Czekolada deserowa 56% w pastylkach Natra Cacao 1 kg

Czekolada deserowa 56% w pastylkach Natra Cacao 1 kg

Czekolada deserowa 56% w pastylkach Natra Cacao 1 kg

Numer katalogowy: CM-CD56
Waga: 1 kg
83,99 zł
Ilość:

Opakowanie deserowej hiszpańskiej czekolady Natra Cacao, zawiera 56 % kakao. Ma bogaty, wyraźny smak kakao z pikantną kwaskowatością. Jest idealna do robienia czekoladek, cukierków, nadzień do ciast, pralin oraz deserów i monoporcji. Może służyć jako polewa do tortów, ciastek i babeczek. Nadaje się do stosowania jako czekoladowa glazura, do kremów i musów. Występuje w postaci łatwych do rozpuszczenia kaletkach. Ma zrównoważony smak i aromat. Nie zawiera syntetycznych dodatków. Aby uzyskać błyszczące i chrupiące korpusy lub pralinki należy wcześniej zatemperować czekoladę. 

Jak rozpuścić czekoladę?

Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady to tzw. kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada stopniowo ją rozpuszczając. 
Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady gorzkiej, ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w misce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.
Nie rozpuszczamy czekolady w garnuszku znajdującego się bezpośrednio na palniku - istnieje wysokie ryzyko przypalenia czekolady!



Zawartość masła kakaowego: 33%.

Czym jest płynność?
Płynność oznaczana jest na opakowaniu symbolem "kropli" i uzależniona jest od ilości zawartego w czekoladzie masła kakowego.
Czekolady z wyższym poziomem płynności stworzą twardszą i cieńszą warstwę. Po odpowiednim zatemperowaniu można uzyskać pożądaną, chrupiącą powierzchnię o wysokim połysku.
Czekolady z niższym poziomem płynności zawierają mniej masła kakaowego. Z takiej czekolady można uzyskać korpusy, które są mniej twarde i połyskliwe, ale za to grubsze.
Przykładowo czekolada z oznaczeniem od jednej do dwóch kropli będzie idealnie nadawać się do aromatyzowania smakiem czekolady, do kremów, musów, nadzień do pralin lub lodów. Oznaczenie trzech kropli jest najbardziej uniwersalne - od kremów i nadzień po robienie tabliczek czekolady, korpusów czekoladowych, maczanych czekoladek i pralin. Czekolady z czterema oraz pięcioma kroplami świetnie sprawdzą się do maczanych czekoladek i pralin tworząc cienką warstwę na ich wierzchu oraz do fontanny czekoladowej.

Nie zawiera oleju rzepakowego, palmowego oraz konserwantów i ulepszaczy smaku.
Składniki: miazga kakaowa, cukier, masło kakaowe, lecytyna sojowa (E322), poliglicerol (E476). Może zawierać śladowe ilości mleka, laktozy, soi oraz orzechów. 
Przechowywać najlepiej w temperaturze 12-18 ° C, w ciemnym miejscu.
Waga: 1 kg.