-
Masa cukrowa
Masa cukrowa
- Masa cukrowa do tortów Masa cukrowa do tortów
- Masa cukrowa do figurek Masa cukrowa do figurek
- Masa cukrowa do kwiatów Masa cukrowa do kwiatów
- Masa cukrowa do koronek Masa cukrowa do koronek
- Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna
- Masa marcepanowa Masa marcepanowa
- Renshaw masa cukrowa Renshaw masa cukrowa
- Dama Top masa cukrowa Dama Top masa cukrowa
- Modecor masa cukrowa Modecor masa cukrowa
- Smartflex masa cukrowa Smartflex masa cukrowa
- Masa cukrowa Saracino Masa cukrowa Saracino
- FunCakes masa cukrowa FunCakes masa cukrowa
-
Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
- Barwniki spożywcze w żelu Barwniki spożywcze w żelu
- Barwniki spożywcze w proszku Barwniki spożywcze w proszku
- Barwniki spożywcze pudrowe Barwniki spożywcze pudrowe
- Barwniki spożywcze w sprayu Barwniki spożywcze w sprayu
- Farbki spożywcze Farbki spożywcze
- Barwniki do czekolady Barwniki do czekolady
- Flamastry do tortów Flamastry do tortów
- Barwniki spożywcze neonowe Barwniki spożywcze neonowe
- Barwniki do aerografu Barwniki do aerografu
- Biały barwnik spożywczy Biały barwnik spożywczy
- Złoty barwnik spożywczy Złoty barwnik spożywczy
- Brokaty spożywcze Brokaty spożywcze
- Barwniki do dekoracji (niejadalne) Barwniki do dekoracji (niejadalne)
-
Akcesoria cukiernicze
Akcesoria cukiernicze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
- Tortownice Tortownice
- Ranty cukiernicze Ranty cukiernicze
- Dorosiowe Ranty Dorosiowe Ranty
- Kami Ranty Kami Ranty
- Formy do tart Formy do tart
- Formy do babki Formy do babki
- Formy jednorazowe Formy jednorazowe
- Foremki do muffinek Foremki do muffinek
- Silikonowe formy do pieczenia Silikonowe formy do pieczenia
- Silikonowe formy Silikomart Silikonowe formy Silikomart
- Silikonowe formy Dinara Kasko Silikonowe formy Dinara Kasko
- Silikonowe formy Pavoni Silikonowe formy Pavoni
- Silikonowe formy do monoporcji Silikonowe formy do monoporcji
- Maty silikonowe Maty silikonowe
- Pozostałe Pozostałe
- Papilotki Papilotki
- Pucharki do deserów i monoporcji Pucharki do deserów i monoporcji
- Kubeczki do deserów Kubeczki do deserów
- Wykrawaczki Wykrawaczki
- Wykrawaczki literki i stempelki Wykrawaczki literki i stempelki
- Do dekorowania kremem Do dekorowania kremem
- Akcesoria do tynkowania tortu Akcesoria do tynkowania tortu
- Wsporniki do tortów i patyczki Wsporniki do tortów i patyczki
- Narzędzia do kwiatów cukrowych Narzędzia do kwiatów cukrowych
- Narzędzia do masy cukrowej Narzędzia do masy cukrowej
- Formy do czekolady Formy do czekolady
- Folia rantowa, folia gitarowa Folia rantowa, folia gitarowa
- Atrapy styropianowe Atrapy styropianowe
- Przybory dla cukiernika Przybory dla cukiernika
- Kupon prezentowy Kupon prezentowy
- Książki Książki
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
-
Formy do pieczenia
Formy do pieczenia
-
Dekoracje cukiernicze
Dekoracje cukiernicze
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
- Posypka waflowa Posypka waflowa
- Perełki cukrowe Perełki cukrowe
- Maczek cukrowy Maczek cukrowy
- Pałeczki cukrowe Pałeczki cukrowe
- Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki Dekoracje Czekoladowe – Posypki i Perełki
- Konfetti cukrowe Konfetti cukrowe
- Złoto jadalne Złoto jadalne
- Kolorowy cukier Kolorowy cukier
- Posypka mix i inne kształty Posypka mix i inne kształty
- Bezy, beziki, makaroniki Bezy, beziki, makaroniki
-
Opłatki na tort gotowe wzory
Opłatki na tort gotowe wzory
- Opłatek na Halloween Opłatek na Halloween
- Opłatek na tort chrzest Opłatek na tort chrzest
- Opłatki na tort komunijny Opłatki na tort komunijny
