-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki Colour Mill Barwniki Colour Mill
- Barwniki Wilton Barwniki Wilton
- Barwniki Modecor Barwniki Modecor
- Barwniki Food Colours Barwniki Food Colours
- Barwniki Rainbow Dust Barwniki Rainbow Dust
- Barwniki FunCakes Barwniki FunCakes
- Barwniki Fractal Colors Barwniki Fractal Colors
- Barwniki Neon Magic Colours Barwniki Neon Magic Colours
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
-
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
- Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji
- Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów
- Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do drukarki spożywczej Barwniki do drukarki spożywczej
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
- Do Bento Cake Do Bento Cake
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Tortownice z wysokim rantem Tortownice z wysokim rantem
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Patery obrotowe Patery obrotowe
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
- Czekolada Czekolada
- Czekolada dubajska Czekolada dubajska
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
-
Wielkanoc
Wielkanoc
- Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc
- Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc
- Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc
- Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc
- Wydruki spożywcze na Wielkanoc Wydruki spożywcze na Wielkanoc
- Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
-
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort
- Pudełka na torty, podkłady pod torty Pudełka na torty, podkłady pod torty
- Błyszczące barwniki spożywcze Błyszczące barwniki spożywcze
- Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów
- Wybielacze - białe barwniki spożywcze Wybielacze - białe barwniki spożywcze
- Białe masy cukrowe do tortów i figurek Białe masy cukrowe do tortów i figurek
- Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny
- Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest
- Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki
- Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji
- Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Bon prezentowy Bon prezentowy
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Pasteryzowane białko Pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki Barwniki
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki Barwniki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
-
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki
- Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki
- Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki
- Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki
- Wydruki spożywcze na Walentynki Wydruki spożywcze na Walentynki
- Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki
-
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek
- Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia
- Polewy do pączków i donutów Polewy do pączków i donutów
- Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków
- Pudełka na pączki, donuty, faworki Pudełka na pączki, donuty, faworki
- Formy na donuty Formy na donuty
- Papilotki na pączki i eklerki Papilotki na pączki i eklerki
- Termometry cukiernicze do pączków Termometry cukiernicze do pączków
- Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Komunia
Komunia
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe pod tort Podkłady białe pod tort
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełko na Bento Cake Pudełko na Bento Cake
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowanie z okienkiem pudełko Opakowanie z okienkiem pudełko
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Czekolada Czekolada
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Słodki stół Słodki stół
- Blog Blog
- koszyk (0)
.png)
Najlepsze kremy do tortów – sprawdzone przepisy, smaki i składniki do tortów urodzinowych, weselnych i komunijnych
Kremy do tortów – sprawdzone przepisy i smaki, które pokochasz
Szukasz idealnego kremu do tortu? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz urodzinowy torcik, tort na komunię czy tort weselny, a może klasyczny deser – dobrze dobrany krem, to klucz do sukcesu. W tym artykule znajdziesz podstawowe informacje o kremach, sprawdzone przepisy oraz nasze ulubione połączenia smakowe. Na końcu podpowiemy, jakie produkty i akcesoria znajdziesz w sklepie Tortytorty.pl, które pomogą Ci stworzyć wyśmienity tort.
Jakie są podstawowe składniki kremów do tortu?
Podstawą większości kremów do tortów są: śmietanka 30–36%, serek mascarpone, masło, czekolada oraz purée owocowe. To właśnie one decydują o smaku, konsystencji i stabilności kremu. Śmietanka i mascarpone tworzą lekkie i puszyste kremy, idealne do delikatnych tortów. Masło zapewnia trwałość i nadaje się do kremów maślanych, do tynkowania, kremów typu curd. Czekolada, zwłaszcza biała i gorzka, wzbogaca krem o intensywny smak. Biała sprawia, że krem jest gadki, aksamitny. Żelatyna, jajka (żółtka), skrobia czy biała czekolada, zwiększają jego stabilność, szczególnie w kremach owocowych. Dobór składników zależy od stylu tortu i oczekiwanego efektu – zarówno smakowego, jak i wizualnego. Jeśli szukasz najlepszych składników do kremu tortowego, wybieraj produkty o czystym składzie (bez sztucznych dodatków) i o wysokiej zawartości tłuszczu, co wpływa na smak i stabilność gotowego kremu.
Podstawowy krem do tortu i deserów
To bita śmietana z mascarpone, idealna do lekkich tortów, świetnie komponuje się ze świeżymi owocami (maliny, truskawki, borówki).
Składniki:
- 200 g śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Wanilia (pasta, ekstrakt lub laska wanilii)
Wykonanie:
Śmietanka i mascarpone powinny być zimne, wyjęte do przygotowania bezpośrednio z lodówki, misę miksera też warto schłodzić. Ubijamy śmietankę na wysokich obrotach, pod koniec dodając cukier-puder i wanilię, na koniec dodajemy zimny serek mascarpone i na wolnych obrotach mieszamy do połączenia składników. Pamiętajmy, aby nie ubijać zbyt długo śmietanki, może to doprowadzić do jej zwarzenia.
