-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki Colour Mill Barwniki Colour Mill
- Barwniki Wilton Barwniki Wilton
- Barwniki Modecor Barwniki Modecor
- Barwniki Food Colours Barwniki Food Colours
- Barwniki Rainbow Dust Barwniki Rainbow Dust
- Barwniki FunCakes Barwniki FunCakes
- Barwniki Fractal Colors Barwniki Fractal Colors
- Barwniki Neon Magic Colours Barwniki Neon Magic Colours
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
-
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
Spraye zamszowe spożywcze do monoporcji i tortów
- Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji Zamsz spożywczy Food Colours – barwniki w sprayu do tortów i monoporcji
- Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów Spraye aksamitne Pavoni – do dekoracji tortów, ciast i musów
- Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne Barwniki zamszowe Modecor – spożywcze spraye dekoracyjne
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do drukarki spożywczej Barwniki do drukarki spożywczej
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Barwniki spożywcze w żelu
Barwniki spożywcze w żelu
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
- Do Bento Cake Do Bento Cake
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Tortownice z wysokim rantem Tortownice z wysokim rantem
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Patery obrotowe Patery obrotowe
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
- Czekolada Czekolada
- Czekolada dubajska Czekolada dubajska
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym Wycięte kółka na opłatku i papierze cukrowym
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
-
Wielkanoc
Wielkanoc
- Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc Posypki dekoracje cukrowe, waflowe na Wielkanoc
- Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc Formy do pieczenia, formy silikonowe, foremki na Wielkanoc
- Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc Pasty, aromaty, pozostałe dodatki na Wielkanoc
- Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc Masa cukrowa, barwniki spożywcze, zamsze, dripy na Wielkanoc
- Wydruki spożywcze na Wielkanoc Wydruki spożywcze na Wielkanoc
- Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc Papilotki i inne dekoracje na Wielkanoc
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
-
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort Dekoracje cukrowe, waflowe, posypki na tort
- Pudełka na torty, podkłady pod torty Pudełka na torty, podkłady pod torty
- Błyszczące barwniki spożywcze Błyszczące barwniki spożywcze
- Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów Biała czekolada i meltsy do dekoracji tortów i deserów
- Wybielacze - białe barwniki spożywcze Wybielacze - białe barwniki spożywcze
- Białe masy cukrowe do tortów i figurek Białe masy cukrowe do tortów i figurek
- Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny Wydruki spożywcze na śluby, komunie i chrzciny
- Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest Toppery na tort – ślub, rocznica, komunia, chrzest
- Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki Białe i złote papilotki na muffinki i babeczki
- Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji Białe zamsze spożywcze do dekoracji tortów i monoporcji
- Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki Monoporcje - formy silikonowe, podkłady, pucharki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Bon prezentowy Bon prezentowy
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Pasteryzowane białko Pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki Barwniki
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki Barwniki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
-
Dekoracje na Walentynki
Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki Posypki, dekoracje cukrowe i waflowe na Walentynki
- Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki Formy silikonowe, tortownice, foremki na Walentynki
- Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki Barwniki spożywcze, masa cukrowa, zamsz, brokat na Walentynki
- Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki Toppery, papilotki, podkłady pod tort na Walentynki
- Wydruki spożywcze na Walentynki Wydruki spożywcze na Walentynki
- Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki Pozostałe ozdoby cukiernicze na Walentynki
-
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek
- Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia Konfitura z róży, pasty pistacjowe i inne nadzienia
- Polewy do pączków i donutów Polewy do pączków i donutów
- Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Posypki, owoce kandyzowane, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków Tylki do eklerów, ptysi, nadziewania pączków
- Pudełka na pączki, donuty, faworki Pudełka na pączki, donuty, faworki
- Formy na donuty Formy na donuty
- Papilotki na pączki i eklerki Papilotki na pączki i eklerki
- Termometry cukiernicze do pączków Termometry cukiernicze do pączków
- Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi Maty silikonowe do pieczenia donutów, eklerów, ptysi
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Komunia
Komunia
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe pod tort Podkłady białe pod tort
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełko na Bento Cake Pudełko na Bento Cake
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowanie z okienkiem pudełko Opakowanie z okienkiem pudełko
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie Wstążki ozdobne, sznurki piekarskie
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
-
Podkłady pod tort
Podkłady pod tort
- Czekolada Czekolada
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Słodki stół Słodki stół
- Blog Blog
- koszyk (0)
.png)
Jak zrobić idealną bezę?
Beza idealna – rodzaje bez, przepisy i narzędzia, które ułatwią Ci pracę
Beza to prawdziwa klasyka cukiernictwa – delikatna, lekka, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Choć wygląda na prostą w wykonaniu, to może sprawić sporo trudności. Wymaga precyzji i znajomości kilku trików. W tym wpisie dowiesz się:
- jakie są rodzaje bez – francuska, włoska i szwajcarska,
- jak przygotować każdą z nich krok po kroku,
- do czego najlepiej używać poszczególnych rodzajów,
- jakich narzędzi i produktów potrzebujesz do pracy z bezą.
Na końcu znajdziesz również sprawdzone przepisy na tort Pavlova i mini Pavlove – desery, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Rodzaje bez i czym się różnią?
Beza francuska
To najprostszy i najczęściej spotykany typ bezy. Powstaje przez ubijanie białek na sztywną pianę i stopniowe dodawanie cukru. Jest lekka, delikatna i idealna do suszenia w piekarniku. Jest dość łatwa w przygotowaniu, nawet dla początkujących amatorów cukiernictwa. Jest najmniej stabilna ze wszystkich rodzajów bez i dość słabo znosi wilgoć.
Z tego rodzaju bezy przygotujemy Tort Pavlova, mini Pavlova, beziki całuski oraz wszelkie bezowe dekoracje tortów.
Przepis na bezę francuską
Składniki:
4 białka (ok. 120 – 140 g)
240 g drobnego cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubij z solą na średnich obrotach do momentu powstania miękkiej piany.
Stopniowo dodawaj cukier (po łyżce), cały czas ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod palcami cukier nie może być wyczuwalny.
Przełóż masę do worka cukierniczego i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem.
Susz w piekarniku nagrzanym do 100°C (z termoobiegiem) przez ok. 90-120 minut.
Białka w płynie
Nie trać czasu na oddzielanie białek! Wybierz białka w płynie – idealne do bezy, zawsze perfekcyjna konsystencja i zero marnowania żółtek.
Beza szwajcarska
Ten rodzaj bezy wymaga kontrolowania temperatury. Białka z cukrem podgrzewa się w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści, a następnie ubija na puszystą masę. Temperatura białek z cukrem nie powinna przekraczać 60 stopni C. Efekt? Powstaje beza bardzo stabilna i jedwabiście gładka, która jest odporna na wilgoć i długo utrzymuje kształt. Świetnie sprawdza się do kremu maślanego, do makaroników, lizaków bezowych czy jako warstwa bezowej chmurki w ciastach.
Przepis na bezę szwajcarską
Składniki:
4 białka (ok. 120–140 g)
200 g drobnego cukru
Przygotowanie:
W misie odpornej na ciepło wymieszaj białka z cukrem.
Podgrzewaj nad kąpielą wodną (misa nie powinna dotykać wody), mieszając rózgą, aż cukier się rozpuści (ok. 60°C).
Zdejmij z kąpieli i ubijaj mikserem: najpierw średnio (2-3 min), potem szybko (5-6 min) aż piana będzie sztywna.
Użyj od razu do kremów, makaroników lub piecz lizaki bezowe.
Tylki i worki cukiernicze
Nadaj swoim bezom idealne kształty! Sięgnij po tylki i worki cukiernicze i dekoruj jak profesjonalista – Pavlova jeszcze nigdy nie wyglądała tak pięknie.
Beza włoska
To wyjątkowo trwała i odporna na rozpadanie beza. Sposób przygotowania polega na ubijaniu białek i stopniowym dodawaniu gorącego syropu cukrowego cienkim strumieniem. Powstaje stabilna piana, która nie wymaga pieczenia dzięki wysokiej temperaturze syropu. Wymaga termometru cukierniczego – temperatura syropu to ok. 118°C. Idealna do dekoracji deserów, tart lemon curd, makaroników i kremów. Często opalana palnikiem cukierniczym dla efektu.
Przepis na bezę włoską
Składniki:
4 białka (120-140 g)
200 g cukru
50 ml wody
Przygotowanie:
Zagotuj cukier z wodą do temperatury 118°C (użyj termometru cukierniczego).
W międzyczasie ubij białka na średnich obrotach.
Wlewaj syrop cienkim strumieniem, miksując na wysokich obrotach.
Po dodaniu syropu zmniejsz obroty i ubijaj do gładkiej, lśniącej masy.
Kilka uwag dotyczących pracy z bezą
- Naczynia muszą być czyste, najlepiej metalowe lub szklane.
- Białka w temperaturze pokojowej ubijają się łatwiej.
- Oddzielaj żółtka bardzo dokładnie.
