Najlepsze kremy do tortów – sprawdzone przepisy, smaki i składniki do tortów urodzinowych, weselnych i komunijnych

Kremy do tortów – sprawdzone przepisy i smaki, które pokochasz

Szukasz idealnego kremu do tortu? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz urodzinowy torcik, tort na komunię czy tort weselny, a może klasyczny deser – dobrze dobrany krem, to klucz do sukcesu. W tym artykule znajdziesz podstawowe informacje o kremach, sprawdzone przepisy oraz nasze ulubione połączenia smakowe. Na końcu podpowiemy, jakie produkty i akcesoria znajdziesz w sklepie Tortytorty.pl, które pomogą Ci stworzyć wyśmienity tort.

Jakie są podstawowe składniki kremów do tortu?

Podstawą większości kremów do tortów są: śmietanka 30–36%, serek mascarpone, masło, czekolada oraz purée owocowe. To właśnie one decydują o smaku, konsystencji i stabilności kremu. Śmietanka i mascarpone tworzą lekkie i puszyste kremy, idealne do delikatnych tortów. Masło zapewnia trwałość i nadaje się do kremów maślanych, do tynkowania, kremów typu curd. Czekolada, zwłaszcza biała i gorzka, wzbogaca krem o intensywny smak. Biała sprawia, że krem jest gadki, aksamitny. Żelatyna, jajka (żółtka), skrobia czy biała czekolada, zwiększają jego stabilność, szczególnie w kremach owocowych. Dobór składników zależy od stylu tortu i oczekiwanego efektu – zarówno smakowego, jak i wizualnego. Jeśli szukasz najlepszych składników do kremu tortowego, wybieraj produkty o czystym składzie (bez sztucznych dodatków) i o wysokiej zawartości tłuszczu, co wpływa na smak i stabilność gotowego kremu.

Podstawowy krem do tortu i deserów

To bita śmietana z mascarpone, idealna do lekkich tortów, świetnie komponuje się ze świeżymi owocami (maliny, truskawki, borówki).

Składniki:

  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wanilia (pasta, ekstrakt lub laska wanilii)

Wykonanie:

Śmietanka i mascarpone powinny być zimne, wyjęte do przygotowania bezpośrednio z lodówki, misę miksera też warto schłodzić. Ubijamy śmietankę na wysokich obrotach, pod koniec dodając cukier-puder i wanilię, na koniec dodajemy zimny serek mascarpone i na wolnych obrotach mieszamy do połączenia składników. Pamiętajmy, aby nie ubijać zbyt długo śmietanki, może to doprowadzić do jej zwarzenia.

Krem owocowy z białą czekoladą

Bardzo popularny i niezwykle uniwersalny krem do tortu. Świetnie nadaje się, jako przełożenie tortów, ale również do deserów. Jest stabilny, sprawdza się w każdej temperaturze.

Składniki:

  • 200 g purée owocowego np. malinowego, truskawkowego, mango
  • 150 g białej czekolady
  • ok. 8 g żelatyny bloom 180 + 25 ml wody
  • 300 g śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)

Wykonanie:

Przygotuj puree owocowe lub skorzystaj z gotowych puree owocowych. Namocz żelatynę w 25 ml zimnej wody – odstaw na 10 minut, by napęczniała. Podgrzej dobrze śmietankę, dodaj gorące puree i dodaj napęczniałą żelatynę, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj kaletki białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Całość krótko zblenduj do całkowitego połączenia składników. Płynny krem ostudź, przelej do pojemnika, zabezpiecz folią spożywczą (tak aby dotykała kremu) i wstaw do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc. Schłodzony krem ubijaj przy pomocy miksera. Gotowe!

Krem śmietankowy

Krem typu curd – owocowa eksplozja smaku

Krem typu curd to aksamitny, intensywnie owocowy krem przygotowywany na bazie soku owocowego, jajek, cukru i masła. Ma wyrazisty smak i gładką konsystencję – idealnie sprawdza się, jako warstwa w tortach, nadzienie do tart, babeczek czy ptysiów. Najpopularniejszy to lemon curd, ale równie pyszne są wersje malinowe, porzeczkowe, mango czy marakuja. Tutaj znajdziesz gotowe pulpy owocowe.

