik spożywczy jest lepszy?

Gdy przygotowujemy tort urodzinowy, słodki stół z okazji przyjęcia weselnego, szlachetne makaroniki, czy bożonarodzeniowe pierniczki - w pierwszej kolejności zadajemy sobie pytanie, jaki kolor barwnika spożywczego wybrać, aby efekt był zachwycający. Dopiero potem uświadamiamy sobie, że oprócz tonacji kolorystycznej niezwykle ważna jest decyzja o rodzaju barwnika spożywczego. Nie ma bowiem barwnika uniwersalnego, który sprawdzi się zarówno przy barwieniu bezy, lukru królewskiego i czekolady.


Generalnie barwniki spożywcze dzielimy na rozpuszczalne w wodzie oraz tłuszczach.
Przeanalizuj skład swojego kremu, polewy, lukru, ciasta pamiętając o zasadzie, że podobne rozpuszcza się w podobnym. Jeśli w barwionej masie dominują tłuszcze (np. masło – krem maślany, czekolada – ganasz, drip) wybierz barwnik spożywczy tłuszczorozpuszczalny. Taki barwnik zawiera tłuszcz (najczęściej w postaci oleju, masła kakaowego) i z łatwością połączy się z masą.


W pozostałych przypadkach możesz wybrać barwniki wodnorozpuszczalne, które są znacznie tańsze. Idealnie sprawdzą się do barwienia mas cukrowych, izomaltu, lukru królewskiego, kremów na bazie śmietany, serka mascarpone, drinków.


Nasz tip:

Nie używaj barwników spożywczych tłuszczorozpuszczalnych do barwienia makaroników, lukru królewskiego oraz bez! Zawierają białko kurze, które nie ubije się, gdy ma kontakt z tłuszczem. To samo zalecenie dotyczy izomaltu.

bezy

Q&A

Co się stanie, gdy dodam barwnik wodnorozpuszczalny do czekolady?

Barwnik może się nie rozpuścić w czekoladzie. Będą widoczne grudki.

Barwnik spożywczy w żelu, jak używać?

Barwniki spożywcze można kupić w postaci proszku, żelu, płynu. Wśród domowych cukierników najbardziej lubiane są barwniki w żelu, pakowane w poręczne tubki (Fractal, Modecor, Food Colours) lub plastikowe słoiczki (Wilton). Mają gęstą konsystencję, zawierają dużo pigmentu, przez co nie rozrzedzają barwionych mas i są bardzo wydajne. Ma to ogromne znaczenie podczas pracy, zwłaszcza z masą cukrową.


Barwniki spożywcze w żelu łatwo dozować, dzięki czemu w prosty sposób uzyskasz zarówno jasne, pastelowe barwy, jak i bardziej intensywne. Zaczynaj zawsze od dodania niewielkiej ilości barwnika (czubek łyżeczki). Dokładnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitego koloru. Jeśli trzeba, dodaj kolejną porcję barwnika. Na intensywność kolorów ma wpływ wiele czynników. Kolory będą ciemnieć z biegiem czasu w kremie maślanym, a jaśnieć w lukrze królewskim, gdy będzie wysychać. Niektóre kwaśne dodatki, jak sok z cytryny lub creme of tartare (winian potasu) także wpływają na zmianę koloru. Przed dodaniem kolejnej porcji barwnika warto poczekać 5-10 minut, aby kolor stał się bardziej intensywny.

tort ombre

Nasze tipy: Gdy mamy do czynienia z bardzo gęstym kremem, warto jego niewielką ilość delikatnie podgrzać i dopiero zabarwić. Dzięki temu kolor stanie się bardziej intensywny i łatwiej go wymieszać w gęstej masie.

Q&A

Jak zabarwić krem na czarno lub czerwono?

Aby uzyskać intensywnie czarny kolor kremu, warto dodać w pierwszej kolejności kakao, a następnie czarny barwnik. Podobnie postępuje się z ciastem Red Velvet dodając na końcu barwnik czerwony. Kolor stanie się bardziej intensywny, gdy mamy możliwość podgrzewania, a potem chłodzenia barwionej masy oraz blendowania.

red velvet cake

Jakie barwniki do czekolady?

