Mąka migdałowa drobno zmielona 1 kg, Cacao Mill

Mąka migdałowa drobno zmielona 1 kg, Cacao Mill

Mąka migdałowa drobno zmielona 1 kg, Cacao Mill

Waga: 1 kg
49,99 zł
Produkt chwilowo niedostępny

Mąka migdałowa składa się wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych i poddanych procesowi mielenia migdałów. Jest uboga w węglowodany, ma niski indeks glikemiczny, jest bardzo bogata w błonnik i białko oraz nadaje wypiekom niepowtarzalny i intensywny smak.

Doskonała do ​​słodkich przetworów, takich jak makaroniki, do pasty migdałowej lub marcepanu, amaretti, biszkoptów, ciast francuskich, ciast kruchych i kremów. Można ją łączyć z innymi mąkami do przygotowania chleba i focacci, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Może być spożywana przez wegetarian, wegan.

Składniki: mąka z migdałów.
Waga 1000 g.


czytaj więcej

Mąka migdałowa, czyli mąka ze zmielonych migdałów

Mąka migdałowa to wyjątkowy produkt, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród osób szukających wysokiej klasy wyrobów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym. Uznawana jest za zdrowy dodatek cukierniczy, który można zarówno wymieszać z mąką orkiszową lub pszenną, jak i wykorzystać samodzielnie, bez łączenia z innymi mąkami.

Mąka migdałowa powstaje w wyniku drobnego zmielenia migdałów - nasion owoców migdałowca zwyczajnego. Warto wiedzieć, że tylko w uproszczeniu migdały są  nazywane orzechami). Migdały zaliczane są do najzdrowszych nasion owocowych/”orzechów”, ponieważ zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów, sporą dawkę witaminy E oraz prawdziwe bogactwo minerałów – wapnia, magnezu, cynku, potasu oraz fosforu.

Mąka migdałowa i jej zastosowanie

Mąka migdałowa ma naprawdę szerokie zastosowanie, zwłaszcza przy przygotowywaniu wypieków kuchni włoskiej. Warto wykorzystać ją do tworzenia słodkich makaroników, kruchych ciast, a także biszkoptów z nutami orzechowymi. Ponadto mąka migdałowa dobrze spisuje się w kremach, w przygotowaniu pasty migdałowej, marcepanu. Wiele osób stosuje ją także przy wypiekaniu chleba i focacci. Chętnie kupują ją także wegetarianie i weganie, czy cukrzycy, którzy nie chcą rezygnować z pysznych ciast. To jednak nie koniec możliwości, które zapewnia w kuchni mąka migdałowa w opakowaniu jednokilogramowym.

Mąka z mielonych migdałów jest dobrym wyborem, jako urozmaicenie tradycyjnych potraw mącznych i to nie tylko tych słodkich. Można ją użyć do przygotowania naleśników, gofrów i muffinek. Ze względu na znakomity smak i brak glutenu, jest ona ważnym substytutem dla innych rodzajów mąk. Zawiera sporo błonnika pokarmowego oraz jest doskonałym źródłem białka!

Mąką migdałowa – wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości

Mąka migdałowa ceniona jest za unikalny smak i prozdrowotne właściwości. Zapobiega chorobom serca i cukrzycy, a także łagodzi zgagę czy nudności w ciąży. Ponadto mąka migdałowa dobrze wpływa na poprawę krążenia oraz obniżenie ciśnienia, poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Należy też podkreślić, że jest bardzo sycąca – łagodzi napady głodu i już mały kawałek ciasta przygotowanego z jej użyciem może okazać się wystarczający. Ważną właściwością migdałów jest też to, że zawarte w nich mikroelementy usprawniają pracę mózgu.