- Opłatki na tort Wielkanoc Opłatki na tort Wielkanoc
- Opłatki z okazji Bożego Narodzenia Opłatki z okazji Bożego Narodzenia
- Opłatek na tort Walentynki Opłatek na tort Walentynki
- Opłatki na tort dla dziewczynki Opłatki na tort dla dziewczynki
- Opłatki na tort dla chłopca Opłatki na tort dla chłopca
- Opłatki na tort zwierzęta Opłatki na tort zwierzęta
- Opłatki na tort motywy roślinne Opłatki na tort motywy roślinne
- Opłatek na tort banknoty Opłatek na tort banknoty
- Opłatki na tort dinozaury Opłatki na tort dinozaury
- Opłatek na tort Piłka nożna Opłatek na tort Piłka nożna
- Opłatki na tort Psi Patrol Opłatki na tort Psi Patrol
- Opłatek na tort prostokątny Opłatek na tort prostokątny
- Pozostałe opłatki na tort Pozostałe opłatki na tort
- Wydruki spożywcze Wydruki spożywcze
- Papier jadalny Papier jadalny
- Gotowe dekoracje na tort Gotowe dekoracje na tort
- Zamsz w sprayu spożywczy Zamsz w sprayu spożywczy
- Polewy do ciast Polewy do ciast
- Chrupka do tortu, pralina do tortu Chrupka do tortu, pralina do tortu
- Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów Pralina Grejt Kejk – Masa do Ciast i Deserów
- Pasty orzechowe Pasty orzechowe
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Aromaty spożywcze Aromaty spożywcze
- Pulpy owocowe Pulpy owocowe
- Czekolada Czekolada
-
Dodatki cukiernicze
Dodatki cukiernicze
- Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany Syrop glukozowy, izomalt, syrop inwertowany
- Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory Żelatyna, pektyna, agar-agar, stabilizatory
- Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana Mąka migdałowa, skrobia kukurydziana
- Pozostałe dodatki cukiernicze Pozostałe dodatki cukiernicze
- Klej spożywczy cmc Klej spożywczy cmc
- Topper na tort Topper na tort
- Dekor na bok tortu Dekor na bok tortu
- Lukier w tubie Lukier w tubie
- Owoce liofilizowane Owoce liofilizowane
- Bakalie, orzechy i owoce Bakalie, orzechy i owoce
- Do waty cukrowej Do waty cukrowej
- Suszone kwiaty jadalne Suszone kwiaty jadalne
- Suszki Suszki
- Produkty wegańskie Produkty wegańskie
- Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe
-
Posypki do ciast
Posypki do ciast
-
Ozdoby wg okazji
Ozdoby na tort wg okazji
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Dekoracje na pierniczki Dekoracje na pierniczki
- Prezent na święta Prezent na święta
- Bon prezentowy Bon prezentowy
- Ozdoby na tort - Chrzest Ozdoby na tort - Chrzest
- Dekoracje na Walentynki Dekoracje cukrowe na Walentynki
- Ozdoby na tort urodzinowy Ozdoby na tort urodzinowy
- Tłusty czwartek Tłusty czwartek
-
Komunia
Komunia
- Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki Dekoracje cukrowe na tort komunijny, kwiaty waflowe, posypki
- Toppery, dekory, wykrawaczki Toppery, dekory, wykrawaczki
- Wydruki jadalne Wydruki jadalne
- Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane Suszki, płatki kwiatów, owoce liofilizowane
- Barwniki, brokaty, złoto jadalne Barwniki, brokaty, złoto jadalne
- Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów Masa cukrowa, masa do figurek i kwiatów
- Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach Dripy, zamsze, czekolada w kaletkach
- Papilotki, formy do pieczenia Papilotki, formy do pieczenia
- Podkłady pod torty, monoporcje Podkłady pod torty, monoporcje
- Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki Pudełka na torty, monoporcje, babeczki, makaroniki
- Pozostałe Pozostałe
- Ozdoby na tort weselny i słodki stół Ozdoby na tort weselny i słodki stół
- Wielkanoc Wielkanoc
-
Ozdoby na tort z filmu i bajek
Ozdoby na tort z filmu i bajek
- Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje Tort Harry Potter - ozdoby, dekoracje
- Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje Tort Kraina Lodu - ozdoby, dekoracje
- Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje Tort Psi Patrol - ozdoby, dekoracje
- Tort Piłka nożna Tort Piłka nożna
- Tort Dinozaury Tort Dinozaury
- Pozostałe ozdoby Pozostałe ozdoby
- Akcesoria urodzinowe Akcesoria urodzinowe
-
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
Ozdoby - dekoracje cukiernicze Halloween
- Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze Foremki do ciasteczek Halloween - Wykrawacze
- Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery Dekoracje cukrowe Halloween - Toppery
- Wydruk na opłatku Halloween Wydruk na opłatku Halloween
- Papilotki do muffinek Halloween Papilotki do muffinek Halloween
- Posypki cukrowe waflowe Posypki cukrowe waflowe
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Podkłady cukiernicze Podkłady cukiernicze
- Pozostałe Pozostałe
- Balony bez helu Balony bez helu
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
-
Opakowania cukiernicze
Opakowania cukiernicze
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
- Podkłady okrągłe małe do 20 cm Podkłady okrągłe małe do 20 cm
- Podkłady okrągłe średnie do 30 cm Podkłady okrągłe średnie do 30 cm
- Podkłady okrągłe duże Podkłady okrągłe duże
- Podkłady kwadratowe Podkłady kwadratowe
- Podkłady prostokątne Podkłady prostokątne
- Podkłady cienkie Podkłady cienkie
- Podkłady średniogrube Podkłady średniogrube
- Podkłady grube styl angielski Podkłady grube styl angielski
- Styrodury Styrodury
- Podkłady srebrne Podkłady srebrne
- Podkłady złote Podkłady złote
- Podkłady białe Podkłady białe
- Podkłady golden rose Podkłady golden rose
- Podkłady kolorowe Podkłady kolorowe
- Podkłady dwustronnie laminowane Podkłady dwustronnie laminowane
- Podkład pod tort piętrowy Podkład pod tort piętrowy
- Podkłady pod monoporcje Podkłady pod monoporcje
- Pudełka do tortów Pudełka do tortów
- Pudełko na tort piętrowy Pudełko na tort piętrowy
- Pudełka na monoporcje Pudełka na monoporcje
- Pudełka na ciasta Pudełka na ciasta
- Opakowania na muffiny Opakowania na muffiny
- Opakowania na ciasteczka, pierniczki Opakowania na ciasteczka, pierniczki
- Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki Woreczki foliowe celofanowe na ciasteczka pierniczki
- Opakowania pozostałe Opakowania pozostałe
- Większe ilości - opakowania zbiorcze Większe ilości - opakowania zbiorcze
- Podkłady pod tort Decora Podkłady pod tort Decora
- Podkłady pod tort Modecor Podkłady pod tort Modecor
- Pudełka na makaroniki Pudełka na makaroniki
-
Podkład pod tort
Podkład pod tort
-
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
- Posypki do pierniczków Posypki do pierniczków
- Lukier królewski, pasteryzowane białko Lukier królewski, pasteryzowane białko
- Pisaki spożywcze Pisaki spożywcze
- Tylki i rękawy cukiernicze Tylki i rękawy cukiernicze
- Foremki na pierniczki Foremki na pierniczki
- Formy do pieczenia, papilotki, szablony Formy do pieczenia, papilotki, szablony
- Barwniki spożywcze Barwniki spożywcze
- Jadalne wydruki Jadalne wydruki
- Masy cukrowe Masy cukrowe
- Pudełka i woreczki na pierniczki Pudełka i woreczki na pierniczki
- Gotowe dekoracje Gotowe dekoracje
- Na prezent Na prezent
- Blog Blog
- koszyk (0)
Co na tłusty czwartek?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nic dziwnego, że miłośnicy słodkich wypieków zastanawiają się, co można upiec na ten dzień. Tłusty czwartek to idealna okazja do pochwalenia się swoimi umiejętnościami cukierniczymi przed najbliższymi i do kosztowania pysznych wyrobów cukierniczych bez żadnych ograniczeń.