Czekolada zawiera tłuszcz – masło kakaowe, dlatego warto wybrać barwniki spożywcze do mas tłustych, czyli tłuszczorozpuszczalne. Najczęściej zawierają olej lub masło kakaowe. Mogą mieć postać półpłynną (Colour Mills, Food Colours) lub proszku.

barwnik colour mill

Jak rozpuścić barwnik spożywczy w proszku?

Na rynku dostępne są barwniki w proszku oraz pudrowe (w pyłku), których cząsteczki są drobniej zmielone.

Barwników spożywczych w proszku (np. Food Colours) używa się najczęściej do lukrów, kremów, ciast przed upieczeniem. Są bardzo wydajne i posiadają długą datę do spożycia. Należy je bardzo ostrożnie dozować. Wymagają większej pracy i uważności przy wyrabianiu mas cukrowych, gęstych kremów lub ciast. Należy zadbać, aby kolor był jednolity - bez grudek lub kropek. 

Barwniki spożywcze pudrowe stosuje się do dekoracyjnego wykańczania powierzchni tortów, figurek cukrowych, kwiatów waflowych.


Nasze tipy:
Aby łatwiej wymieszać barwnik spożywczy w proszku, dodaj go najpierw do niewielkiej ilości kremu lub ciasta. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Następnie zabarwioną masę dodaj do pozostałej części. Możesz też rozpuścić barwnik w proszku w niewielkiej ilości wody i dodać go do kremu. 


Nakładając pyłek na dekorowaną powierzchnię użyj miękkiego pędzla, aby uzyskać efekt cieniowania. Dzięki temu, kwiaty z masy cukrowej lub opłatka nabiorą głębi, realistycznego wyglądu.

kwiaty cukrowe

Q&A

Czy barwniki spożywcze pudrowe (w pyłku) nadają się do malowania?

Tak, wystarczy, że do pyłku dodasz kilka kropel alkoholu, najlepiej czystej wódki, aby uzyskać konsystencję gęstej farbki. Nanieś farbkę pędzelkiem. Alkohol wyparuje, a pigment przylgnie do dekorowanej powierzchni. Zamiast alkoholu możesz użyć rozpuszczonego masła kakaowego. Piękny efekt uzyskasz, gdy wybierzesz błyszczący pyłek w kolorze złota lub srebra. Efekt będzie oszałamiający. Błyszczący pyłek (Lustre dust) dodawany jest także do drinków lub szampana.

Jak przygotować złoty drip do tortu?
Przygotuj:
1/2 łyżeczki barwnika pudrowego (dowolny odcień złota)
1 łyżkę cukru pudru
2 łyżki syropu kukurydzianego
Połącz składniki, przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj tort!

tort na złoto
Jak uzyskać efekt zamszu na torcie?

Na eleganckich przyjęciach z okazji ślubu, komunii lub urodzin pięknie prezentują się nowoczesne w formie desery (monoporcje, torty musowe), których kolorowa powierzchnia przypomina fakturę zamszu lub aksamitu. Efekt ten bardzo łatwo uzyskać korzystając ze specjalnego spray'u - zamszu jadalnego. Jego skład oparty jest o masło kakaowe, białą czekoladę oraz barwnik.
Ozdabiany deser musi być bardzo dobrze schłodzony, a sam zamsz jadalny powinien mieć temperaturę ok. 25 stopni. Dlatego spray warto włożyć na kilka minut do ciepłej wody.


zamsz jadalny monoporcje

Jaki barwnik do aerografu?

Aerograf za pomocą sprężonego powietrza równomiernie rozpyla barwnik na powierzchni dekorowanego wypieku. Aerografu używa się do malowania tortów pokrytych masą cukrową, kremem maślanym, pierniczków ozdobionych lukrem królewskim. Świetnie sprawdzi się podczas pracy z szablonami. Barwnik spożywczy do aerografu ma płynną postać. Najczęściej składa się z wody i pigmentu. Obecnie dostępna jest bardzo szeroka gama kolorystyczna barwników do aerografu, także z błyszczącymi złotymi lub srebrnymi drobinkami.

Czym zabarwić jajka wielkanocne?

Aby pisanki wielkanocne miały piękne kolory warto użyć barwników spożywczych w żelu lub proszku. Do szklanki wlej ciepłą wodę, dodaj barwnik spożywczy oraz łyżkę octu. Włóż ugotowane jajko. Po kilku minutach pisanka gotowa!


barwienie pisanek