-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
- Barwniki spożywcze w żelu Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
- Czekolada Czekolada
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
- Bon prezentowy Bon prezentowy
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
- Dekoracje na Walentynki Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Tłusty czwartek Tłusty czwartek
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
- Ozdoby na tort weselny i słodki stół Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Wielkanoc Wielkanoc
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe Podkłady białe
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Blog Blog
- koszyk (0)
Masy cukrowe – niezbędnik każdego cukiernika. Podział, zastosowanie i praktyczne porady
Masa cukrowa (fondant, lukier plastyczny), to plastyczny, jadalny produkt, którego głównym składnikiem jest cukier. Doskonale nadaje się do dekorowania ciast i tortów. Ten sposób ozdabiania wypieków w cukiernictwie określany jest stylem angielskim. Masa cukrowa dzięki swojej gładkiej konsystencji i elastyczności pozwala na perfekcyjne pokrycie tortów, tworzenie finezyjnych ozdób: od jadalnych kwiatów, po precyzyjne figurki.
Podział mas cukrowych – wybierz odpowiednią do swojego projektu
W świecie cukiernictwa masy cukrowe dzielą się na różne rodzaje, z których każdy ma inne zastosowanie. Wybór odpowiedniej masy, to pierwszy krok do osiągnięcia idealnego efektu końcowego.
1. Masa cukrowa do obkładania tortów – styl angielski
Masa cukrowa do obkładania tortów, to produkt o gładkiej, elastycznej strukturze, idealny do pokrywania całych wypieków. Dzięki niej, tort zyskuje elegancki, profesjonalny wygląd. Fondant jest dostępny w różnych kolorach, ale również łatwo go barwić za pomocą barwników spożywczych, o czym opowiemy w dalszej części artykułu. Jest również doskonałą bazą do tworzenia detali, takich jak proste wzory, pękate figurki, napisy lub wytłoczenia.
Porada: Aby masa cukrowa idealnie przylegała do tortu, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu powierzchni wypieku. Najlepiej sprawdzi się warstwa kremu maślanego, która wygładzi wszelkie nierówności biszkoptu i stworzy idealną bazę pod fondant. Masa cukrowa nie lubi wilgoci (rozpuszcza się) - unikaj kładzenia jej na kremy z bitej śmietany, budyniu lub serka mascarpone. Aby powierzchnia masy cukrowej była idealnie gładka, warto ją wyrównać specjalną szpachlą.
Masa cukrowa, to także efektowana dekoracja pierniczków i ciasteczek. Rozwałkuj cienko masę cukrową, wytnij kształt foremką i przyklej do upieczonego i ostudzonego ciasteczka.
2. Masa cukrowa do modelowania figurek
Jeśli planujesz dekorowanie tortu przestrzennymi elementami, takimi jak figurki czy inne trójwymiarowe ozdoby, idealnym wyborem będzie masa cukrowa do modelowania. Jest to specjalny rodzaj masy, która zawiera większą ilość stabilizatorów, dzięki czemu jest bardziej elastyczna i łatwiej zachowuje kształt. Dzięki niej możesz tworzyć realistyczne postacie, zwierzęta, a także skomplikowane pojazdy, budowle etc. Obecnie na rynku bardzo cenionymi masami do modelowania są produkty firmy Saracino (Pasta Model) oraz Modecor (Modellabile).
Masa cukrowa do figurek świetnie nadaje się także do tworzenia personalizowanych topperów na torty. Zamów wydruk spożywczy na papierze skrobiowym, wytnij kształt i przyklej go klejem spożywczym do cienko rozwałkowanej masy do modelowania. Dzięki swym właściwościom - masa szybko stwardnieje i tak przygotowany topper ozdobi każdy tort lub babeczkę. Więcej szczegółów znajdziesz w naszym artykule o wydrukach spożywczych.
Porada: Masa do figurek jest początkowo dość twarda. Oderwij niezbyt duży kawałek i ugniataj dłońmi. Pod wpływem ciepła rąk, masa stanie się mięciutka.
Do przyklejania drobnych elementów, takich jak oczy, uszy z masy cukrowej użyj niewielkiej ilości kleju spożywczego.
3. Masa cukrowa do kwiatów
Tworzenie delikatnych, cukrowych kwiatów wymaga masy cukrowej o specjalnej konsystencji – takiej, która po rozwałkowaniu jest zarówno cienka, jak i wystarczająco wytrzymała, by utrzymać delikatne kształty. Masa do kwiatów (gumpaste), to idealny wybór, gdy chcesz osiągnąć realistyczny wygląd płatków, które mogą być niemal przezroczyste, a jednocześnie mocne i trwałe.
Porada: Aby kwiaty cukrowe wyglądały, jak prawdziwe - na powierzchnię kwiatu nanieś pędzelkiem odrobinę spożywczego barwnika pudrowego, tak aby uzyskać głębię, efekt trójwymiaru. Płatki będą się realistycznie wywijały, jeśli delikatnie wygładzisz je narzędziem kulkowym. Narzędzia do kwiatów z masy cukrowej znajdziesz tutaj. Profesjonalne wykrawaczki do kwiatów z masy cukrowej - tutaj.
