-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
- Barwniki spożywcze w żelu Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
- Czekolada Czekolada
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
- Bon prezentowy Bon prezentowy
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
- Dekoracje na Walentynki Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Tłusty czwartek Tłusty czwartek
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
- Ozdoby na tort weselny i słodki stół Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Wielkanoc Wielkanoc
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe Podkłady białe
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Blog Blog
- koszyk (0)
Dlaczego każdy cukiernik powinien mieć rant cukierniczy w swojej kuchni?
Co to jest rant cukierniczy?
Rant cukierniczy, znany także, jako obręcz do ciast lub pierścień cukierniczy, to narzędzie używane do pieczenia i formowania wypieków o idealnym kształcie i rozmiarze. Najczęściej wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałość i łatwość utrzymania w czystości. Ranty cukiernicze są dostępne w różnych rozmiarach i wysokościach, co pozwala na ich dopasowanie do różnych rodzajów wypieków: od wysokich tortów, dużych i małych bez, monoporcji, aż po desery w stylu francuskim.
Rant cukierniczy do pieczenia wysokich biszkoptów:
Ranty do pieczenia Bento Cake, bez, małych deserków, bułeczek:
Rant perforowany do pieczenia tart, tartaletek, spodów do monoporcji:
Rant do pieczenia eklerek:
Rant do żelki:
Zastosowanie rantów cukierniczych
Rant cukierniczy, to narzędzie cukiernicze o wszechstronnym zastosowaniu, które można wykorzystać w wielu różnych sytuacjach w kuchni. Poniżej znajdziesz przykłady jego użycia, które pomogą Ci lepiej zrozumieć, jak rant może odmienić Twoje wypieki.
Dzięki rantom cukierniczym:
1. Upieczesz równe, dobrze wyrośnięte ciasta biszkoptowe - niezbędne do przygotowania bardzo popularnych obecnie wysokich tortów z kilkoma przełożeniami. Brzegi ciasta będą gładkie i estetyczne.
Wybierz wysoki na 14 cm regulowany rant cukierniczy z wygrawerowaną po zewnętrznej stronie podziałką w centymetrach. Postaw rant na pełnej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Za pomocą specjalnych spinek do rantów ustaw wybraną średnicę tortu. Dobrze napowietrzone, gęste ciasto biszkoptowe wlej do przygotowanego rantu i piecz w temperaturze zgodnej z przepisem.
2. Bez problemu złożysz perfekcyjny, wysoki tort z kilkoma warstwami kremów. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz udekorować tort kremem lub masą cukrową, gdzie precyzja i stabilność poszczególnych warstw są kluczowe.
Użyj wysokiego regulowanego rantu cukierniczego, zabezpiecz boki folią rantową (najlepiej na zakładkę), postaw rant na stabilnym, grubym podkładzie do tortów. Po kolei wkładaj warstwę upieczonego biszkoptu, a następnie kremu, owoców, żelki lub chrupki. Do równego rozprowadzenia kremu przyda się specjalna wygięta szpatuła o niewielkich rozmiarach. Całość przykryj folią spożywczą i włóż przygotowany tort do lodówki na minimum 12 godzin. Po zdjęciu rantu i folii - brzegi deseru będą idealnie gładkie, a tort równy i stabilny.
3. Przygotujesz desery niewymagające pieczenia, takie jak serniki na zimno, musy, panna cottę czy tiramisu. Rant cukierniczy, w połączeniu z odpowiednio dobraną folią rantową, pozwali na osiągnięcie efektu idealnie gładkich i stabilnych brzegów bez potrzeby używania tortownicy.
Przygotowanie sernika na zimno. Użyj regulowanego rantu cukierniczego, zabezpiecz boki folią rantową, a następnie wlej masę serową. Po stężeniu w lodówce, rant można łatwo zdjąć, pozostawiając idealnie gładkie brzegi.
4. Zaserwujesz drobne wypieki - idealnie wyglądające bułki, czy równiutkie bezy, a także bardzo modne Bento Cake. Dzięki zastosowaniu małych, np. o średnicy 5 lub 10 cm rantów cukierniczych, wszystkie wypieki będą miały równy kształt i rozmiar, co jest niezmiernie ważne, jeśli przygotowujesz eleganckie przyjęcie.
Zdjęcie: Dorosiowe Ranty
5. Zachwycisz gości idealnie kruchym ciastem w postaci tart, tartaletek i spodów do monoporcji. W tym celu skorzystaj z rantów perforowanych.
Zdjęcie: Decora
Zalety rantów perforowanych
- Lepsza cyrkulacja powietrza. Dzięki perforacjom w ściankach rantów, ciepło w piekarniku jest równomiernie rozprowadzane. Daje to wyjątkowo kruchy i złocisty spód.
- Mniejsze ryzyko deformacji ciasta. Podczas pieczenia, ciasto często się kurczy, co może powodować jego deformację. Perforacje w rancie minimalizują to zjawisko, pomagając ciastu zachować idealny kształt.
