Czekolada Sicao ciemna 72,5% w pastylkach 10 kg

Czekolada Sicao ciemna 72,5% w pastylkach 10 kg

Czekolada Sicao ciemna 72,5% w pastylkach 10 kg

Numer katalogowy: CHD-N97230-01B
Waga: 10 kg
789,99 zł
Ilość:

Duże opakowanie ciemnej czekolady Sicao. Jest idealna do przygotowania czekoladek, pralinek, czekoladowych korpusów i deserów. Może służyć, jako polewa do tortów, ciastek i babeczek, ganache, kremów, musów. Występuje w postaci łatwych do stopienia kaletkach. Ma intensywny, zrównoważony smak prażonego kakao. Aby uzyskać błyszczące i chrupiące korpusy lub pralinki należy wcześniej zatemperować czekoladę. Do zatemperowania czekolady polecamy masło kakaowe w proszku Mycryo.

Jak rozpuścić czekoladę?

Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada, stopniowo ją rozpuszczając. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody. Należy zadbać, aby woda nie dostała się do rozpuszczanej czekolady - wtedy czekolada będzie matowa.

Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w miseczce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.

Nie rozpuszczamy czekolady w garnuszku znajdującym się bezpośrednio na palniku - istnieje wysokie ryzyko przypalenia czekolady!

Składniki: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (sojowe), emulgator: E476. Może zawierać śladowe ilości mleka.
Waga: 10 kg.