Papilotki do muffinek, babeczek – jak zrobić papilotki do muffinek

Papilotki do babeczek są niezbędne w kuchni cukiernika: zarówno amatora, jak i profesjonalisty. Dzięki nim babeczki nie przywierają do formy i zachowują swój kształt, co znacznie ułatwia i ich pieczenie i podanie. Dostępne są w różnych kolorach, wzorach, rozmiarach. Wykonane są z różnych materiałów, co pozwala dopasować babeczki do okazji – od codziennych wypieków po eleganckie przyjęcia. Warto wiedzieć, że wybór odpowiedniej papilotki może wpłynąć nie tylko na wygląd, ale i na jakość wypieku. 

Czym różnią się muffinki od babeczek? 

Często słyszymy pytanie, czym się różnią muffinki od babeczek? Babeczki, jak i muffinki, wyglądają bardzo podobnie, pieczone są w papilotkach, są niewielkie i bardzo poręczne. Różnią się przede wszystkim składnikami, strukturą i przeznaczeniem.

ZAMÓW TERAZ

Papilotki do muffinek i babeczek

Kolorowe, klasyczne i tematyczne papilotki – idealne do wypieków w domu i na każdą okazję!

Słów kilka o muffinkach 

Muffinki są bardziej „codzienne”, wyższe w porównaniu z babeczkami – ich ciasto jest gęstsze, bardziej zwarte i mniej słodkie. Przygotowanie polega na krótkim mieszaniu suchych i mokrych składników. Często zawierają dodatki, takie jak owoce, orzechy, czekoladę, mogą być  też wytrawne, z warzywami. Nie mają dekoracji, to takie bardziej  "surowe”, szybkie i praktyczne wypieki na co dzień.

Babeczki, czyli popularne wypieki deserowe

Babeczki, to wypieki bardziej „deserowe” – puszyste, lekkie i wyraźnie słodsze. Zwykle wykonane są z ciasta maślanego, najczęściej udekorowane kolorowym kremem lub lukrem i posypką. Często do ich dekoracji używa się topperów, a nawet wbija świeczkę urodzinową. Są bardzo ozdobne i eleganckie,  idealne na przyjęcia i specjalne okazje.

Poznaj świat papilotek do muffinek 

Papilotki do muffinek lub babeczek możemy podzielić na kilka rodzajów ze względu na materiał, z którego są wykonane. Każdy typ ma swoje zastosowanie i zalety. Oto najczęściej spotykane:

Rodzaje papilotek do muffinek 

Papilotki z pergaminu. Wykonane z papieru pergaminowego, takiego jak papier do pieczenia. Są najbardziej popularne, dostępne i bardzo praktyczne. Najczęściej są dość cienkie. Podczas pieczenia używamy je łącznie z metalową formą do muffinek.


Papilotki do babeczek

Papilotki silikonowane. Wykonane z grubszego papieru, pokrytego od wewnątrz warstwą silikonu spożywczego, który zapobiega przedostawaniu się tłuszczu na zewnątrz. Te papilotki wyglądają po  upieczeniu w nich babeczek, tak samo świeżo i pięknie, jak przed. Rekomendujemy ich użycie łącznie z formą metalową do muffinek .

Papilotki silikonowe. Wielokrotnego użytku, wykonane z elastycznego, odpornego na temperatury silikonu spożywczego. Nie przywierają, łatwe do mycia i przechowywania.

Papilotki aluminiowe (foliowe). Wykonane z cienkiej folii aluminiowej, najczęściej  z papierowym wnętrzem, która stanowi barierę dla tłuszczu, by nie przedostawał się na zewnątrz. Niezwykle eleganckie, bardzo często wykorzystywane na przyjęciach. Należy ich używać razem z metalową formą do muffinek.

Złote papilotki

Papilotki kartonowe, kubeczki. Grubsze i sztywniejsze, często ozdobne, przypominające mini kubeczki. Najczęściej można w nich piec bez dodatkowej metalowej formy. Stosowane na Słodkich stołach do serwowania gotowych ciast w formie mini np. serniczków, brownie.

Papilotki kubeczki

Papilotki mogą mieć różne kształty, co ma znaczenie zarówno estetyczne, jak i praktyczne. Dobór kształtu papilotki wpływa na prezentację wypieku, jego wysokość i objętość,  Oto najczęściej spotykane formy:

Papilotki okrągłe klasyczne. To najczęściej stosowane papilotki, które pasują do większości metalowych foremek do muffinek. Idealne do standardowych babeczek, które będziemy dekorować kremem. Standardowa średnica podstawy papilotki to 5 cm.

Papilotki tulipany, wysokie. Nazwę swoją zawdzięczają charakterystycznym, wystającym rogom, przypominającym płatki tulipana. Najczęściej używane do wypieku muffinek, są bardziej pojemne niż klasyczne papilotki.

Papilotki tulipany

Papilotki niskie i szerokie. Przeznaczone są do wypieku tartaletek, jak również do prezentowania pączków, jako papilotki do pączków.

Papilotki kwadratowe, prostokątne, owalne.  Rzadziej spotykane, ale bardzo eleganckie. Wykorzystywane są do  prezentowania ciast typu kostka lub miniserniczków, ptysi, a papilotki owalne do eklerów.

Papilotki do eklerek

Papilotki karbowane, sztywne z wywinięciem. Najczęściej występują w wersji okrągłej Prezentują się niezwykle elegancko, przeważnie wykorzystywane na dużych przyjęciach weselnych czy komunijnych. Ich konstrukcja pozwala na pieczenie babeczek bez formy metalowej.

