Czekolada ciemna Tobado 64,5% kaletki Chocovic 5 kg, Barry Callebaut

Czekolada ciemna Tobado 64,5% kaletki Chocovic 5 kg, Barry Callebaut

Czekolada ciemna Tobado 64,5% kaletki Chocovic 5 kg, Barry Callebaut

Numer katalogowy: CHD-Q84TOBA-D38
Waga: 5 kg
369,99 zł
Ilość:

Ciemna czekolada Tobado zawiera aż 64,5% masła kakaowego. Czekolada posiada status kuwertury, charakteryzuje się wysoką płynnością po rozpuszczeniu. Ma intensywny smak czekoladowy i gorzki smak. Czekolada występuje w postaci łatwych do rozpuszczenia kaletek. Po rozpuszczeniu ma gładką konsystencję. Czekolada Tobado Chocovic jest przeznaczona przede wszystkim do oblewania i powlekania. Dzięki swojej płynności idealnie nadaje się do przygotowania cienkich korpusów do czekoladek, pralinek krojonych i formowanych. Nadaje się, jako polewa do cakepops, cakesicle, donuts, do zrobienia efektu dripu. Sprawdzi się również przy ganaszu, do nadzień, musów oraz lodów. 

Pamiętaj! Aby uzyskać błyszczącą i chrupiącą czekoladę należy wcześniej ją zatemperować. Do zatemperowania czekolady polecamy masło kakaowe w proszku Mycryo.

Pod wpływem temperatury kaletki mogą stopić się podczas transportu. Nadal można ich używać, ale mogą nie mieć oryginalnego kształtu dysku. 

Jak rozpuścić czekoladę?
Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada, stopniowo ją rozpuszczając. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody. Należy zadbać, aby woda nie dostała się do rozpuszczanej czekolady - wtedy czekolada będzie matowa.

Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w miseczce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.

Czym jest płynność?
Płynność oznaczana jest na opakowaniu symbolem "kropli" i uzależniona jest od ilości zawartego w czekoladzie masła kakaowego.
Czekolady z wyższym poziomem płynności stworzą po zastygnięciu twardszą i cieńszą warstwę. Po odpowiednim zatemperowaniu można uzyskać pożądaną, chrupiącą powierzchnię o wysokim połysku.
Czekolady z niższym poziomem płynności zawierają mniej masła kakaowego. Z takiej czekolady można uzyskać korpusy, które są mniej twarde i połyskliwe, ale za to grubsze.

Przechowywać najlepiej w temperaturze 12-20 ° C, w ciemnym miejscu.
Waga: 5 kg.

Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy. Może zawierać zawierać śladowe ilości mleka.