Masa cukrowa pastelowy żółty 250 g

Masa cukrowa pastelowy żółty 250 g

Masa cukrowa pastelowy żółty 250 g

Numer katalogowy: F20230
Waga: 250 g
13,50 zł
Ilość:

Masa cukrowa (lukier plastyczny) Fun Cakes jest bardzo elastyczny, gładki i łatwy w użyciu. Jest dość miękki i całkowicie twardnieje po obróbce. Posiada piękny kolor pastelowej zieleni i przyjemny waniliowy aromat. Ze względu na satynowe wykończenie świetnie nadaje się do obkładania tortów, także kwadratowych i 3D. 
 
Masa sprawdza się podczas wykrawania liter lub innych dekoracji za pomocą plastikowych szablonów.
Do komfortowego powleczenia tortu o średnicy 20 cm zużyjesz ok. 500 gr masy cukrowej.

Sposób użycia:
  1. Na gładkim blacie zagnieć lukier, przez co stanie się plastyczny. Jeśli chcesz, możesz zabarwić biały lukier żelowym barwnikiem spożywczym.
  2. Posmaruj cienko tort słodkim kremem maślanym (góra i boki). Krem maślany zespala ciasto z lukrem plastycznym - przez co tort można ładnie pokroić.
  3. Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Płat lukru musi być większy od średnicy i boków tortu. Ostrożnie, przy użyciu wałka, przenieś masę cukrową na tort. Aby uniknąć rozerwania lukru, możesz rozwałkować lukier na pergaminie lub papierze do pieczenia ciast i przenieść go razem z papierem na tort.
  4. Rękoma lub packą cukierniczą wygładź lukier plastyczny na torcie. Odetnij niepotrzebne skrawki lukru. Jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, zrób to teraz - masa obsycha w ciągu 2-3 godzin.
  5. Z pozostałej części lukru, przy użyciu foremek, wytnij dekoracje lub stwórz figurki ludzików, zwierzątek. W przypadku małych gości, warto przygotować odpowiednią ilość podobnych ozdób, aby uniknąć nieporozumień przy stole. Umocuj je na torcie za pomocą odrobiny wody, rozpuszczonego miodu lub kleju jadalnego.
  6. Niewykorzystany lukier przechowuj w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.


Składniki: cukier (79%), tłuszcz roślinny (palmowy, z ziaren palmowych), syrop glukozowy, woda, substancja utrzymująca wilgoć: E422, emulgator: E471, substancja zagęszczająca: E415, E466, naturalny aromat waniliowy, substancja konserwująca: E200, kwas: E330, barwnik: E102.
Barwnik: E102: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Może zawierać śladowe ilości: orzechów. Ten produkt posiada certyfikat bezglutenowy (NL-090-038).
Fondant FunCakes jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Produkt Halal i koszerny.


Opakowanie: 250 gr.