Papilotki duże, jumbo. Mają klasyczny kształt ale są większe. Pieczemy w nich najczęściej muffiny.  Wymagają użycia specjalnej formy do pieczenia muffinek, formy jumbo.

Papilotki do minimuffinek. To mini wersja klasycznych okrągłych papilotek, które służą do pieczenia mini babeczek lub prezentacji cakepops'ów. Wymagają użycia formy metalowej do minimuffinek. Mamy też w swojej ofercie papilotki karbowane sztywne w wersji do minimuffinek.

Minipapilotki

Papilotki do pralinek. To najmniejsze z papilotek, które służą do prezentowania pralinek, trufli i innych mini czekoladowych figurek.

Papilotki do pralinek

Papilotki do muffinek: różnorodność kolorów i wzorów

Papilotki, to również feeria kolorów i wzorów. Dzięki tak dużej ich różnorodności, mogą nie tylko pełnić funkcję praktyczną, ale też podkreślać charakter okazji, dodawać wypiekom uroku i eksponować je w efektowny sposób. Możemy podzielić je na:

Jednokolorowe, gładkie, bez wzoru, klasyczne, minimalistyczne, często używane w cukierniach i do eleganckich wypieków. W kolorze białym, biało - złotym i złotym, najczęściej pojawiają się na przyjęciach z okazji wesela, chrztu i pierwszej komunii. Błękitne i różowe podkreślają uroczystości chrztu i baby shower.

W kropki, paski, gwiazdki itp. dodają wypiekom wesołego i swobodnego charakteru – idealne na przyjęcia, urodziny dzieci, pikniki.

Tematyczne / okolicznościowe np. świąteczne w choinki i renifery, walentynkowe w serduszka, halloweenowe  w dynie i pajęczyny, piłkarskie w piłki i puchary.

 Z nadrukiem / grafiką np. z postaciami z bajek np. papilotki Harry Potter, napisami „Happy Birthday”, motywami zwierzęcymi i florystycznymi motywami.

Muffinki na przyjęcie urodzinowe

Jak zrobić papilotki?

A  co jeśli nie mamy w domu papilotek, a sklepy są już zamknięte? Zrobienie papilotek do muffinek w domu jest naprawdę proste. Będziemy potrzebowali papieru do pieczenia, nożyczek, miarki, metalową formę do pieczenia muffinek, szklanki, najlepiej takiej o średnicy dna ok. 5 cm.

  1. Wycinamy z papieru do pieczenia kwadrat o boku 16 cm (jeśli zamierzamy piec muffiny) lub 12 cm (do babeczek).
  2. Umieszczamy kwadrat w foremce na muffinki i dociskamy delikatnie papier do środka, używając szklanki, aby nadać mu wgłębienie.
  3. Jeśli nie mamy formy, odwracamy szklankę do góry dnem, na środku układamy papier i delikatnie zakładamy falbanki na boku szklanki  formując w ten sposób papilotkę.

I gotowe !

Pamiętajmy, że jeśli nie posiadamy formy do pieczenia muffinek, papilotka wykonana z papieru do pieczenia będzie się rozchodziła podczas pieczenia. Najlepiej wtedy użyć kilku przygotowanych papilotek na jedną muffinkę.

Jeśli chcemy aby nasza domowa papilotka miała od góry okrągły kształt, przed jej formowaniem, kwadrat delikatnie składamy na dwa razy i łukowato ścinamy wystający brzeg.

Przepis na babeczki waniliowe

Na koniec dajemy Wam przepis na podstawowe babeczki waniliowe, które możecie upiec na każdą uroczystość. Warto przyozdobić je kremem, z wykorzystaniem tylek cukierniczych, a na koniec posypać wybraną posypką. Składniki wystarczą na przygotowanie 12 standardowych babeczek.

Składniki:

1 i ¼  szklanka mąki pszennej, można użyć tortowej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
 2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki maślanki
110 g masła
szczypta soli

Wykonanie: mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera ubijamy miękkie masło z cukrem przez około 5 minut na średnio wysokich obrotach aż masa będzie puszysta, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy jajko po jajku i ekstrakt z wanilii. Na niskich obrotach miksera dodajemy naprzemiennie mąkę z maślanką w trzech partiach, mieszamy. Przelewamy do formy z wyłożonymi papilotkami do babeczek. Bardzo ważne: ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości papilotki, nie niżej i nie wyżej. Pieczemy przez około 22 minuty w nagrzanym uprzednio piekarniku, w temperaturze 175 stopni, w opcji grzania góra-dół. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia na około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z formy. Pamiętajmy: do tych babeczek możemy  przed upieczeniem dodać ulubione owoce.

Do dekorowania babeczek kremem polecamy tylki cukiernicze, szczególnie bardzo lubianą tylkę 1 M oraz niezbędne rękawy cukiernicze. Na koniec posypujemy naszą babeczkę posypką do ciast, której szeroki asortyment znajdziesz w naszym sklepie Tortytortypl..

Papilotki do muffinek, to nie tylko praktyczny, ale i dekoracyjny element, który nadaje wypiekom wyjątkowego charakteru. Dzięki szerokiemu wyborowi materiałów, kolorów i wzorów, można je dopasować do każdej okazji, od prostych wypieków po eleganckie przyjęcia a także spersonalizować swoje słodkości.  

ZAMÓW TERAZ

Papilotki do muffinek i babeczek

Kolorowe, klasyczne i tematyczne papilotki – idealne do wypieków w domu i na każdą okazję!