Bezmleczna, wegańska jasna czekolada NXT diary-free 42,3% Callebaut

Bezmleczna, wegańska jasna czekolada NXT diary-free 42,3% Callebaut

Bezmleczna, wegańska jasna czekolada NXT diary-free 42,3% Callebaut

Numer katalogowy: CHM-Q42-DFR-E0-U70
Waga: 2,5 g
219,99 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Jasna czekolada bezmleczna, wegańska marki Callebaut to smaczna alternatywa dla mlecznej czekolady. Ma wspaniały smak i aromat oraz kremową konsystencję. Jest równie bogata w kakao co tradycyjne czekolady jednocześnie nie zawierając zwykłego mleka. Mleko zostało zastąpione roślinną alternatywą: chufa. Jest to bulwa rośliny Cyperus esculentus, która rośnie w rejonie Morza Śródziemnego i Afryki. Po zbiorze bulwy są suszone, mielone i wykorzystywane jako mleczny zamiennik mleka bogaty w błonnik.

Czekolada z serii NEXT DIARY-FREE jest idealnym dodatkiem do przepisów roślinnych, wegańskich i bezmlecznych. Smaczna pozycja dla klientów z nietolerancją laktozy i alergią na mleko.

Nadaje się do robienia czekoladek, pralinek, czekoladowych korpusów i deserów. Może służyć, jako polewa do tortów, ciastek i babeczek, do ganache, kremów czy musów. Występuje w postaci łatwych do stopienia kaletkach. Aby uzyskać błyszczące i chrupiące korpusy lub pralinki należy wcześniej zatemperować czekoladę. Do zatemperowania czekolady polecamy masło kakaowe w proszku Mycryo.


Jak rozpuścić czekoladę?
Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada, stopniowo ją rozpuszczając. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody. Należy zadbać, aby woda nie dostała się do rozpuszczanej czekolady - wtedy czekolada będzie matowa.

Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w miseczce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.

Nie rozpuszczamy czekolady w garnuszku znajdującym się bezpośrednio na palniku - istnieje wysokie ryzyko przypalenia czekolady!




Czym jest płynność?
Płynność oznaczana jest na opakowaniu symbolem "kropli" i uzależniona jest od ilości zawartego w czekoladzie masła kakaowego.
Czekolady z wyższym poziomem płynności stworzą po zastygnięciu twardszą i cieńszą warstwę. Po odpowiednim zatemperowaniu można uzyskać pożądaną, chrupiącą powierzchnię o wysokim połysku.
Czekolady z niższym poziomem płynności zawierają mniej masła kakaowego. Z takiej czekolady można uzyskać korpusy, które są mniej twarde i połyskliwe, ale za to grubsze.
Przykładowo czekolada z oznaczeniem od jednej do dwóch kropli będzie idealnie nadawać się do aromatyzowania smakiem czekolady kremów, musów, nadzień do pralin lub lodów. Oznaczenie trzech kropli jest najbardziej uniwersalne - od kremów i nadzień po robienie tabliczek czekolady, korpusów czekoladowych, maczanych czekoladek i pralin. Czekolady z czterema oraz pięcioma kroplami świetnie sprawdzą się do maczanych czekoladek i pralin tworząc cienką warstwę na ich wierzchu oraz do fontanny czekoladowej.

Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, proszek chufa (16,5%), odporna dekstryna, emulgator: lecytyna, aromaty naturalne. Masa kakaowa minimum 53,9%.
Czekolada diary-free, lactose free, wegańska.

Waga: 2,5 kg.

  • % MIN. KAKAO42.3
    % MASŁO KAKAOWE42.3
  • % MIN. MLEKO0
  • % TŁUSZCZ37