Czekolada Callebaut extra ciemna 70,5% w pastylkach, 800 g

Czekolada Callebaut extra ciemna 70,5% w pastylkach, 800 g

Czekolada Callebaut extra ciemna 70,5% w pastylkach, 800 g

Numer katalogowy: 70-30-38-E4-U71-800
Waga: 800 g
90,00 zł
Ilość:

Extra ciemna czekolada Callebaut idealna do przygotowania czekoladek, pralinek, czekoladowych korpusów i deserów. Może służyć, jako polewa do tortów, ciastek i babeczek, ganache, kremów, musów. Występuje w postaci łatwych do stopienia kaletkach. Ma intensywny, zrównoważony smak prażonego kakao. Kaletki wykonane są z najlepszej belgijskiej czekolady i zawierają 72% kakao. Aby uzyskać błyszczące i chrupiące korpusy lub pralinki należy wcześniej zatemperować czekoladę. Do zatemperowania czekolady polecamy masło kakaowe w proszku Mycryo.

Jak rozpuścić czekoladę?

Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada, stopniowo ją rozpuszczając. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody. Należy zadbać, aby woda nie dostała się do rozpuszczanej czekolady - wtedy czekolada będzie matowa.

Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w miseczce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.

Nie rozpuszczamy czekolady w garnuszku znajdującym się bezpośrednio na palniku - istnieje wysokie ryzyko przypalenia czekolady!



Czym jest płynność?
Płynność oznaczana jest na opakowaniu symbolem "kropli" i uzależniona jest od ilości zawartego w czekoladzie masła kakaowego.
Czekolady z wyższym poziomem płynności stworzą po zastygnięciu twardszą i cieńszą warstwę. Po odpowiednim zatemperowaniu można uzyskać pożądaną, chrupiącą powierzchnię o wysokim połysku.
Czekolady z niższym poziomem płynności zawierają mniej masła kakaowego. Z takiej czekolady można uzyskać korpusy, które są mniej twarde i połyskliwe, ale za to grubsze.
Przykładowo czekolada z oznaczeniem od jednej do dwóch kropli będzie idealnie nadawać się do aromatyzowania smakiem czekolady kremów, musów, nadzień do pralin lub lodów. Oznaczenie trzech kropli jest najbardziej uniwersalne - od kremów i nadzień po robienie tabliczek czekolady, korpusów czekoladowych, maczanych czekoladek i pralin. Czekolady z czterema oraz pięcioma kroplami świetnie sprawdzą się do maczanych czekoladek i pralin tworząc cienką warstwę na ich wierzchu oraz do fontanny czekoladowej.

Składniki: masa kakaowa, proszek kakaowy (72%), cukier (odtłuszczony), emulgator: lecytyna SOJOWA E322, naturalny aromat waniliowy. Może zawierać śladowe ilości MLEKA. Ten produkt nie zawiera orzechów, BEZGLUTENOWY, odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Przechowywać w temperaturze 12-20°C, w ciemnym miejscu.

Waga: 800 g
Czekolada pakowana w wygodny plastikowy pojemnik z pokrywką.
Zdjęcie poglądowe, przedstawia czekoladę w opakowaniu 2,5 kg