Co możesz upiec na tłusty czwartek?
Jeśli zastanawiasz się, co możesz upiec na tłusty czwartek, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Oczywiście wśród nich nie mogło zabraknąć klasycznych pączków, które są tradycyjną propozycją, a zarazem symbolem tłustego czwartku. Coraz częściej jednak przy okazji tego dnia, miłośnicy słodkich wyrobów stawiają na równie smaczne alternatywy. Bardzo dużą popularnością w ostatnich latach cieszą się m.in. donuty, faworki, muffinki, bezy, ptysie i eklery. Wypieki tego typu są nie tylko smaczne, lecz także bardzo atrakcyjne wizualnie. Wystarczy odrobina dekoracji w postaci takich dodatków, jak: polewa czekoladowa, suszone kwiaty jadalne, czy owoce liofilizowane i już nikt nie będzie mógł się powstrzymać od posmakowania takiej słodkości.
Klasyczne pączki – nie może ich zabraknąć na tłusty czwartek
Pączek to wyrób cukierniczy, który znają wszyscy. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego w kształcie lekko spłaszczonej kuli. Co ciekawe, wypieki tego typu znane są już od czasów starożytności. Początkowo oferowane były jedynie w formie wytrawnej. Z czasem jednak pojawił się pomysł na pieczenie pączków na słodko. Koncepcja ta została częściowo zapożyczona z kuchni krajów arabskich. W Polsce słodkie pączki na stałe zagościły na stołach dopiero w XVI wieku.
Z klasycznymi pączkami związana jest tradycja obchodzenia tłustego czwartku, która dla wielu osób jest doskonałą okazją do smakowania słodkich wyrobów bez wyrzutów sumienia. Kilkadziesiąt lat temu uważano nawet, że osoba, która nie skosztuje pączka w tłusty czwartek, nie zazna szczęścia przez cały rok. Duża część osób bardzo sobie wzięła ten przesąd do serca, ponieważ obecnie statystyczny Polak w tłusty czwartek zjada ok. 2,5 pączka, co w skali całego kraju daje naprawdę duży wynik.
Do wyrobu tradycyjnych pączków najlepiej użyć mąki pszennej typ 550 lub 650 i świeżych drożdży. Aby nasze pączki były bardzo delikatne i puszyste dodaj sporo żółtek, minimum 6 na pół kilograma mąki. Nie zapomnij o niewielkiej ilości spirytusu, wtedy pączki nie będą pochłaniały tłuszczu. Ponieważ ciasto jest bardzo delikatne, najlepiej wyrabiać je mikserem z użyciem końcówki w kształcie haka. Bardzo ważny jest proces smażenia, a dokładniej - uzyskanie odpowiedniej temperatury. Pączki smażymy w temperaturze około 175 stopni, po dwie, trzy minuty z każdej strony.
Do kontrolowania temperatury smażenia niezbędny jest termometr cukierniczy. Pączki smażone w odpowiedniej temperaturze mają charakterystyczną jasną obwódkę. My zwykle smażymy na smalcu, ale pamiętajcie, pączki muszą w nim pływać, użyjcie więc około 5 kostek. Najłatwiejszym sposobem nadziewania pączków jest użycie specjalnej końcówki (tylki) i rękawa (worka) cukierniczego. Zróbcie to zaraz po usmażeniu. Pamiętajcie, aby nadzienie miało dość jednorodną konsystencję. Jeśli nasza konfitura zawiera duże cząstki owoców, należy ją zblendować. Na koniec pączki polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową, owocami liofilizowanymi, pokruszonymi orzechami lub suszonymi płatkami kwiatów.
