Mój pierwszy tort, czyli jak zrobić tort

  • Wykonanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Możemy go upiec w klasycznej tortownicy, ale my polecamy ranty cukiernicze, szczególnie te regulowane i wysokie. W regulowanym rancie będzie można piec biszkopty różnej średnicy, dodatkowo jeśli rant jest wysoki będzie można złożyć w nim tort. 
  • Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, należy go przekroić na kilka blatów. Do tego służy nóż strunowy, który gwarantuje równe i jednakowej wysokości blaty.
  • Blaty tortu przekładamy kremami, a do ich nakładania i wyrównania niezbędna będzie szpatuła kątowa - niezastąpione narzędzie każdego cukiernika!
  • Przepięknie prezentują się torty obłożone kremem. Do równego rozprowadzenia kremu na bokach tortu (tzw. tynkowanie tortu) należy użyć skrobki(packi). Może być plastikowa lub metalowa, z rączką lub bez, niska, czy też bardzo wysoka. Tutaj znajdziesz potrzebne narzędzia do pracy z kremem.
akcesoria do tortu

  • O kolorze naszego tortu decyduje nasza wyobraźnia. Dekorując tort kremem możemy go zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym z wybierając z ogromnej ilości dostępnych  kolorów. 
  • Najprostszą dekorację naszego tortu wykonamy przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki/końcówki do dekorowania. Napełniamy kremem rękaw cukierniczy, w którym wcześniej umieściliśmy tylkę i wykonujemy na torcie dekoracyjne wzory.
  • W łatwy sposób udekorujemy nasz tort świeżymi lub suszonymi kwiatami, świeżymi owocami, owocami liofolizowanymi czy cukrowymi posypkami.
  • Pamiętajmy także o podkładzie pod tort. Służy on nie tylko do przenoszenia tortu, ale również do jego pięknej prezentacji. Może być gruby, średnio-gruby i zupełnie cienki, okrągły lub kwadratowy, w przeróżnych kolorach.

tort urodzinowy z kremem

Torty wykonała @lidiabudzynska i Paula z pracowni Cake Me Up