- Łatwiejsze odparowanie wilgoci. Perforacje umożliwiają lepsze odprowadzanie wilgoci z ciasta, co jest kluczowe w przypadku ciast kruchych, które powinny być suche i kruche.
Tartaletki owocowe: Użycie perforowanego rantu o średnicy 8 cm umożliwia przygotowanie idealnie wypieczonych tartaletek. Dzięki perforacjom ciasto będzie miało idealnie równą strukturę, a nadzienie owocowe lub kremowe będzie stabilnie utrzymywane przez idealnie wypieczone brzegi.
Monoporcje: Ranty perforowane świetnie sprawdzają się także przy wypieku spodów do monoporcji, gdzie każdy detal ma znaczenie. Możesz użyć małych rantów perforowanych o średnicy 6-8 cm do tworzenia pojedynczych porcji ciast lub deserów. Na przykład mini serniczki na kruchym spodzie będą miały idealnie wypieczoną, chrupiącą bazę, gotową na dowolne, wyrafinowane nadzienie.
Ranty perforowane w praktyce
- Przygotowanie: Przed włożeniem ciasta kruchego do rantu, warto go delikatnie rozwałkować, a następnie wyłożyć nim rant, dociskając ciasto do perforacji.
- Pieczenie: Perforacje w rantach zapewnią, że ciepło dotrze do każdej części ciasta, co jest kluczowe dla równomiernego wypieczenia.
- Dekorowanie: Dzięki rantowi perforowanemu, brzegi ciasta będą równe i estetyczne, co ułatwi dekorowanie gotowych tart, tartaletek czy monoporcji. Możesz dodawać kremy, owoce czy czekoladowe ozdoby, tworząc małe dzieła sztuki cukierniczej.
Zdjęcie: Decora
Zdjęcie: Decora
Jak wybrać odpowiedni rant cukierniczy?
Wybór odpowiedniego rantu cukierniczego zależy od kilku czynników, które warto rozważyć, zanim zdecydujesz się na zakup. Poniżej znajdują się wskazówki, które pomogą Ci podjąć najlepszą decyzję.
- Materiał: najlepsze ranty cukiernicze są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej lub materiału termoplastycznego, które są trwałe, odporne na korozję i łatwe do utrzymania w czystości. Unikaj rantów z materiałów, które mogą reagować z kwasami z owoców lub czekoladą, co mogłoby wpłynąć na smak lub jakość wypieku. Zawsze zwracaj uwagę, czy dany produkt posiada odpowiednie atesty kontaktu z żywnością.
- Rozmiar i wysokość: rozmiar rantu powinien być dostosowany do rodzaju wypieków, które planujesz przygotowywać. Na przykład, jeśli często robisz wysokie torty z kilkoma przełożeniami, wybierz ranty o średnicy od 18 cm i wysokości od 14cm. W domowej kuchni warto wybrać regulowane ranty. Dzięki nim przygotujesz wypieki o różnej średnicy bez potrzeby kupowania kilku tortownic. W ten sposób zaoszczędzisz sporo miejsca w kuchni.
- Kształt: na rynku dostępne są ranty cukiernicze okrągłe, kwadratowe, prostokątne (do przygotowania np. eklerek), a także w kształcie serca (z okazji Walentynek) lub jajka (Wielkanoc).
Rant regulowany czy stały?
Ranty regulowane są doskonałym rozwiązaniem, jeśli często zmieniasz rozmiary swoich wypieków. Dzięki możliwości regulacji, jeden rant może zastąpić kilka różnych form. Ranty stałe natomiast są bardziej stabilne i mogą być lepszym wyborem, jeśli przygotowujesz w dużych ilościach wypieki o stałych rozmiarach.
Zdjęcie: Decora
Dodatkowe akcesoria przy pracy z rantem cukierniczym
Gdy korzystasz z rantów cukierniczych warto zainteresować się dodatkowymi akcesoriami, takimi jak folia rantowa, która ułatwia wyjmowanie deserów na zimno lub tortów o kilku przełożeniach, małe szpatuły kątowe ułatwiające równomierne rozprowadzenie kremu wewnątrz rantu, podkłady do tortów, podkłady pod monoporcje, a także maty silikonowe.
Folia rantowa:
Szpatuła kątowa - Doropatka:
Podsumowanie: rant cukierniczy, czyli przydatne narzędzie w Twojej kuchni!
Rant cukierniczy, w tym specjalistyczny rant perforowany, to niezwykle przydatne narzędzia, które powinny znaleźć się w arsenale każdego cukiernika – zarówno początkującego, jak i profesjonalisty. Ich wszechstronność, trwałość oraz łatwość użycia sprawiają, że warto zainwestować w kilka rantów różnej wielkości i rodzaju. Dzięki nim Twoje wypieki będą nie tylko smakować doskonale, ale także wyglądać jak z najlepszej cukierni.
**Gotowa, aby spróbować?** Sprawdź naszą ofertę rantów cukierniczych, w tym rantów perforowanych, i dodaj do koszyka narzędzie, które odmieni Twoje wypieki! Dzięki naszym produktom osiągniesz profesjonalne efekty w swojej kuchni, które zachwycą nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich.