Jak zrobić chrupkę do tortu?

Chrupka do tortu to jeden z tych składników, które potrafią całkowicie odmienić charakter deseru. Dodaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale przede wszystkim zaskakującej tekstury, która idealnie kontrastuje z miękkim biszkoptem czy aksamitnym kremem. W ofercie sklepu TortyTorty.pl znajdziesz szeroki wybór gotowych chrupiących dodatków, które ułatwią Ci przygotowanie efektownych i pysznych tortów – zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych.

Czym właściwie jest chrupka do tortu?

To cienka, intensywna w smaku warstwa, która dodaje deserom wyjątkowej tekstury i przełamuje kremową strukturę wnętrza ciasta. Przygotowuje się ją odpowiednio wcześnie, aby nabrała odpowiedniej konsystencji i umieszcza pomiędzy warstwy biszkoptu przy składaniu tortu.   

Z czego przygotowuje się chrupkę do tortu? Najczęściej robi się ją z czekolady, chrupiących dodatków oraz odrobiny oleju. A co chrupie w chrupce do tortu? Najczęściej jest to prażynka francuska (Paillete Feuilletine), czyli karmelizowane, pokruszone cienkie warstwy ciasta, różnego rodzaju kruche ciasteczka np. herbatniki czy wafelki, płatki kukurydziane, wszelkie orzechy, migdały, wiórki kokosowe, beziki oraz owoce liofilizowane.

UWAGA: chrupiące dodatki, takie jak prażynka, ciasteczka, owoce liofilizowane miękną po zetknięciu z wodą. Dlatego składnikami chrupki nie mogą być te, które zawierają wodę, np. śmietanka, kremy, serek mascarpone, owoce.  I dlatego najlepszą bazą do przygotowania chrupki jest czekolada. Dodatek oleju uelastycznia chrupkę, powoduje lepsze krojenie tortu z warstwą chrupiącą.

ZAMÓW
TERAZ
TortyTorty.pl

Szukasz dodatków do tortów? Z nami stworzysz wyjątkową chrupkę!

Postaw na składniki, które podkreślą smak Twoich wypieków. Sprawdź nasze propozycje i daj się zainspirować!

Dlaczego chrupki do tortu są takie popularne? 

Skąd taka ,,kariera” chrupki do tortu? Lubimy chrupać, ponieważ chrupiące jedzenie dostarcza przyjemnych bodźców sensorycznych, nie tylko smakowych, ale też dźwiękowych - dźwięk chrupania aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, co sprawia, że jedzenie staje się przyjemniejsze. Chrupkość kojarzy się ze świeżością (np. świeża bułka czy sałata), co automatycznie zwiększa apetyt.

Jak zrobić chrupkę do tortu?

Przygotowanie chrupki do tortu jest bardzo proste, poniżej podajemy przepisy na chrupki do tortu o średnicy 22  cm.

Chrupka czekoladowa do tortu

Składniki:
80 g czekolady mlecznej np. czekolada 823 firmy Callebaut
80 g prażynki np. firmy Calllebaut
2 łyżki stołowe oleju
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ostudzonej lecz jeszcze płynnej czekolady dodajemy olej, prażynkę Callebaut i mieszamy.

Nasz TIP

prażynka powinna być dokładnie wymieszana w czekoladzie, tak, aby każdy kawałeczek był dokładnie oblany czekoladą.


Następnie umieszczamy w formie  o średnicy 20 cm, może to być rant cukierniczy, rant do żelki, forma silikonowa. Jeśli nie posiadamy żadnej formy, wykładamy chrupkę na papier do pieczenia  i formujemy w koło o średnicy 20 cm. Pozostawiamy do schłodzenia. Do masy oprócz prażynki możemy dodać również owoce liofilizowane lub orzechy. Pamiętajmy, aby nasza chrupka była zawsze o około 2 cm mniejsza niż średnia biszkoptu.

Schłodzoną chrupkę wykładamy na biszkopt posmarowany kremem i na chrupkę nakładamy resztę kremu.


Nasz TIP

Przy składaniu tortu, do warstwy z chrupką, najlepiej jest użyć kremu czekoladowego lub kremu stabilizowanego żelatyną. Chrupka nie lubi kontaktu z kremami typu bita śmietana czy serek mascarpone. Pamiętajmy, że chrupiąca warstwa wymaga większego nacisku przy krojeniu tortu, dlatego układajmy ją na najniższym piętrze. 

Chrupka malinowa do tortu

Składniki:
80 g białej czekolady np. W2 firmy Callebaut
60 g prażynki francuskiej Callebaut
12 g maliny liofilizowanej w postaci grysu
2 łyżki stołowe oleju
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po jej przestudzeniu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przekładamy do formy o średnicy 20 cm i pozostawiamy  do schłodzenia.

Chrupka pistacjowa do tortu/ Chrupka z orzechów laskowych

Składniki:
80 g białej czekolady np. Sicao
60 g prażynki francuskiej  np. firmy Calllebaut
2 łyżki pasty pistacjowej lub pasty z orzechów laskowych
20 g posiekanych pistacji lub orzechów laskowych
2 łyżki oleju
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pastę pistacjową, olej, posiekane pistacje /orzechy  i po jej przestudzeniu - prażynkę, mieszamy, przekładamy do formy o średnicy 20 cm i pozostawiamy  do schłodzenia. Do chrupki pistacjowej możemy użyć gotowej pasty pistacjowej crunchy, która w swoim składzie zawiera mieszankę gładkiej pasty i posiekanych pistacji.

Deseo pasta pistacjowa
Do przygotowania prażynki możemy użyć  różnych owoców liofilizowanych, nie tylko maliny. W naszym sklepie Tortytortypl oferujemy truskawkę liofilizowaną, porzeczkę, wiśnię i jeżynę, zarówno w całości, jak i rozdrobnionej (grys). Malinę liofilizowana możemy również rozdrobnić i przesiać, do uzyskania malinowego proszku, który zabarwi naszą chrupkę na piękny malinowy kolor.

Gotowe praliny do tortu: kupisz je już dziś w naszym sklepie TortyTorty.pl!

W sklepie Tortytorty oferujemy również gotowe, chrupiące praliny do tortu firmy Grejt Kejk w najpopularniejszych smakach: malinowym, czekoladowo-orzechowym, pistacjowym, o smaku oreo i słonego karmelu, gotowe do bezpośredniego użycia, jako chrupiąca warstwa w torcie. Warstwę chrupiącą możemy również uzyskać dodając do kremu czekoladowego chrupiące perełki chrispearls firmy Callebaut w pięciu smakach czekolady do wyboru.

Crispearls Callebaut

Podsumowanie: dlaczego warto tworzyć wypieki z wykorzystaniem chrupka do tortu?

Chrupka do tortu, to świetny sposób, żeby dodać deserowi nieco „zabawy” – coś, co przyjemnie chrupnie między warstwami kremu i biszkoptu. W nowoczesnych tortach pojawia się naprawdę często i nic dziwnego – ciekawa tekstura świetnie przełamuje aksamity krem i miękki biszkopt, dodaje ciekawego smaku. Dzięki chrupce tort zyskuje nowy charakter i z pewnością zostanie zapamiętany na dłużej. Spróbuj, a przekonasz się, że warto!