Składniki na curd malinowy:

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 80 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)

Wykonanie:

Maliny z połową cukru zagotuj, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinno zostać ok. 150–170 ml puree malinowego. W rondelku umieść purée malinowe oraz wymieszane trzepaczką jajko, żółtka, i pozostały cukier. Podgrzewaj na niskim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 7–10 minut). Nie dopuść do zagotowania! Jeśli masz termometr cukierniczy, warto mierzyć temperaturę, idealna, to 85 stopni. Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut, aż masa nieco ostygnie i dodaj zimne masło kawałek po kawałku, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki, błyszczący krem. Następnie wystudź krem, przykryj folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni kremu) i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Jeśli krem nie będzie dostatecznie gęsty, można go zagęścić łyżeczką skrobi (kukurydzianej, ziemniaczanej) wymieszanej w dwóch łyżeczkach zimnej wody.

Krem czekoladowy – intensywny i aksamitny smak

Krem czekoladowy, to jeden z najpopularniejszych kremów do tortu, szczególnie lubiany przez dzieci. Nadaje wypiekom intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest wiele przepisów na kremy czekoladowe, poniżej podajemy przepis na prosty, stabilny i mocno czekoladowy krem, który świetnie sprawdzi się do tortu i babeczek.

Składniki:

  • 300 g śmietanki 36%
  • 220 g dobrej jakościowo czekolady deserowej np. Callebaut 811
  • 170 g serka mascarpone

Wykonanie:

Śmietankę podgrzewamy i do gorącej - dodajemy pastylki czekolady (lub pokrojoną czekoladę), dokładnie mieszamy. Następnie blendujemy, przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, i schłodzoną wstawiamy do lodówki na minimum 6h. Następnie krótko ubijamy z serkiem mascarpone. Gotowe! Możemy przekładać nasz tort.

Pamiętaj, do ubijania dodawaj składniki schłodzone, prosto z lodówki!

Przepis na krem czekoladowy

Krem pistacjowy – szlachetny smak orzechów w eleganckiej formie

Krem pistacjowy do tortu, to wyjątkowy dodatek, który zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem i orzechowym aromatem. Pistacje, uznawane za jedne z najszlachetniejszych orzechów, od lat cieszą się ogromną popularnością w cukiernictwie. Ich delikatnie słodki, a jednocześnie wyrazisty smak sprawia, że krem pistacjowy nadaje deserom elegancji i niepowtarzalnego charakteru. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż klasyczna wanilia czy czekolada.

Składniki:

  • 400 g śmietanki 36%
  • 80 g białej czekolady
  • 140 g pasty pistacjowej
  • 30 g cukru
  • duża szczypta soli
  • 6 g żelatyny bloom 180 plus 2 łyżki wody

Wykonanie:

Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw do napęcznienia (kilka minut). Połowę śmietanki z cukrem mocno podgrzej (nie gotuj), następnie dodaj napęczniałą w wodzie żelatynę, białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dodaj pastę pistacjową, sól, wymieszaj, na koniec dodaj pozostałą śmietankę i wszystko zblenduj. Ostudzoną masę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc. Od razu po wyjęciu z lodówki, krótko ubij mikserem. Krem jest gotowy do przekładania.

Zamiast pasty pistacjowej możesz użyć innej pasty orzechowej np. pasty z orzechów laskowych. Możesz również użyć gotowych kremów np. kremów pistacjowych, kremów orzechowych czy kremów orzechowo-czekoladowych. Polecamy gotowe kremy firmy Deseo, czy firmy Pinuts.

Krem namelaka – aksamitna czekoladowa delikatność

Krem namelaka (z japońskiego "kremowy"), to niezwykle gładki, jedwabisty krem czekoladowy o delikatnej, rozpływającej się w ustach konsystencji. Łączy w sobie cechy kremu, musu i ganache. Jest bardziej lekki niż ganache, ale stabilniejszy niż klasyczny mus. Można go używać do deserów, tortów, monoporcji, tart i dekoracji. Podstawowe składniki tego kremu to mleko, czekolada, śmietanka. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną namelakę o smaku białej czekolady.