Krem owocowy z białą czekoladą
Bardzo popularny i niezwykle uniwersalny krem do tortu. Świetnie nadaje się, jako przełożenie tortów, ale również do deserów. Jest stabilny, sprawdza się w każdej temperaturze.
Składniki:
- 200 g purée owocowego np. malinowego, truskawkowego, mango
- 150 g białej czekolady
- ok. 8 g żelatyny bloom 180 + 25 ml wody
- 300 g śmietanki 36%
- 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotuj puree owocowe lub skorzystaj z gotowych puree owocowych. Namocz żelatynę w 25 ml zimnej wody – odstaw na 10 minut, by napęczniała. Podgrzej dobrze śmietankę, dodaj gorące puree i dodaj napęczniałą żelatynę, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj kaletki białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Całość krótko zblenduj do całkowitego połączenia składników. Płynny krem ostudź, przelej do pojemnika, zabezpiecz folią spożywczą (tak aby dotykała kremu) i wstaw do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc. Schłodzony krem ubijaj przy pomocy miksera. Gotowe!
Krem typu curd – owocowa eksplozja smaku
Krem typu curd to aksamitny, intensywnie owocowy krem przygotowywany na bazie soku owocowego, jajek, cukru i masła. Ma wyrazisty smak i gładką konsystencję – idealnie sprawdza się, jako warstwa w tortach, nadzienie do tart, babeczek czy ptysiów. Najpopularniejszy to lemon curd, ale równie pyszne są wersje malinowe, porzeczkowe, mango czy marakuja. Tutaj znajdziesz gotowe pulpy owocowe.
Składniki na curd malinowy:
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 80 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
Wykonanie:
Maliny z połową cukru zagotuj, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinno zostać ok. 150–170 ml puree malinowego. W rondelku umieść purée malinowe oraz wymieszane trzepaczką jajko, żółtka, i pozostały cukier. Podgrzewaj na niskim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 7–10 minut). Nie dopuść do zagotowania! Jeśli masz termometr cukierniczy, warto mierzyć temperaturę, idealna, to 85 stopni. Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut, aż masa nieco ostygnie i dodaj zimne masło kawałek po kawałku, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki, błyszczący krem. Następnie wystudź krem, przykryj folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni kremu) i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Jeśli krem nie będzie dostatecznie gęsty, można go zagęścić łyżeczką skrobi (kukurydzianej, ziemniaczanej) wymieszanej w dwóch łyżeczkach zimnej wody.
Krem czekoladowy – intensywny i aksamitny smak
Krem czekoladowy, to jeden z najpopularniejszych kremów do tortu, szczególnie lubiany przez dzieci. Nadaje wypiekom intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest wiele przepisów na kremy czekoladowe, poniżej podajemy przepis na prosty, stabilny i mocno czekoladowy krem, który świetnie sprawdzi się do tortu i babeczek.
Składniki:
- 300 g śmietanki 36%
- 220 g dobrej jakościowo czekolady deserowej np. Callebaut 811
- 170 g serka mascarpone
Wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej - dodajemy pastylki czekolady (lub pokrojoną czekoladę), dokładnie mieszamy. Następnie blendujemy, przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, i schłodzoną wstawiamy do lodówki na minimum 6h. Następnie krótko ubijamy z serkiem mascarpone. Gotowe! Możemy przekładać nasz tort.
Pamiętaj, do ubijania dodawaj składniki schłodzone, prosto z lodówki!
Krem pistacjowy – szlachetny smak orzechów w eleganckiej formie
Krem pistacjowy do tortu, to wyjątkowy dodatek, który zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem i orzechowym aromatem. Pistacje, uznawane za jedne z najszlachetniejszych orzechów, od lat cieszą się ogromną popularnością w cukiernictwie. Ich delikatnie słodki, a jednocześnie wyrazisty smak sprawia, że krem pistacjowy nadaje deserom elegancji i niepowtarzalnego charakteru. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż klasyczna wanilia czy czekolada.
Składniki:
- 400 g śmietanki 36%
- 80 g białej czekolady
- 140 g pasty pistacjowej
- 30 g cukru
- duża szczypta soli
- 6 g żelatyny bloom 180 plus 2 łyżki wody
Wykonanie:
Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw do napęcznienia (kilka minut). Połowę śmietanki z cukrem mocno podgrzej (nie gotuj), następnie dodaj napęczniałą w wodzie żelatynę, białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dodaj pastę pistacjową, sól, wymieszaj, na koniec dodaj pozostałą śmietankę i wszystko zblenduj. Ostudzoną masę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc. Od razu po wyjęciu z lodówki, krótko ubij mikserem. Krem jest gotowy do przekładania.
Zamiast pasty pistacjowej możesz użyć innej pasty orzechowej np. pasty z orzechów laskowych. Możesz również użyć gotowych kremów np. kremów pistacjowych, kremów orzechowych czy kremów orzechowo-czekoladowych. Polecamy gotowe kremy firmy Deseo, czy firmy Pinuts.
