Torty piętrowe – jak je przygotować i bezpiecznie przewozić?

Jak zrobić tort piętrowy – konstrukcja, akcesoria, transport (kompletny poradnik)

Tort piętrowy to wyzwanie, które wymaga nie tylko cukierniczych umiejętności, ale też wiedzy konstrukcyjnej. W tym poradniku znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć, by stworzyć stabilny i łatwy w transporcie tort piętrowy. Podpowiadamy, jak dobrać odpowiednie podkłady, wsporniki, jakie pudełka wykorzystać, i jak bezpiecznie przewieźć gotowe dzieło.

Dlaczego stabilność jest kluczowa?

Bez odpowiedniej konstrukcji, nawet najpiękniejszy tort może się przewrócić lub zdeformować. W przypadku tortów kilkupiętrowych, każdy poziom musi być oparty na solidnym fundamencie – dlatego tak istotne są podkłady i wsporniki. To dzięki nim - tort trzyma formę, nawet podczas kilkugodzinnego transportu.

Rodzaje podkładów do tortów piętrowych

Wybór odpowiedniego podkładu zależy od roli, jaką ma pełnić:

1. Grube podkłady (10–12 mm)

Często określane jako: "w stylu angielskim" lub "do stylu angielskiego". Mają za zadanie stabilnie utrzymać niemały ciężar tortu piętrowego, a także cieszyć oko. Powinny być zatem sztywne, grube oraz być bardzo estetycznie wykonane. Polecamy lekkie i wytrzymałe podkłady styrodurowe, które dostępne w różnych rozmiarach. Najczęściej wybierane - mają średnicę od 20 do 40 cm. Pamiętaj, że tego typu podkłady nie posiadają najczęściej atestu bezpośredniego kontaktu z żywnością, dlatego na wierzch należy położyć/ przykleić cienki podkład pod tort. Dodatkowo, brzeg styroduru można okleić ozdobną wstążką, dopasowaną kolorystycznie do tortu i uroczystości. 

Dostępne są także podkłady styrodurowe pokryte przez producenta specjalną folią, która może mieć kontakt z żywnością. Taki podkład wygląda bardzo estetycznie, dostępny jest często w kilku kolorach: białym, złotym i srebrnym.

Na rynku jest także ogromny wybór grubych podkładów pod tort wykonanych ze specjalnej, bardzo sztywnej tektury pokrytej laminowaną powierzchnią - w przypadku zabrudzenia kremem, wystarczy powierzchnię przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym gorącą wodą. Mogą mieć kształty okrągłe, kwadratowe, prostokątne oraz różne wymiary: od malutkich po bardzo duże. Ilość dostępnych kolorów z roku na rok jest coraz większa. W sklepach cukierniczych znajdziesz zarówno złote, srebrne i białe podkłady, jak i różowe, błękitne, czerwone, czarne, fioletowe. Bez trudu dopasujesz kolor do większości stylizacji. 

2. Cienkie podkłady pod tort dwustronnie laminowane

Najlepsze, jako separator pomiędzy piętrami. Podkłady są cienkie (1,5–2 mm), pokryte z obu stron folią odporną na tłuszcz i wilgoć. Taki podkład znajduje się pod każdym piętrem tortu. Nie może być większy od średnicy położonego na nim biszkoptu. Dzięki zastosowaniu takiego podkładu ciężar ciasta rozkłada się równomiernie i umożliwia oparcie piętra na wbitych w niższą warstwę tortu wspornikach. Niższe piętro nie zapadnie się - tort piętrowy będzie stabilny.

3. Podkłady z dziurką

Specjalne, cienkie, dwustronnie laminowane podkłady z otworem na grubszy wspornik centralny (np. drewniany lub plastikowy), który przechodzi przez wszystkie poziomy tortu i zapewnia dodatkowe zabezpieczenie.

UWAGA; wszystkie wymienione podkłady są jednorazowe. Z uwagi na materiał, z jakiego są wykonane nie można ich myć pod bieżącą wodą.