Jest wiele rodzajów pączków, które różnią się od siebie przede wszystkim sposobem przygotowania i udekorowania. Do przygotowania tych słodkości przydać się mogą liczne dodatki i akcesoria. Polscy cukiernicy najczęściej sięgają po takie urozmaicenia jak: konfitura z płatków róży, różnego rodzaju pasty orzechowe, pistacjowe, czy skórka pomarańczowa. Jeśli chodzi o akcesoria, niezawodne są tylki do nadziewania pączków, papilotki do pączków i dekoracyjne pudełko na pączki, w którym można podarować słodkości swoim najbliższym.
Co oprócz pączków na tłusty czwartek? Donuty amerykańskie
Jak już wspomniano, wyróżnić można wiele rodzajów pączków. Jednym z najpopularniejszych wariantów są donuty amerykańskie. Są to bardzo puszyste wypieki, charakteryzujące się dziurką w środkowej części. Donuty zostały wymyślone w XIX wieku i niedługo później dotarły również do Polski. Największą popularnością cieszą się w Europie Zachodniej, gdzie serwowane są w rozmaitych wersjach.
Dzięki niej wypieki zyskają pożądany, charakterystyczny kształt, typowy dla amerykańskich donutów. Podczas przyrządzania tych słodkości, możemy zdecydować się na dwa rozwiązania, takie jak: forma silikonowa do donutów lub forma metalowa do donutów. Jeśli chodzi o dodatki, dzięki którym wypieki zyskają piękny wygląd i jeszcze lepszy smak, bardzo dużą popularnością cieszy się m.in. pasta orzechowa i pasta pistacjowa do donutów. Produkty te można wykorzystać, jako nadzienie bądź polewę.
To jednak jeszcze nie wszystko. Do wykończenia zarówno klasycznych pączków, jak i donutów, możemy wykorzystać składnik, który uwielbiają niemal wszyscy. Znakomitą opcją jest wykwintna czekolada Callebaut. Marka ta słynie z produkcji wysokojakościowej czekolady, której nie można się oprzeć. Szczególnie interesująca jest czekolada Ruby, która ma różowy kolor, uzyskany bez sztucznych barwników. Czekolada sprawdzi się idealnie jako polewa, ale nie tylko. Możemy zdecydować się również na czekoladowe perełki Crispearls, które są połączeniem czekolady mlecznej/ruby/ciemnej z wnętrzem kruchego herbatnika. Wystarczy rozsypać je bądź ułożyć na pączku lub donucie pokrytym glazurą, aby nadać słodkiemu przysmakowi pięknego wyglądu i jeszcze lepszego smaku.
Faworki – sprawdzony pomysł na wypieki
Faworki, określane często jako chrust, to kruche ciasteczka, które w tłusty czwartek są serwowane równie często, jak pączki. Faworki mają kształt wstążek. Najczęściej przygotowywane są na piwie lub z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Są smażone w tłuszczu, a na końcu posypywane cukrem pudrem. Bardzo ważne jest to, aby olej, na którym ciasteczka są smażone, miał dostatecznie wysoką temperaturę dymienia, dzięki której będzie odporniejszy i stabilniejszy podczas całego procesu smażenia. To, czy faworki są gotowe, można poznać po lekkim zarumienieniu. Nie powinny jednak znacząco zmieniać swojego koloru, ponieważ w takim wypadku mogą okazać się zbyt kruche i twarde.
Przygotowanie faworków jest stosunkowo prostym zadaniem, może być więc to świetna alternatywa dla klasycznych pączków na tłusty czwartek, które wymagają nieco większego nakładu pracy. Zdrowszą wersją tych wypieków są faworki z piekarnika, które w ostatnich latach cieszą się bardzo dużą popularnością. Do przyrządzenia chrustu w ten sposób przydać może nam się m.in. mata silikonowa do wałkowania i pieczenia. Przygotowując faworki, można nieco zaszaleć. Zamiast oprószać je cukrem pudrem, połowę ciastka można zanurzyć w pysznej czekoladzie Callebaut. Dzięki czemu chrust będzie jeszcze smaczniejszy.
