Czekolada biała 37% Nuit Blanche 1,5 kg Carma

Czekolada biała 37% Nuit Blanche 1,5 kg Carma

Czekolada biała 37% Nuit Blanche 1,5 kg Carma

Waga: 1,5 kg
149,99 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Biała czekolada szwajcarskiej marki Carma. Jedna z najbielszych czekolad dostępnych na rynku, nie wymaga wybielania. Jest to najwyższej jakości czekolada, która ma większą zawartość masła kakaowego nadając jej status kuwertury. Dodatkowa obróbka termiczna nadaje kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz pożądaną łamliwość. Biała czekolada Carma ma wspaniały, intensywny smak mleka, śmietanki i wanilii. Czekolada o obniżonej zawartości cukru, zawartość masła kakaowego to minimum 37%! Czekolada występuje w formie łatwych do rozpuszczenia kaletkach.

Jak rozpuścić czekoladę?
Najpopularniejszą techniką wykorzystywaną do rozpuszczania czekolady jest kąpiel wodna. Czekoladę umieszczamy w miseczce, którą następnie ustawiamy nad garnkiem lub innym pojemnikiem z wrzącą wodą. Para wodna ogrzewa naczynie, w którym znajduje się czekolada, stopniowo ją rozpuszczając. Naczynie nie może dotykać powierzchni wody. Należy zadbać, aby woda nie dostała się do rozpuszczanej czekolady - wtedy czekolada będzie matowa.


Drugą popularną techniką jest rozpuszczanie w mikrofalówce. Metoda ta nadaje się tylko do rozpuszczania czekolady ciemnej oraz mlecznej. Czekoladę należy umieścić w miseczce, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez max. 10 sekund na niskiej mocy - następnie czekoladę trzeba wymieszać i ponownie wstawić do mikrofalówki na około 10 sekund. W razie potrzeby czynność podgrzewania oraz mieszania należy powtarzać, aż do uzyskania równomiernie rozpuszczonej, gładkiej czekolady. Czekolada nie wymieszana lub grzana zbyt długo może się przypalić.

Nie rozpuszczamy czekolady w garnuszku znajdującym się bezpośrednio na palniku - istnieje wysokie ryzyko przypalenia czekolady!


Czym jest płynność?
Płynność oznaczana jest na opakowaniu symbolem "kropli" i uzależniona jest od ilości zawartego w czekoladzie masła kakaowego.
Czekolady z wyższym poziomem płynności stworzą po zastygnięciu twardszą i cieńszą warstwę. Po odpowiednim zatemperowaniu można uzyskać pożądaną, chrupiącą powierzchnię o wysokim połysku.
Czekolady z niższym poziomem płynności zawierają mniej masła kakaowego. Z takiej czekolady można uzyskać korpusy, które są mniej twarde i połyskliwe, ale za to grubsze.
Przykładowo czekolada z oznaczeniem od jednej do dwóch kropli będzie idealnie nadawać się do aromatyzowania smakiem czekolady kremów, musów, nadzień do pralin lub lodów. Oznaczenie trzech kropli jest najbardziej uniwersalne - od kremów i nadzień po robienie tabliczek czekolady, korpusów czekoladowych, maczanych czekoladek i pralin. Czekolady z czterema oraz pięcioma kroplami świetnie sprawdzą się do maczanych czekoladek i pralin tworząc cienką warstwę na ich wierzchu oraz do fontanny czekoladowej.

Składniki: tłuszcz kakaowe, cukier, mleko pełne w proszku, śmietanka w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator lecytyna sojowa, aromat: wanilia.

Masło kakaowe: 39,3%
Tłuszcz: 45%
Mleko: 22,3%

Waga: 1,5 kg.

Przechowywać w temperaturze 12-20°C, w ciemnym miejscu.