Pektyna NH pektyna owocowa amidowana 100 g

Pektyna NH pektyna owocowa amidowana 100 g

Pektyna NH pektyna owocowa amidowana 100 g

Numer katalogowy: Pektyna NH 100 g
Waga: 100 g
49,99 zł
Ilość:

Pektyna nisko metoksylowana amidowana to proszek stosowany, jako środek żelujący. Ma działanie zagęszczające, żelujące, stabilizujące oraz emulgujące. Idealny do past owocowych, dżemów, galaretek i glazur. Pektyna jest bezwonna i nie wpływa na smak.

Pektyna NH charakteryzuje się powolnym żelowaniem - efekt końcowy następuje po ok. 24 godzinach. Tworzy błyszczące, elastyczne żelki. Jest odwracalna termicznie. Żelki, musy i galaretki stworzone z pektyną NH można zamrażać.

Działa w warunkach pH 3,5-3,7. Minimum 40% dodatku cukru + kwas. Ma zdolność tworzenia żeli w kwaśnych warunkach. Żeluje już w temperaturze 80 st. C.


Sposób użycia:
Pektynę wymieszać z cukrem lub innymi suchymi składnikami w proszku. Połączyć z mokrymi składnikami. Energicznie mieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji be grudek. Ostateczne stężenie powstałej żelki, dżemu lub galaretki następuje po ok. 24 godzinach.

Dawkowanie:
Dozowanie zależne jest od pozostałych składników i pożądanej konsystencji.
miękkie glazury i galaretki - 0,5-1%
sztywne szkliwa lub galaretki - 1,5-2%
kremy - 1,5-2%
dżemy owocowe do smarowania + kwas cytrynowy - 30-40 g/kg
glazura, nappage - 8-20g/kg

Użycie:
Nadaje się do robienia glazury owocowej tzw. nappingu, galaretek owocowych, dżemów, past owocowych o niższej zawartości cukru. Tworzy żelki i dżemy w kwaśnych warunkach.


Składniki: pektyna amidowana (E440ii), difosforan disodowy (E450i), dekstroza, fosforan wapnia (E341iii)

Waga: 100 g.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Chronić przed działaniem wilgoci oraz obcych zapachów.

Producent: Sosa Ingredients, Hiszpania.

Opakowanie 100 g jest plastikowe, przezroczyste. Szczelnie zamknięte.