ZAMÓW TERAZ

Podkłady pod torty

Wybierz solidne podkłady do tortów – grube i cienkie. Stabilna baza to podstawa każdego piętra.

Wsporniki do tortów piętrowych – ile i jakiej grubości użyć?

Wsporniki do tortów wykonane są z plastiku w formie rurek lub z drewna. Wbija się je w dolne piętro tortu. Służą do podparcia górnych pięter tortu. Muszą być idealnie docięte: powinny wystawać nieco ponad powierzchnię biszkoptu. Górne piętro tortu położone na cienkiem dwustronnym podkładzie powinno opierać się na wspornikach, a nie na dolnej warstwie biszkoptu. 

Ilość wsporników według średnicy górnego piętra:

  • Średnica 10–12 cm: 3 wsporniki
  • Średnica 14–18 cm: 4 wsporniki
  • Średnica 20–24 cm: 5 wsporników
  • Średnica 26–30 cm: 6 wsporników
  • Powyżej 30 cm: 6–8 wsporników

Dobór grubości wsporników do średnicy biszkoptu:

  • Średnica do 14 cm: wsporniki śr. 4 mm
  • Średnica 15–20 cm: wsporniki śr. 8 mm
  • Średnica powyżej 21 cm: wsporniki śr. 10–18 mm

Pamiętaj - nie wbijaj grubych wsporników w mały tort. Pod wpływem nacisku grubego wspornika - mały biszkopt - może popękać. Nie pracuj na świeżo upieczonym biszkopcie, który jest kruchy. Najlepiej, aby biszkopt przełożony kremem był dobrze schłodzony, a przełożenia były stabilne. Więcej o tym, jak upiec idealny biszkopt przeczytasz tutaj.

Przy bardzo wysokich tortach warto zastosować wspornik główny (drewniany lub plastikowy), który przechodzi przez całą wysokość ciasta i przechodzi przez otwory w podkładach.

Jak zrobić tort piętrowy

Pudełka do tortów piętrowych

Pudełko na tort piętrowy musi być wyższe niż w przypadku klasycznych wypieków. Najczęściej wybierane - mają 25, 32 lub 45 cm wysokości. Szerokość pudełka powinna być dopasowana do średnicy podkładu pod tort. Jeśli chcesz, aby tort ładnie się prezentował wybierz pudełko z okienkiem lub całe przezroczyste. 

Pamiętaj - nie przenoś pudełka z tortem za tekturowy uchwyt. Z uwagi na ciężar wypieku - papierowe ucho może się przerwać i nieszczęście gotowe.

Pudełko na tort piętrowy

Transport tortu – jak zabezpieczyć piętrowe dzieło?

Przewóz tortu to kluczowy moment – jeden gwałtowny zakręt może zrujnować pracę wielu godzin. Oto najważniejsze wskazówki:

  • Zawsze transportuj tort na płaskiej powierzchni – najlepiej w bagażniku.
  • Stosuj wsporniki i podkłady – lepiej zabezpieczą niż jakakolwiek folia czy pudełko.
  • Nie używaj klimatyzacji skierowanej wprost na tort.
  • Unikaj nagłych manewrów – tort przewozimy ostrożnie, jak kruche szkło!
ZAMÓW TERAZ

Wsporniki i pudełka

Postaw na pudełka do tortów piętrowych z Tortytorty.pl – sprawdzonych przez tysiące cukierników w Polsce.

Podsumowanie

Stworzenie tortu piętrowego, to więcej niż dekorowanie – to projekt inżynieryjny w wersji cukierniczej. Wybór właściwych wsporników, podkładów i pudełek gwarantuje nie tylko piękny efekt wizualny, ale też bezpieczeństwo w transporcie. Zaufaj sprawdzonym rozwiązaniom z Tortytorty.pl – dla cukierników z pasją, którzy nie boją się wysoko sięgać!