Zapraszamy do naszego stacjonarnego sklepu w Warszawie! Przyjdź, zobacz i kup na miejscu. NOWY ADRES SKLEPU STACJONARNEGO: AL. KEN 46 TUŻ PRZY STACJI METRA NATOLIN!

TRADYCYJNY PRZEPIS NA PIERNICZKI

Składniki:

1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, brązowego; a jeszcze lepiej zastąp w 1/3 cukier melasą)
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
2 torebki gotowej przyprawy do pierników, do tego:
imbir w proszku
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

Przygotowanie:

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuść miód, smalec i cukier na jednolitą masę. Kiedy ostygnie dodaj mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy – do gotowej mieszanki dodaj oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było ok. pół szklanki.

Zagnieć na jednolitą masę, po czym miskę okryj ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i postaw w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na co najmniej tydzień, ze wskazaniem na 4-5 tygodni.
Przed świętami zwołaj wszystkie dzieci (swoje i znajomych), rozwałkuj ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinaj fantazyjne wzory (obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!). Piecz w temp. 180 stopni (dwie grzałki) ok. 10 minut do pierwszego zarumienienia. Wyjmij. Gdy ostygną – dekoruj (koniecznie z dziećmi!).

Źródło:
_http://forum.gazeta.pl/forum/w,16375,71347836,71347836,Nie_na_temat_PIERNICZKI_legendarny_przepis_.html_

Copyright © TortyTorty.pl 2012 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone

Oprogramowanie e-commerce i-systems.pl