Składniki:

  • 120 g mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka pasty, ekstraktu z wanilii
  • 200 g dobrej jakościowo białej czekolady, np. Callebaut W2
  • 4 g żelatyny bloom 180 plus 2 łyżki wody do rozpuszczenia
  • 200 g śmietanki 36%

Wykonanie:

Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Mleko podgrzej prawie do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj do niego napęczniałą żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Wlej gorące mleko z żelatyną do czekolady, odczekaj 1 minutę, a następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej emulsji. Wlej zimną śmietankę i ponownie wymieszaj. Możesz użyć blendera ręcznego dla jeszcze gładszej konsystencji. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na 10–12 godzin.

Jeśli chcesz użyć kremu namelaka do przełożenia tortu, lekko go ubij, jeśli do tarty, wyłóż bezpośrednio na blat tarty.

Krem namelaka to świetna baza, którą można łatwo modyfikować, by uzyskać różne smaki i warianty. Możesz zmienić smak czekolady na mleczną lub gorzką i twoja namelaka będzie miała inny smak i kolor, dodać do mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aby otrzymać smak kawowy, zastąpić część mleka puree owocowym czy dodać pastę pistacjową lub inną orzechową.

ZAMÓW TERAZ

Czekolady Callebaut

Profesjonalne czekolady belgijskiej marki Callebaut to niezawodna baza do kremów, ganache, musów i polew. Wybierz ulubioną – białą, mleczną lub gorzką – i twórz wyjątkowe smaki!

Zobacz ofertę Callebaut

Najpopularniejsze połączenia smaków w tortach

Najpopularniejsze połączenia smaków w tortach opierają się na sprawdzonych kontrastach: słodyczy, kwasowości i kremowej delikatności. Zestawienia, takie jak pistacja z maliną, czekolada z wiśnią czy wanilia z truskawkami cieszą się niesłabnącą popularnością, bo łączą w sobie klasykę i wyrafinowany smak.

Inne popularne połączenia smaków w tortach, to czekolada z orzechem np. laskowym, czekolada z maliną, kokos z ananasem i białą czekoladą, słony karmel z czekoladą i orzechami, czy klasyk – marakuja lub mango z białą czekoladą.

Produkty dostępne w Tortytorty.pl przydatne do przygotowania kremów

  • Czekolady w pastylkach (białe, mleczne, gorzkie), zwłaszcza produkty marki Callebaut, idealne do kremów, ganache i musów.
  • Pasty pistacjowe: gładkie, chrupiące, z pistacji prażonej, w mniejszych opakowaniach i dużych wiaderkach dla pracowni cukierniczych.
  • Pasty orzechowe, szeroki wybór past orzechowych w kilku smakach.
  • Gotowe kremy orzechowe, pistacjowe i orzechowo-czekoladowe.
  • Puply, puree owocowe, znajdziesz wszystkie najpopularniejsze smaki do przygotowania kremu owocowego.
  • Naturalne pasty i aromaty, w prosty i łatwy sposób przygotujesz kremy smakowe, szczególnie polecamy pasty i aromaty włoskiej marki Saracino.
  • Substancje stabilizujące – żelatyny, pektyny, agar-agar czy skrobia ziemniaczana.

Narzędzia do przygotowania i nakładania kremów

Warto zaopatrzyć się niezbędne narzędzia do przygotowania i nakładania kremów na tort. Bardzo pomocna i niezastąpiona przy mieszaniu składników będzie szpatuła silikonowa, czy absolutny must have w pracy z kremem – szpatułka kątowa. Wszystko o narzędziach do przygotowania tortu znajdziesz w naszym wpisie na blogu – mój pierwszy tort.

Podsumowanie

Krem do tortu, to nie tylko dopełnienie smaku, ale także element, który decyduje o wyglądzie i charakterze całego wypieku. Wszystkie potrzebne składniki do kremów, do tortów, takie jak wysokiej jakości czekolady czy pasty smakowe oraz profesjonalne akcesoria cukiernicze – znajdziesz w naszym sklepie Tortytorty.pl. Dbamy o to, by każdy cukiernik – zarówno początkujący, jak i zawodowy – miał dostęp do najlepszych produktów i sprawdzonych rozwiązań. Zajrzyj do naszej oferty, uzupełnij swoją cukierniczą półkę i zainspiruj się do tworzenia tortów, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.