- Dla stabilności dodaj szczyptę soli, sok z cytryny lub cream of tartar (winian potasu).
- Unikaj przygotowywania bezy w wilgotne dni.
Dlaczego znajomość piekarnika jest kluczowa?
Beza to jeden z najbardziej wymagających wypieków – nie tylko pod względem ubijania białek, ale też… pieczenia. To właśnie piekarnik jest powodem popękanych skorup, przebarwień, przesuszonego środka lub odwrotnie – bezy wilgotnej i klejącej się. Każdy piekarnik może piec troszkę inaczej – nawet jeśli na wyświetlaczu widzisz 100°C, w rzeczywistości może być tam 90°C albo 120°C. Różne modele mają inne rozkłady ciepła: jedne mocniej grzeją z góry, inne z dołu, niektóre mają słaby termoobieg lub punktowe gorące strefy. Przy pierwszych próbach pieczenia bezy w piekarniku obserwuj ją przez szybkę (bez otwierania drzwiczek!).
- Jeśli Twój piekarnik mocno grzeje od góry, piecz na niższej półce lub zmniejsz temperaturę 10°C .
- Jeśli beza szybko się rumieni, pęka, a w środku staje się pusta, przyczyną jest za wysoka temperatura, zmniejsz ją o 10°C.
- Jeśli beza nie wysuszy się prawidłowo, pozostaje wilgotna i lepka, przyczyna jest za niska temperatura, wtedy piecz w temperatur ze o 10°C wyższej.
Pamiętaj aby rozgrzać piekarnik wcześniej, beza powinna trafić do już nagrzanego piekarnika. Najlepiej piec a właściwie suszyć bezę używając trybu termoobieg i temperatury 90-110°C. Proces pieczenia/suszenia bezy przebiega powoli, minimum 90 minut. Ostanie 10-15 minut suszenia bezy możesz prowadzić przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby odprowadzić nadmiar pary. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia oraz po upieczeniu. Beza nie toleruje gwałtownych zmian temperatury. Pozostaw bezę po upieczeniu w zamkniętym piekarniku do czasu całkowitego ostygnięcia.
Najczęstsze błędy i jak ich uniknąć
- Piana się nie ubija – tłuste naczynia lub niedokładne oddzielenie białek.
- Beza opadła – zbyt szybkie dodanie cukru lub za wysoka temperatura.
- Beza sucha i krucha – za długie suszenie.
Narzędzia i produkty, które ułatwią pracę
Białka w płynie – oszczędzają czas i gwarantują powtarzalny efekt.
Termometry cukiernicze – niezbędne przy bezie włoskiej.
Ranty do bez – do idealnych mini Pavlov.
Tylki i worki cukiernicze – dla perfekcyjnych dekoracji. O tym, jak używać tylek i rękawów cukierniczych przeczytasz tutaj.
Maty silikonowe i papier do pieczenia – do blatów bezowych.
Barwniki w proszku i żelu – do kolorowych bezików.
Przepis na tort Pavlova i mini Pavlova
Przepis na tort Pavlova
Składniki:
- Beza francuska (z przepisu powyżej)
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- świeże owoce: truskawki, maliny, borówki, marakuja
Przygotowanie:
- Upiecz blat bezowy według przepisu na bezę francuską, formując na papierze okrąg o średnicy ok. 20 cm. Do formowania blatu użyj szpatuły kątowej. Dociskaj masę bezową przy formowaniu okręgu. Na koniec wyciśnij na środku niewielki dołek (aby uzyskać efekt gniazda), a boki uformuj przeciągając prostopadle szpatułą po obwodzie blatu i nadając kształt kopca.
- Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem.
- Na wystudzony blat bezowy wyłóż krem i udekoruj owocami.
Przepis na desery mini Pavlova
- Wykonaj bezę jak w przepisie na francuską.
- Wyciśnij małe gniazdka przy pomocy worka cukierniczego i tylki gwiazdki np. 1M lub 4B. Aby otrzymać idealne, równe gniazdka możesz skorzystać z rantów cukierniczych do bez.
- Susz ok. 90-120 min w 100°C.
- Dekoruj kremem i owocami.
Z bezą warto się zaprzyjaźnić – trochę cierpliwości i odpowiednie narzędzia z Tortytorty.pl sprawią, że stworzysz słodkości, które zachwycą wszystkich. Pavlova, mini beziki, kremy maślane, tarty z dekoracjami bezowymi – teraz już wiesz, jak je przygotować.
Zrób swoją Pavlovą i oznacz nas na Instagramie @tortytorty.pl – z przyjemnością udostępnimy Twoje zdjęcie!