Krem namelaka – aksamitna czekoladowa delikatność
Krem namelaka (z japońskiego "kremowy"), to niezwykle gładki, jedwabisty krem czekoladowy o delikatnej, rozpływającej się w ustach konsystencji. Łączy w sobie cechy kremu, musu i ganache. Jest bardziej lekki niż ganache, ale stabilniejszy niż klasyczny mus. Można go używać do deserów, tortów, monoporcji, tart i dekoracji. Podstawowe składniki tego kremu to mleko, czekolada, śmietanka. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną namelakę o smaku białej czekolady.
Składniki:
- 120 g mleka pełnotłustego
- 1 łyżeczka pasty, ekstraktu z wanilii
- 200 g dobrej jakościowo białej czekolady, np. Callebaut W2
- 4 g żelatyny bloom 180 plus 2 łyżki wody do rozpuszczenia
- 200 g śmietanki 36%
Wykonanie:
Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Mleko podgrzej prawie do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj do niego napęczniałą żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Wlej gorące mleko z żelatyną do czekolady, odczekaj 1 minutę, a następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej emulsji. Wlej zimną śmietankę i ponownie wymieszaj. Możesz użyć blendera ręcznego dla jeszcze gładszej konsystencji. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na 10–12 godzin.
Jeśli chcesz użyć kremu namelaka do przełożenia tortu, lekko go ubij, jeśli do tarty, wyłóż bezpośrednio na blat tarty.
Krem namelaka to świetna baza, którą można łatwo modyfikować, by uzyskać różne smaki i warianty. Możesz zmienić smak czekolady na mleczną lub gorzką i twoja namelaka będzie miała inny smak i kolor, dodać do mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aby otrzymać smak kawowy, zastąpić część mleka puree owocowym czy dodać pastę pistacjową lub inną orzechową.
Czekolady Callebaut
Profesjonalne czekolady belgijskiej marki Callebaut to niezawodna baza do kremów, ganache, musów i polew. Wybierz ulubioną – białą, mleczną lub gorzką – i twórz wyjątkowe smaki!
Zobacz ofertę CallebautNajpopularniejsze połączenia smaków w tortach
Najpopularniejsze połączenia smaków w tortach opierają się na sprawdzonych kontrastach: słodyczy, kwasowości i kremowej delikatności. Zestawienia, takie jak pistacja z maliną, czekolada z wiśnią czy wanilia z truskawkami cieszą się niesłabnącą popularnością, bo łączą w sobie klasykę i wyrafinowany smak.
Inne popularne połączenia smaków w tortach, to czekolada z orzechem np. laskowym, czekolada z maliną, kokos z ananasem i białą czekoladą, słony karmel z czekoladą i orzechami, czy klasyk – marakuja lub mango z białą czekoladą.
Produkty dostępne w Tortytorty.pl przydatne do przygotowania kremów
- Czekolady w pastylkach (białe, mleczne, gorzkie), zwłaszcza produkty marki Callebaut, idealne do kremów, ganache i musów.
- Pasty pistacjowe: gładkie, chrupiące, z pistacji prażonej, w mniejszych opakowaniach i dużych wiaderkach dla pracowni cukierniczych.
- Pasty orzechowe, szeroki wybór past orzechowych w kilku smakach.
- Gotowe kremy orzechowe, pistacjowe i orzechowo-czekoladowe.
- Puply, puree owocowe, znajdziesz wszystkie najpopularniejsze smaki do przygotowania kremu owocowego.
- Naturalne pasty i aromaty, w prosty i łatwy sposób przygotujesz kremy smakowe, szczególnie polecamy pasty i aromaty włoskiej marki Saracino.
- Substancje stabilizujące – żelatyny, pektyny, agar-agar czy skrobia ziemniaczana.
Narzędzia do przygotowania i nakładania kremów
Warto zaopatrzyć się niezbędne narzędzia do przygotowania i nakładania kremów na tort. Bardzo pomocna i niezastąpiona przy mieszaniu składników będzie szpatuła silikonowa, czy absolutny must have w pracy z kremem – szpatułka kątowa. Wszystko o narzędziach do przygotowania tortu znajdziesz w naszym wpisie na blogu – mój pierwszy tort.
Podsumowanie
Krem do tortu, to nie tylko dopełnienie smaku, ale także element, który decyduje o wyglądzie i charakterze całego wypieku. Wszystkie potrzebne składniki do kremów, do tortów, takie jak wysokiej jakości czekolady czy pasty smakowe oraz profesjonalne akcesoria cukiernicze – znajdziesz w naszym sklepie Tortytorty.pl. Dbamy o to, by każdy cukiernik – zarówno początkujący, jak i zawodowy – miał dostęp do najlepszych produktów i sprawdzonych rozwiązań. Zajrzyj do naszej oferty, uzupełnij swoją cukierniczą półkę i zainspiruj się do tworzenia tortów, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.