Jak barwić masy cukrowe – kolory na wyciągnięcie ręki
Barwienie masy cukrowej, to kluczowy etap w dekorowaniu wypieków, który pozwala nadać im indywidualny charakter. Do barwienia mas cukrowych najlepiej używać barwników spożywczych w formie żelu, proszku lub pudrze. Unikaj barwników w płynie, gdyż mogą one nadmiernie rozrzedzić masę, przez co stanie się trudniejsza w użyciu.
Najbardziej popularne barwniki spożywcze do mas cukrowych:
-
Barwniki żelowe: są intensywne, łatwe w użyciu i doskonale nadają się do uzyskania głębokich kolorów. Wystarczy niewielka ilość, aby uzyskać pożądany efekt. Bardzo łatwo się z nimi pracuje.
-
Barwniki w proszku: idealne do barwienia większych ilości masy, zawierają bardzo dużą ilość czystego pigmentu. Należy bardzo ostrożnie dozować ilość proszku. Wymagają dłuższego czasu wyrabiania masy, aby uniknąć wybarwień w postaci drobinek.
- Barwniki w pudrze: idealne do subtelnych kolorów, mogą być również używane do cieniowania i nadawania masie efektu ombre.
Porada: Chociaż większość kolorów można uzyskać samodzielnie przy użyciu barwników spożywczych, istnieją dwa odcienie, które mogą przysporzyć problemów nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom: czerwony i czarny. Ze względu na ich intensywność i konieczność dodania dużej ilości barwnika, często masa cukrowa traci swoją konsystencję, stając się zbyt miękka lub trudna do pracy. Dlatego, gdy planujesz użyć większej ilości masy w tych kolorach, najlepiej zaopatrz się w gotowe masy cukrowe w kolorze czerwonym lub czarnym. Znajdziesz je w naszym sklepie Tortytorty.pl w różnych rozmiarach i odcieniach, które spełnią Twoje oczekiwania. Więcej o barwnikach spożywczych przeczytasz na naszym blogu.
Jak przechowywać masy cukrowe? Kilka ważnych zasad
Masy cukrowe są wrażliwe na wilgoć i powietrze, co może prowadzić do ich wysychania lub klejenia się. Aby masa cukrowa zachowała swoje właściwości i była gotowa do użycia, warto przestrzegać kilku prostych zasad:
-
Przechowuj w szczelnych pojemnikach lub woreczkach: używaj hermetycznych pojemników lub szczelnych woreczków foliowych, aby chronić masę przed wysychaniem. Przed zamknięciem opakowania, możesz posmarować powierzchnię masy odrobiną tłuszczu roślinnego, co zapobiegnie jej wysychaniu.
-
Unikaj lodówki: przechowywanie masy cukrowej w lodówce może powodować kondensację wilgoci, która osłabia strukturę masy. Zamiast tego przechowuj ją w suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
-
Używaj folii spożywczej: Podczas pracy z masą cukrową, jeśli nie używasz całej porcji, zawijaj resztę w folię spożywczą, aby zabezpieczyć ją przed wysychaniem. Pamiętaj, że nawet krótkie pozostawienie masy na otwartym powietrzu może spowodować, że stanie się sucha i krucha.
Narzędzia niezbędne do pracy z masą cukrową – produkty z TortyTorty.pl
Praca z masami cukrowymi wymaga nie tylko umiejętności, ale także odpowiednich narzędzi, które ułatwią proces tworzenia wyjątkowych dekoracji. Oto kilka produktów dostępnych w naszym sklepie Tortytorty.pl, które pomogą Ci w przygotowaniu pięknych ozdób:
-
Wałek do masy cukrowej: to niezastąpione narzędzie do rozwałkowywania masy cukrowej na równą grubość. Dzięki nieprzywierającej powierzchni wałek ułatwia pracę i zapobiega przyklejaniu się masy.
-
Mata silikonowa do pracy z masą cukrową: zapewni stabilną i czystą powierzchnię roboczą. Dodatkowo, dzięki specjalnym oznaczeniom, łatwo odmierzysz średnicę rozwałkowanej masy, co jest niezwykle przydatne przy obkładaniu tortów.
-
Narzedzia do modelowania masy cukrowej: Zestaw narzędzi modelarskich, takich jak pędzelki, skalpele czy radełka, pozwoli Ci na precyzyjne formowanie detali, wygładzanie powierzchni oraz nadawanie masie pożądanych kształtów.
Podsumowanie
Masy cukrowe, to nieodłączny element w arsenale każdego cukiernika, zarówno amatora, jak i profesjonalisty. Dzięki szerokiej gamie produktów dostępnych na Tortytorty.pl możesz stworzyć wypieki, które nie tylko zachwycą smakiem, ale także wyglądem. Pamiętaj o odpowiednim doborze masy cukrowej do konkretnego projektu, właściwym jej barwieniu oraz odpowiednim przechowywaniu. Dzięki naszym poradom i trikom praca z masami cukrowymi stanie się łatwa i przyjemna.
Zachęcamy do odwiedzenia sklepu Tortytorty.pl, gdzie znajdziesz szeroki wybór mas cukrowych, barwników spożywczych oraz narzędzi niezbędnych do tworzenia słodkich dzieł sztuki.
Smacznego dekorowania!