Agar agar 100 g

Agar agar 100 g

Agar agar 100 g

Waga: 100 g
20,90 zł
Ilość:

Agar agar to roślinna substancja żelująca, całkowicie naturalna, dlatego stanowi popularny zamiennik żelatyny między innymi w diecie wegan. Proszek ten pozyskuje się z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, a coraz częściej także innych zakątków świata. Zwiększony popyt na agar spowodowany jest jego ciekawymi właściwościami oraz większym niż kiedykolwiek wcześniej zainteresowaniem dietą roślinną.

W przeciwieństwie do swojego odzwierzęcego odpowiednika agar jest całkowicie bezbarwny i bezwonny. Po zastygnięciu może być wielokrotnie podgrzewany do postaci płynnej. Dodatkowo zawiera sporo błonnika i nie wymaga chłodzenia przygotowanej z niego potrawy w lodówce. Poza galaretkami, konfiturami i innymi słodkościami wykorzystuje się go także w farmaceutyce i kosmetyce, jako środek wspomagający odchudzanie oraz składnik preparatów pielęgnacyjnych.

Przykładowy sposób użycia:

Galaretka z agaru:

  • Na 1 szklankę płynu (np. soku owocowego) użyć 1 łyżeczki agaru. Agar rozpuścić w płynie o temperaturze 85 - 95 st.C.
  • Galaretka zacznie tężeć w temperaturze około 30 st.C. W razie potrzeby galaretkę można ponownie rozpuścić.
  • Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Składniki: agar. W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Siła/moc: 560 g/cm2