Czekolada mleczna Power Milk 40,7%, 2,5 kg Callebaut

Czekolada mleczna Power Milk 40,7%, 2,5 kg Callebaut

Czekolada mleczna Power Milk 40,7%, 2,5 kg Callebaut

Numer katalogowy: 841-E4-U71
Waga: 2,5 kg
249,99 zł
Ilość:

Mleczna czekolada POWER 41 marki Callebaut, zawiera mniej cukru niż wiele zwykłych mlecznych czekolad. Jest idealna do robienia czekoladek, pralinek, czekoladowych korpusów i deserów. Może służyć jako polewa do tortów, ciastek i babeczek, do ganache, kremów, musów.
Występuje w postaci łatwych do stopienia kaletkach. Bardzo bogaty smak kakao zrównoważony został delikatnym śmietankowym smakiem i umiarkowaną słodyczą. Łatwa do łączenia, szczególnie z owocami o świeżym, kwaskowym smaku.
Aby uzyskać błyszczące i chrupiące korpusy lub pralinki należy wcześniej zatemperować czekoladę. Do zatemperowania czekolady polecamy masło kakaowe w proszku Mycryo.

Czekolada POWER 41 zawiera o 14% mniej cukru w porównaniu z innymi standardowymi czekoladami mlecznymi Callebaut.


Jak rozpuścić czekoladę?

Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada, stopniowo ją rozpuszczając. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody. Należy zadbać, aby woda nie dostała się do rozpuszczanej czekolady - wtedy czekolada będzie matowa.

Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w miseczce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.

Nie rozpuszczamy czekolady w garnuszku znajdującym się bezpośrednio na palniku - istnieje wysokie ryzyko przypalenia czekolady!



Czym jest płynność?
Płynność oznaczana jest na opakowaniu symbolem "kropli" i uzależniona jest od ilości zawartego w czekoladzie masła kakaowego.
Czekolady z wyższym poziomem płynności stworzą po zastygnięciu twardszą i cieńszą warstwę. Po odpowiednim zatemperowaniu można uzyskać pożądaną, chrupiącą powierzchnię o wysokim połysku.
Czekolady z niższym poziomem płynności zawierają mniej masła kakaowego. Z takiej czekolady można uzyskać korpusy, które są mniej twarde i połyskliwe, ale za to grubsze.
Przykładowo czekolada z oznaczeniem od jednej do dwóch kropli będzie idealnie nadawać się do aromatyzowania smakiem czekolady kremów, musów, nadzień do pralin lub lodów. Oznaczenie trzech kropli jest najbardziej uniwersalne - od kremów i nadzień po robienie tabliczek czekolady, korpusów czekoladowych, maczanych czekoladek i pralin. Czekolady z czterema oraz pięcioma kroplami świetnie sprawdzą się do maczanych czekoladek i pralin tworząc cienką warstwę na ich wierzchu oraz do fontanny czekoladowej.

Składniki: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy.

Minimalna zawartość kakao: 40,7%.
Płynność czekolady: trzy kropelki w pięciokropelkowej skali Callebaut.
Przechowywać w temperaturze 12-20°C, w ciemnym miejscu.
Waga: 2,5 kg.