Muffinki – uwielbiane przez każdego
Kolejna świetna propozycja na tłusty czwartek to muffinki. Wyroby tego typu bardzo dużą popularnością cieszą się m.in.: w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, a w ostatnich latach również w Polsce. Muffinki są łatwe do wykonania, dlatego na ich przygotowanie decyduje się sporo osób, szczególnie tych, które stawiają dopiero pierwsze kroki w cukiernictwie. Muffinki to smaczne ciastka, które można dekorować na wiele sposobów. Świetnym dodatkiem może być np. malina liofilizowana grys, która nieco przełamuje słodki smak wypieków, konfitura z róży lub kwiaty jadalne – róża płatki, piwonia, nagietek i wiele innych. Muffiny warto również oblać czekoladą. Dobrze do tego sprawdzi się czekolada w pastylkach, którą można łatwo rozpuścić. Pamiętajmy, że aby uzyskać błyszczącą i chrupką polewę, czekoladę należy najpierw zatemperować. Do dekoracji muffin sprawdzą się także różnokolorowe posypki.
Bezy na tłusty czwartek
Beza to niezwykle prosty w przygotowaniu słodki przysmak, który często gości na polskich stołach przy okazji tłustego czwartku. Bezy głównie znane są jako dodatki do ciast i deserów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je całkowicie osobno w formie samodzielnej przekąski. Do przygotowania smacznej bezy potrzebne będą ubite białka razem z cukrem pudrem, które należy piec w niskiej temperaturze.
Aby nadać bezom odpowiednią formę, warto w tym celu użyć narzędzia, jakim jest rękaw cukierniczy. Ma on postać trójkątnego worka, zakończonego najczęściej metalową lub plastikową końcówką. Rękawy cukiernicze są chętnie wykorzystywane nie tylko do formowania bez lecz także podczas dekorowania ciast masami i kremami, formowania ciastek ptysiowych lub przy okazji nadziewania pączków z marmoladą.
Ptysie, eklery i churrosy z dekoracjami
Ptysie i eklery to jedne z najpopularniejszych polskich deserów, które znane są niemal wszystkim. One również mogą być alternatywą dla tradycyjnych pączków lub innych wypieków podczas obchodów tłustego czwartku. Oba rodzaje ciasteczek różnią się od siebie przede wszystkim kształtem i sposobem podania. Przyjęło się, że ptyś jest okrągły, natomiast ekler podłużny. Eklery bardzo często są dodatkowo oblane czekoladą, natomiast ptysie oprószone są cukrem pudrem. Ogólnie rzecz biorąc, wykonanie zarówno ptysiów, jak i eklerów jest proste.
Co więcej, oba wyroby cukiernicze dają bardzo szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o dekoracje. W klasycznych wersjach najczęściej wykorzystywana jest czekolada i cukier puder, ale śmiało można użyć również innych słodkich dodatków, np. kolorowych posypek, liofilizowanych owoców, bakalii itd. Ptysie i eklery z dekoracjami z pewnością przypadną do gustu najmłodszym miłośnikom słodkości.
W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się hiszpańskie churrosy. Podobnie jak ptysie i eklery wykonuje się je z ciasta parzonego. Mają charakterystyczny podłużny kształt o przekroju gwiazdki.
Do uzyskania kształtu churrosów, ale też ptysi i eklerów, niezbędna jest tylka cukiernicza 6B lub 8B oraz rękaw cukierniczy.
Przed przystąpieniem do pieczenia ciasteczek, warto wyposażyć się w akcesorium cukiernicze, jakim jest mata do pieczenia ptysi i eklerów, która znacząco ułatwi nakładanie i wypiekanie ciasta. To, co jeszcze może się przydać, to termometr cukierniczy, dzięki któremu na bieżąco będzie można kontrolować stan wypieków. Urządzenie to można wykorzystać również podczas smażenia pączków czy kontrolowania temperatury tłuszczu bądź karmelu.