Forma do czekolady półkule Czekoladowe bomby 3D Wilton

Forma do czekolady półkule Czekoladowe bomby 3D Wilton

Forma do czekolady półkule Czekoladowe bomby 3D Wilton

Numer katalogowy: 03-0-0113
14,99 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Efektowna, dwuczęściowa forma w kształcie półkuli w dwóch rozmiarach. Idealna do robienia jadalnych, czekoladowych korpusów, w których można zaserwować desery, a także zrobić bomby czekoladowe serwowane w gorącej czekoladzie. Pucharki czekoladowe stworzone przy pomocy tej formy możesz wypełnić musem, wsypać do nich cukierki lub inne słodkości. 
Aby uzyskać błyszczące korpusy czekoladowe należy zatemperować czekoladę. Do zatemperowania czekolady polecamy użycie masła kakaowego w proszku.

Technika, której używa się przy wykorzystaniu tej dwuczęściowej formy pozwala na uzyskanie czekoladowych korpusów o tej samej grubości za każdym razem!

Sposób użycia:
Rozpuść czekoladę i wlej do formy z większymi gniazdami (ok. 30 ml do jednego). Delikatnie stuknij formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Następnie całość zamknij mniejszą formą, delikatnie i powoli wciskając ją do większej. W trakcie wkładania mniejszej formy, czekolada zacznie "wspinać się" po ściankach formy wypełniając ją aż do krawędzi. Możesz spiąć ze sobą formy (np. spinaczami). Następnie odwróć złączone formy, delikatnie stuknij o blat i ponownie obróć. W ten sposób upewniasz się, że czekolada wypełni całą foremkę, gniazdo.
Schładzaj w lodówce do momentu, aż forma będzie wyglądać jak "oszroniona" (ok. 10-15 min). Włóż formę do zamrażarki na 2 minuty przed wyjęciem korpusów.
Wyjmij czekoladki z formy. Delikatnie przytnij nadmiar czekolady, który mógł pojawić się przy krawędziach.

Zestaw zawiera: 2 formy - większa oraz mniejsza.
Średnica: 6,3 cm
Średnica: 3,8 cm
Materiał: plastik.
Zalecane mycie ręczne.

Zobacz filmik instruktażowy przedstawiający wykorzystanie dwuczęściowej formy (przedstawia inny kształt)